Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Trenčíne horí ľad. Hokejisti chcú žalovať primátora

V horúcom lete mrazí trenčiansku hokejovú verejnosť ľadová téma: kedy bude na zimnom štadióne ľad? Bude vôbec v Trenčíne (extraligový) hokej?(!) Na tieto otázky včera hľadali i ponúkali odpoveď tri (!) rôzne tlačovky.

13.07.2011 12:05 , aktualizované: 19:03
Pavol Demitra, František Hossa Foto:
Tlačová konferencia hokejového klubu Dukla Trenčín k súčasnej situácii v klube. Na snímke zľava Pavol Demitra a František Hossa.
debata (17)

Prvá takpovediac na najposvätnejšom mieste trenčianskeho hokeja – v srdci zimného štadióna, v miestnostiach, kde visia dresy hráčov, ktorí začínali v Trenčíne a v zámorskej NHL sa stali hviezdami: Róbert Švehla, Pavol Demitra, Marián Hossa, Marián Gáborík, Tomáš Kopecký, Marcel Hossa, Branko Radivojevič. S úctou na ne počas výluky v NHL hľadeli i reportéri z prestížneho magazínu The Hockey News, keď si v Európe hľadali témy, lebo majitelia klubov zamkli šatne.

S výnimkou Mariána Gáboríka všetci spomenutí prišli na stretnutie s médiami, aby podporili zachovanie hokeja v trenčianskej Dukle. Lebo situácia je mimoriadne vážna.

Zjednodušene: teraz hrozí zamknutie šatní v Trenčíne. 

„Vážnejšiu si nepamätám – a to si pamätám veľa,“ vraví František Hossa, jeden z akcionárov klubu, bývalý hráč i tréner Dukly. 

Ide o financovanie prevádzky zimného štadióna. Hokejový klub požaduje od mesta dotáciu okolo 400 tisíc eur, mesto tvrdí, že v šetriacom režime si to nemôže dovoliť. Primátor Richard Rybníček vypovedal Zmluvu a výpožičke a prevádzkovaní zimného štadióna, schválenú mestským zastupiteľstvom do 31. 12.2013. Mieni vziať štadión pod správu mesta.

„Chcem Dukle ušetriť náklady, aby sa nemusela trápiť so štadiónom, ktorý je mestským majetkom,“ vraví primátor na webovej stránke Trenčína. Hokejistom sa nepáči, že zmluvu vypovedal jednostranne, bez rokovania s vedením klubu a bez súhlasu Mestského zastupiteľstva, na čo podľa klubu nemá oprávnenie.

„Ukončením akejkoľvek platnej zmluvy bez pokusov o dohodu primátor vystavuje mesto Trenčín iba ďalším súdnym sporom. Takéto konanie považujeme za pokus o likvidáciu hokeja. My si hokej nedáme. Štadión neodovzdáme, poverili sme nášho právnika vypracpovaním žaloby. Sme odhodlaní využiť inštitút priamej demokracie a vypísať referendum na odvolanie primátora,“ píše sa v liste občanom a fanúšikom trenčianskeho hokeja.

„Hokej je ikonou mesta. Tu vyrástli viaceré hviezdy NHL. Primátorovi chceme dať najavo, že nám na hokeji záleží. Tiež mám deti, chcem, aby sa venovali športu. Chceme jediné – aby hokej nezanikol, aby v Trenčíne naďalej vyrastali talenty. Najmä keď sú tu skúsení ľudia, ktorí vedia robiť hokej a sú ochotní v ňom pokračovať. Záleží nám na tom aby hokej nezanikol, aby vychovával talenty. Pre mňa je nepochopiteľné, že pán primátor nemá záujem s nami rokovať. Verím však, že sa s mestom dohodneme,“ vraví Pavol Demitra, takisto jeden z akcionárov klubu.

Na pravé poludnie zvolalo tlačovku mesto – ako reakciu na hokejovú. Zaznelo na nej, že tento rok odpustilo hokejovému klubu 120 000 eur, poskytlo mu 150 000 eur a peniaze na navýšenie dotácie nemá. Návrh novej zmluvy medzi hokejovým klubom bude mesto najskôr konzultovať s Duklou. „Nebudem však rukojemníkom hokejistov,“ prízvukuje Rybníček.

A poslaneckému klubu Smer-SD, ktorý informoval médiá o podpore hokeja a chce zvolať mimoriadne zastupiteľstvo, na ktorom hodlá navrhnúť zvýšenie dotácie pre Duklu o 250 000 eur, odkázal, že buď sa jeho členovia zbláznili alebo preberú zodpovednosť za pád mesta do ozdravného režimu. „A v ňom nebudú peniaze na nič,“ pripomína.

V budúcom roku si Dukla pripomenie 50. výročie založenia. Pristali by jej oslavy na ľade.

17 debata chyba