Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanada zvoláva svojich: Okamžite opustite KHL a odíďte z Ruska!

Tlak politikov na športovcov sa stupňuje. Kanadské i americké ministerstvo zahraničia adresovalo svojim občanom v Rusku a Bielorusku nótu, aby urýchlene opustili obe krajiny.

30.09.2022 08:17
Z Rusko vojna Foto:
Vojnový symbol "Z - za Rusko" na hokejovom štadióne v Čerepovci.
debata (45)

KHL v tejto sezóne bojkotuje na protest proti krvavej ruskej agresii na Ukrajine značný počet zahraničných hráčov.

Tí, ktorí v ruskej súťaži naďalej pôsobia, čelia kritike, že hraním v KHL podporujú vojenský režim prezidenta Vladimira Putina.

kchun-lun, petrohrad Čítajte viac Spoveď plná strachu. Chcú iba krv, Rusi povolávajú na Ukrajinu hráčov z KHL

Rusi vyhlasujú, že politika sa nemá miešať so športom, ale sami robia presný opak.

Na hokejových štadiónoch visia propagandistické plagáty vrátane transparentov s vojenským symbolom Z s textom „za Rusko“.

V KHL hrá aktuálne približne stovka legionárov. Najviac ich je z Kanady (47), USA (14) a Slovenska (7).

Kanadské ministerstvo zahraničných vecí začiatkom týždňa adresovalo svojim občanom nótu, aby z bezpečnostných dôvodov opustili Rusko a Bielorusko.

"Občania Kanady by mali opustiť obe krajiny čo najskôr. Nevieme im zaručiť bezpečnosť, pretože Rusko označilo Kanadu za nepriateľskú krajinu.

Putinova vojna na Ukrajine je zásahom proti suverénnemu štátu, útokom na ľudské slobody a demokraciu v regióne. Kanada stojí na strane Ukrajiny," reagoval námestník kanadského ministra zahraničných vecí Adrien Blanchard.

gáborík, valábik Čítajte viac Valábik sa vyjadril k hráčom z KHL: Putin využíva hokej ako propagandu

Väčšina hokejistov sa pozerá na situáciu čisto z materiálnej stránky.

KHL napriek odlivu kvalitných legionárov stále patrí medzi top súťaže v Európe a ak hráč dostane dobrú zmluvu, môže si za sezónu zarobiť aj cez milión dolárov.

Známy hráčsky agent Ritchie Winter, ktorý zastupoval aj Mariána Hossu či Tomáša Tatara, tvrdí, že ak môžu kanadskí robotníci pracovať na ropných poliach v Kazachstane, môžu hrať aj v KHL.

„Žijeme vo svete, kde jednotlivec môže robiť slobodné rozhodnutia, za ktoré je potom zodpovedný. Hokejisti sú manželia, otcovia zodpovední za svoje rodiny. Niekto pracuje na ropných poliach v Kazachstane, iný hrá v KHL,“ poskytol svoj pohľad na vec hráčsky agent.

„Nepodporujem vojnu a preto som odtiaľ odišiel. To je hlavný dôvod, prečo by som sa tam teraz nevrátil,“ vyhlásil fínsky útočník Jake Virtanen, ktorý odohral v minulej sezóne 36 zápasov za Spartak Moskva.

Najlepšie platení hokejisti KHL v sezóne 2022/23 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
86. Michal Čajkovský (Slovensko/Sibir...
45 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #KHL #vojna na Ukrajine