Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kroták: Trinástku mám po otcovi. Nosí mi šťastie

Vek v jeho prípade nehrá žiadnu rolu. Štyridsaťdvaročný hokejista Arne Kroták sa hetrikom podieľal na víťazstve Popradu 5:4 nad Zvolenom, čím si Podtatranci vynútili rozhodujúci siedmy duel.

13.03.2015 08:30
Arne Kroták Foto: ,
Arne Kroták.
debata

K maximálnej spokojnosti mu chýba jediné – slovenský titul. „Bolo by frustrujúce a smutné, keby som ho v dlhoročnej kariére ani raz nezískal,“ konštatuje kapitán Popradu.

Ktorý z vašich troch strelených gólov bol najdôležitejší?
Pre mužstvo bol kľúčový môj druhý, ktorý som zaznamenal v oslabení. Osobne mi najviac pomohol prvý gól, naštartoval ma a povzbudil. Veľkú radosť som mal aj z tretieho, ktorým som dovŕšil hetrik.

V poslednej tretine boli odpískané až tri trestné strieľania. Zažili ste už niečo podobné?
Bolo to prvýkrát v mojej kariére. Nepríjemné bolo, že sme dva nájazdy nevyužili, kým Zvolenčania jeden premenili a na konci zápas zdramatizovali. Musíme sa z toho poučiť.

Vo štvrťfinálovej sérii ste už zaznamenali šesť gólov, hráte v presilovkách i oslabeniach. Koľkú hokejovú mladosť prežívate?
V mojom veku je to ťažké spočítať (smiech). Snažím sa tímu pomôcť a keď sa to podarí ako v ostatnom zápase, vo vnútri cítim spokojnosť.

Ako zvládate nahustený program v play off?
Je to náročné a často sa k slovu hlási únava. Musím si dávať pozor na životosprávu, spánok a kvalitnú regeneráciu. Mám už dosť skúseností, poznám svoje telo a viem, čo potrebuje. Podporuje ma aj rodina a na ľade sa cítim stále dobre.

Vo vybičovanej sérii nechýbajú tvrdé súboje i šarvátky. Zdá sa, že súperi neberú ohľad ani na vaše šediny…
Osobné súboje sú vyhrotené a často dochádza aj k bitkám. V prvom rade si treba vážiť zdravie hráčov, ale všetky ostatné veci patria k hokeju. Každý sa s tým musí vyrovnať. Je jedno, koľko mám rokov. Nepotrebujem, aby ma niekto šetril.

Poprad súpera doteraz v každom stretnutí prestrieľal. Nemrzí vás, že ste sériu ešte neukončili?
Hráme aktívnejšie, sme kvalitnejší na puku, ale je nám to málo platné. Stav série je vyrovnaný. Zvolen potvrdzuje, že má skvelý útok a výborné individuality, ktoré potrebujú menej vyložených šancí na gól. To ich drží nad vodou.

Čo bude najdôležitejšie v siedmom zápase vo Zvolene?
Rozhodovať budú maličkosti. Musíme zlepšiť efektivitu zakončenia a vyvarovať sa zbytočných individuálnych či kolektívnych chýb. Ak to dokážeme, postúpime.

Pred štvrťfinále ste tvrdili, že veľa bude záležať na hráčoch, ktorí sa v priebehu sezóny menej presadzovali. Platí to?
Samozrejme. V play off to nie je nič výnimočné, čo sa potvrdilo už v minulosti. Títo hráči sa dokážu vybičovať, zmeniť dianie i papierové predpoklady. U súpera chytá výborne mladý brankár Samuel Baroš. Nemá čo stratiť, nie je pod psychickým tlakom a jeho výkony sú mi sympatické. Už by sa však mohli skončiť (smiech).

Na vašej strane je príjemným prekvapením 20-ročný Dávid Gríger. Súhlasíte?
Dávid prišiel do tímu pred koncom základnej časti a stal sa veľkou posilou. Vidieť, že hokej ho baví. Je to mladý a dravý hráč, patrí k budúcnosti popradského hokeja.

Ako sa hráč s číslom trinásť pozerá na rozhodujúci zápas v piatok trinásteho? Komu prinesie šťastie?
Nie som príliš poverčivý. Darilo sa mi v stredu jedenásteho a keby sa mi tak darilo aj dnes, bude to perfektné.

Máte k číslu trinásť špeciálny vzťah?
Trinástku som zdedil po mojom otcovi. Vybral som si ju ako mladý chlapec a je s ňou spojený celý môj hokejový život. Je to moje šťastné číslo.

Bude domáce prostredie výhodou?
Hokejisti Zvolena nevyužili v stredu prvý mečbal. „Dopustili sme sa individuálnych chýb a mali veľké množstvo vylúčených hráčov, čo nás stálo veľa síl,“ povedal zvolenský útočník Kamil Brabenec. Druhú a zároveň poslednú šancu na postup do semifinále budú mať dnes pod Pustým hradom. „Bude to zápas do krvi. Verím, že ho v domácom prostredí zvládneme rovnako ako siedmy zápas pred dvoma rokmi v semifinále s Piešťanmi,“ do­dal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #Arne Kroták #HK Poprad