Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

K Soche slobody pribudne na maske hodinová veža

Pochádza z New Jersey, má rovnaké priezvisko ako poľský minister pôdohospodárstva a momentálne patrí k najlepším brankárom v slovenskej hokejovej extralige. "Mal som ponuky aj z iných krajín, napríklad z Kazachstanu, ale slovenská súťaž mala najlepší kredit,“ rozhovoril sa v banskobystrickej kaviarni 27-ročný Zane Kalemba.

31.10.2013 09:00
Zane Kalemba Foto: ,
Zane Kalemba z Banskej Bystrice.
debata

V minulej sezóne ste pôsobili v poľských Katoviciach. Ako ste sa dostali do Banskej Bystrice?
Po návrate z Poľska do USA som sa obzeral po angažmáne v nejakej kvalitnejšej súťaži. Agent mi predostrel ponuku z Banskej Bystrice, kde hľadali brankára. Pri mne boli spočiatku trochu nedôverčiví, lebo som chytal iba v poľskej lige. Dali mi však šancu. Pre brankára je ťažké chytať nižšej súťaži v Amerike, ak nemá kontrakt s klubom NHL. Konkurencia je veľká, veľa brankárov preto skúša šťastie v Európe.

Je pravda, že v Poľsku ste sa ocitli vďaka Facebooku?
Rafal Omasta je veľký fanúšik poľského hokeja a hľadá cez sociálne siete Američanov i Kanaďanov s poľskými menami. Keď strávia v krajine dva roky, môžu nastúpiť za národný tím. Ozval sa aj mne, keďže mám poľské priezvisko. Po roku v poľskej lige som však usúdil, že pre môj ďalší rast bude lepšie, ak zmením pôsobisko.

Máte poľské korene?
Moji prastarí rodičia boli Poliaci. Do New Yorku odišli na konci devätnásteho storočia z poľsko-ukrajinského pomedzia. Babička ešte hovorila plynule poľsky. Ja už som z tohto jazyka nič nepochytil, ale bolo pekné vidieť miesta, odkiaľ pochádzajú moji predkovia.

Kde ste chytali v zámorí?
Najskôr na Univerzite v Princetone. Po skončení školy mi Buffalo Sabres ponúklo skúšobný kontrakt. Poslali ma do nižšej súťaže. Pôsobil som v CHL a ECHL, potom som zamieril do Európy.

Čo vravíte na slovenskú extraligu?
Je veľmi rýchla, kvalitná a čo som nečakal, nesmierne vyrovnaná. Väčšina zápasov sa končí tesným výsledkom. V súťaži niet slabého tímu.

Na brankárskej maske máte Sochu slobody a ešte jeden motív…
Mám ešte masku z Poľska. Okrem Sochy slobody je na nej Spodek, veľká katovická aréna, kde sa uskutočnili majstrovstvá sveta v roku 1976, na ktorých Poliaci zdolali Sovietov. Ale už mi chystajú masku pre Banskú Bystricu.

Čo na nej bude?
Socha slobody, hodinová veža z námestia v Banskej Bystrici a vpredu bude erb mesta.

V lete priniesol Michal Handzuš do banskobystrickej kabíny Stanleyho pohár. Dotkli ste sa ho?
Nie. Asi viete prečo. Keď som bol mladší, New Jersey získalo v roku 1995 svoj prvý Stanleyho pohár. Fotografovali sme sa s ním a môj tréner mi vtedy povedal, aby som trofej nechytil, lebo ju nikdy nezískam.

A veríte, že ju získate?
Ktovie. Môžem ju vyhrať ako hráč, tréner, alebo v inej pozícii.

Ako ste si v Banskej Bystrici zvykli?
Rok v Poľsku mi určite pomohol, ale na Slovensku sa mi páči ešte viac. Mám pocit, že ľudia sú tu prívetivejší a viac zapálení pre hokej. V Banskej Bystrici máme výborných fanúšikov.

Viete, čím sa mesto zapísalo do slovenskej histórie?
Muselo byť miestom tvrdých bojov v druhej svetovej vojne, videl som staré tanky, ktoré to pripomínajú.

Máte nejaký hokejový sen?
Väčšina chlapcov túži hrať v rodnom meste. Môj domovský klub je New Jersey Devils. Viem, že je to vzdialený sen, ale uvidím, čo bude v tejto sezóne, ako sa mi bude dariť v Banskej Bystrici.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zane Kalemba #HC 05 Banská Bystrica