Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cieľ je jasný, vraví pred play off Bartoš

Od začiatku sezóny napĺňali hokejisti Košíc papierové predpoklady a bez väčšieho zaváhania kráčali k zaslúženému víťazstvu v základnej časti extraligy. Prvé miesto v tabuľke prepustili svojmu prenasledovateľovi z Nitry len na jediné kolo.

07.03.2014 22:26
Košice Jenčík Bartoš Foto:
Richard Jenčík (vľavo) a Peter Bartoš z Košíc.
debata

„Od začiatku sme boli hore, snažili sa hrať dobrý hokej a sme radi, že vstúpime do play off z prvej pozície,“ tvrdí jeden z lídrov Košíc, štyridsaťročný útočník Peter Bartoš.

Čomu vďačíte za prvé miesto v základnej časti?
Hoci herne sme sa niekedy trápili, dokázali sme zápasy vyhrávať. Nepostretla nás žiadna veľká kríza. V náš prospech hovorí kvalita kádra i podmienky, aké máme v klube vytvorené. Celú sezónu sme tvrdo pracovali a zatiaľ sa to vypláca.

Ako fungovala kabína?
Keď sa vám darí, atmosféra je vždy dobrá. Teraz sa však začína nová súťaž – v nej musíme potvrdiť silu i partiu z kabíny. Mužstvo je zložené priamo úmerne k ambíciám. Starší hráči usmerňovali v kabíne i na ľade tých menej skúsených. Potýkali sme sa s väčším množstvom zranení, ale to je v hokeji bežné. Naša výhoda je širší káder. Mladší hráči aspoň dostali šancu, aby ukázali, čo je v nich.

Mrzieť vás môže, že sa vám nedarí prilákať na štadión návštevy, na aké ste boli zvyknutí pred dvoma-troma rokmi.
Nie je to problém len hokejových Košíc, ale celoslovenský športový. Či ide o hokej alebo futbal, všade chodí málo fanúšikov… Všetko je to najmä o peniazoch. Keby ich mali ľudia viac, tak prídu. Teraz si poriadne rozmyslia, či pôjdu na nejaké športové podujatie.

Trúfnete si porovnať úroveň ligy s predošlými rokmi?
Ťažko sa to porovnáva. Vtedy boli v lige kvalitnejší hráči, teraz je tu viac mladých. Ono je to však vzájomne prepojené. Keby boli plné štadióny, hráčov by to nútilo podávať lepšie výkony. Keď hráte pred zaplneným hľadiskom, dostanete zo seba aj to, o čom ste ani nevedeli, že vo vás je. Viacero hokejistov z mojej generácie už s hokejom skončilo, či pomaly končiť bude. Potom začnú chodiť ľudia na mladších – Markoviča či Lapšanského. Všetko je najmä o podmienkach. Keby také podmienky, aké máme my v Košiciach, mali ešte v ďalších piatich-šiestich kluboch, bolo by to iné. V lige by hralo viac skúsených chlapcov i kvalitných zahraničných hráčov.

Čo vás v extralige najviac potešilo?
Za pozitívne považujem to, že liga bola vyrovnaná. Do posledného kola bolo o čo bojovať. To prospievalo atraktivite. Okrem toho som rád, že mladí hráči chcú na sebe robiť.

Aký cieľ ste si stanovili pred play off?
Najvyšší. Chceme jednoznačne titul. Postup do finále by nám nestačil.

Kto vám môže robiť najväčšie problémy pri napĺňaní ambícií?
Banská Bystrica či Nitra. V play off sa však môže stať čokoľvek, možno sa rozbehne Zvolen, možno niekto úplne stratí formu. V športe vám nikto nič nezaručí.

Vo štvrťfinále vás preverí Martin, s ktorým majú Košice výbornú bilanciu.
To je minulosť a my sa pozeráme len dopredu. Nemôžeme sa spoliehať na to, že sa nám proti Martinčanom darí. Začíname od nula nula a nemôžeme podceniť nikoho.

Ako hodnotíte sezónu z individuálneho pohľadu?
Môžem byť spokojný, nazbieral som veľa bodov a vyhrávame. V útoku hrám s dobrými spoluhráčmi Gabim Spilarom a Rišom Jenčíkom, rozumieme si. Treba to však potvrdiť v play off.

Dlhé roky ste hrávali na ľavom krídle, teraz nastupujete ako center. Nemali ste problém preorientovať sa?
Je to zmena, aspoň mám ešte prečo hrať hokej. Nemal som s tým veľký problém, na bránenie som totiž zvyknutý. Akurát musím inak korčuľovať a byť tvorivý. Hokej ma stále baví, keby som naň nemal chuť, tak by to už v tomto veku nešlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bartoš