Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výnimočnú formáciu preveria zámorské skúsenosti

Cieľ oboch mužstiev je rovnaký - postúpiť do finále. Po roku si v semifinále play off opäť zmerajú sily hokejisti Nitry a Banskej Bystrice. Vlani Nitrania potvrdili úlohu favorita a v sérii zvíťazili 4:1. Zopakujú spanilú jazdu aj v tomto ročníku alebo im Banskobystričania vyradenie vrátia?

18.03.2015 10:00
Handzuš, Stümpel Foto: ,
Banskobystričan Michal Handzuš (vľavo) s Jozefom Stümpelom z Nitry.
debata

V základnej časti sa oba tímy usilovali o druhú priečku. Nitra ju napokon ukoristila so štvorbodovým náskokom. Bilancia vzájomných stretnutí je vyrovnaná, každé mužstvo zvíťazilo v troch prípadoch.

Hokejisti Banskej Bystrice si vo štvrťfinále poradili s Trenčínom 4:1.

„Bola to náročná séria, po ktorej sme si doliečili drobné zranenia. V Nitre nastúpime v kompletnom zložení a už sa nevieme dočkať úvodného vhadzovania. Súper je v pozícii mierneho favorita, k čomu ho predurčujú výsledky v závere základnej časti. Má výhodu domáceho prostredia, ktoré môže byť v play off zradné. Pobijeme sa o finálovú miestenku a nech zvíťazí lepší,“ tvrdí kormidelník Banskej Bystrice Miroslav Chudý.

Najväčšia sila oboch tímov je predovšetkým v ofenzíve. V nitrianskom drese úraduje najmä prvá útočná formácia – Roman Tománek, Jozef Stümpel, Lukáš Novák. „Môžete sa na nich pripraviť, ale ich individuálne výkony a technické zručnosti sú na takej úrovni, že vždy môžu prekvapiť. Matematika nám velí aspoň raz v Nitre zvíťaziť a uspieť doma,“ dodal.

Minuloročnú semifinálovú prehru má v živej pamäti skúsený obranca Lukáš Bambúch. Je presvedčený, že banskobystrický káder je v tejto sezóne silnejší.

„Máme Michala Handzuša, Tomáša Surového či Milana Kytnára, čo sú hráči so skúsenosťami zo zámoria. Do série ideme skromne, s neveľkými očami, ale jasným snom. Rozhodnú maličkosti. Záležať bude na presilových hrách, výkonoch brankárov a streleckej efektivite. Očakávame zvýšené vášne, ale musíme sa koncentrovať na každé striedanie,“ vraví najrobustnejší hráč extraligy (198 cm, 113 kg).

Výnimočnú útočnú silu ukázali Nitrania v štvrťfinálovej víťaznej sérii s Martinom (4:1), v ktorej strelili úctyhodných 28 gólov. Tréner Antonín Stavjaňa má k dispozícii všetkých hokejistov.

„Po sérii sme dali hráčom dva dni voľno. Od nedele sme v plnom tréningovom i taktickom nasadení. Kľúčové bude, aby hráči nadviazali na nedávne kvalitné výkony proti Martinu. Oba tímy majú veľkú ofenzívnu silu, ale rozhodovať bude obranná činnosť, v ktorej ani jedno mužstvo nebolo doteraz bezchybné. Do série chceme vstúpiť dvoma výhrami, len vtedy môžme byť spokojní,“ uviedol skúsený český kouč.

Brankárskou jednotkou Banskobystričanov je Andrej Košarišťan. Kto pôjde do nitrianskej svätyne, je otázne. Prvé dve štvrťfinálové víťazstvá vychytal Vlastimil Lakosil, ďalšie Michal Valent – a to dokonca bez inkasovaného gólu. „Máme dvojicu vyrovnaných brankárov. Koho pošlem dnes do bránky, ešte neprezradím,“ doplnil.

Jedným z lídrov nitrianskej defenzívy je veľaskúsený veterán Dušan Milo. „Keď zvládneme domáce zápasy, dostaneme sa do výhody. V opačnom prípade budeme pod tlakom. Vzadu musíme hrať zodpovedne, ale podľa mňa bude rozhodujúcim faktorom ofenzíva. Vlani sme na súpera nič špeciálne nevymýšľali a aj tentoraz sa sústredíme predovšetkým na svoju hru. Treba spraviť štyri kroky, aby sme sa priblížili k nášmu vytúženému cieľu,“ prezradil 42-ročný nitriansky odchovanec.

Jeho spoluhráči mali po štvrťfinálovej sérii desať dní na prípravu, o deň viac ako ich súper. „Vlani sme po výhre nad Zvolenom 4:0 mali ešte dlhšiu pauzu a nebolo vidieť, žeby nám chýbala zápasová prax. Podmienky budú pre obe mužstvá rovnaké a uvidíme, kto sa s nimi lepšie vyrovná,“ uzavrel Milo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš #HK Nitra #Jozef Stümpel #HC 05 Banská Bystrica