Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zemetrasenie v najbohatšom klube. Trénera Varaďu vyrazili, mal urážať hráčov i kolegov

Tréner Václav Varaďa nečakane skončil na striedačke hokejistov Pardubíc. Ambiciózny klub sa podľa informácií na webe Dynama rozhodol odstúpiť od zmluvy, hoci mu v tabuľke extraligy patrí druhé miesto iba o bod za Spartou.

18.01.2024 21:57
Varaďa Foto:
Václav Varaďa ako šéf striedačky Pardubíc.
debata (1)

Východočeši, s rozpočtom 300 miliónov korún (cca 12 miliónov eur) najbohatší klub v súťaži, majú navyše dva zápasy k dobru.

Dôvody odchodu sú podľa klubu neplnenie zmluvy, zlá spolupráca s členmi realizačného tímu aj niektorými hráčmi. Tím povedie ako hlavný kouč Marek Zadina, doterajší Varaďov asistent. Novým Zadinovým asistentom bude Petr Sýkora.

„Vieme dobre, že táto správa verejnosť prekvapila. Všetko sme zvážili a verím, že sme sa rozhodli správne. Václav Varaďa neplnil požiadavky, ktoré sme od jeho angažovania očakávali a opakovane porušoval podmienky zmluvy s Dynamom. Nerobiť nič by malo aj svoje následky,“ uviedol majiteľ klubu Petr Dědek na klubovom webe.

Varaďa podľa tlačovej správy porušil zmluvu napríklad tým, že neviedol a metodicky neriadil trénerov B-tímu, mládežníckej akadémie a celú mládež, ktorá mala zjednotiť svoj herný systém.

„Od nástupu pána Varaďu do funkcie hlavného trénera A-tímu došlo k realizácii jedinej spoločnej schôdzky, a to pred štartom súťažného obdobia. Klub podobný spôsob vedenia herného systému klubu považuje za úplne nedostačujúci,“ uviedli Východočeši.

hudáček Čítajte viac Nazývame sa bratmi, pre KHL si však Česi a Slováci nadávajú. Hudáček? Zastal som si ho, ale teraz s ním nesúhlasím

Štyridsaťsedemročný Varaďa vraj navyše odmietal spolupracovať s realizačným tímom a skautom klubu.

„Pre celú organizáciu je neprípustné, aby hlavný tréner robil dôležité rozhodnutia samostatne bez predchádzajúcej diskusie s trénerským štábom, prípadne realizačným tímom,“ uviedli šéfovia Pardubíc s tým, že odvolaný tréner nespolupracoval ani s členmi predstavenstva.

Varaďa navyše podľa vyjadrenia klubu bezdôvodne urážal niektorých hráčov a členov realizačného tímu.

„Vieme dobre, že táto správa verejnosť prekvapila. Všetko sme zvážili a verím, že sme sa rozhodli dobre. Neplnil požiadavky, ktoré sme od jeho angažovania očakávali a opakovane porušoval podmienky zmluvy s Dynamom,“ povedal Dědek.

Bývalý vynikajúci útočník, majster sveta a trojnásobný najlepší tréner extraligy Varaďa prišiel do klubu začiatkom mája a s vedením Dynama uzavrel dlhoročný kontrakt až do roku 2028.

Počas svojho pôsobenia doviedol tím k víťazstvu v Dolomiten Cupe, do štvrťfinále Ligy majstrov aj k striebru pohára v Davose.

Slafkovský gól Čítajte viac Gól v druhom zápase za sebou! Slafkovský zatienil Nemca a patril medzi najlepších hráčov na ľade

Zmena vyznieva veľmi prekvapivo aj preto, že Pardubicce z 35 odohraných extraligových duelov len trikrát nebodovali. V stredu v šlágri na ľade vedúcej Sparty natiahli vďaka gólu v predĺžení víťaznú šnúru na štyri zápasy.

Nový tréner

Päťdesiatjedenročný Zadina pôsobí v Dyname druhým rokom. Teraz dostane možnosť viesť skúsený a nabitý káder z pozície hlavného trénera.

Počas minulej sezóny bol asistentom Radima Rulíka, následne zastával rovnakú pozíciu po Varaďovom boku, s ktorým nadviazal na spoluprácu z Třinca. Druhým asistentom bol Aleš Krátoška, ktorý na rovnakej pozícii zostáva.

„Je to trpezlivý pracant, ktorý dostane veľkú príležitosť. Veríme, že ju chytí za pačesy a pomôže nás športovo posunúť. Veríme, že pozitívny vplyv na fungovanie A-tímu bude mať aj návrat legendárneho Petra Sýkoru,“ dodal Dedek.

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...

Po Rulíkovom odchode mal byť pritom Varaďa súčasťou dlhodobej koncepcie. Rulíkových služieb sa Východočeši vzdali, hoci v minulom ročníku doviedol mužstvo k triumfu v základnej časti a následne k bronzu v play off, keď ich cestu za vytúženým titulom uťal v siedmej semifinálovej bitke Třinec.

Práve s Oceliarmi bol Varaďa mimoriadne úspešný a predvlani ich doviedol k zlatému hetriku. V minulej sezóne nikde netrénoval. Vypomohol len krátkodobo druholigovému Táboru.

Predtým pôsobil výhradne na striedačke Třince a reprezentačných výberov do 18 a 20 rokov. Patril v minulosti aj medzi kandidátov na pozíciu kouča reprezentácie. Práve k národnému tímu zamieril z Pardubíc Rulík.

Načítavajú sa športové výsledky...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #hokej #Dynamo Pardubice #Václav Varaďa