Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruská KHL konkurenciou NHL? Zabudnite. Platy tam rapídne padli

Kým v roku 2013 zarobil za sezónu najlepšie platený hráč KHL Iľja Kovalčuk 340 miliónov rubľov, dnes je jednotkou Maxim Šalunov s 90 miliónmi.

01.07.2022 07:30
Iľja Kovaľčuk Foto: ,
Iľja Kovaľčuk zarobil v roku 2013 v Petrohrade v prepočte 10,5 miliónov dolárov za rok.
debata (7)

Za necelých desať rokov tak padol ročný príjem najlepšie ohodnoteného hokejistu v KHL takmer štvornásobne. No ešte výraznejší prepad spôsobila aj devalvácia ruskej meny.

Pri prepočte príjmov oboch spomínaných hráčov na vtedajší kurz rubľa zarobil Kovalčuk 10,5 miliónov dolárov a Šalunovov plat je aktuálne 1,6 miliónov – čiže takmer sedemnásobne menej.

Kazachstan Slovensko Čítajte viac Do KHL nejdem! Liška otočil, Čechom je na smiech

Na upadajúcu finančnú lukratívnosť KHL upozornil Sport-Express. Podľa neho práve pád rubľa spôsobil, že sa Kovalčuk po šiestich sezónach v ruskom Petrohrade rozhodol v roku 2018 podpísať trojročnú zmluvu s Los Angeles Kings na 18,75 miliónov dolárov.

Napriek tomu, že hviezdny Rus napokon v zámorí už nežiaril a namiesto dohodnutých troch ročníkov odohral iba dva, zarobil 14,5 miliónov.

Miks Indrašis Čítajte viac Upísal si sa Rusom? Dohral si! Hokejista si už v repre neškrtne

No rapídny prepad platov v KHL je viditeľný aj v širšom porovnaní. V roku 2013 bol príjem tridsiatky najlepšie zarábajúcich hokejistov 115 miliónov rubľov, teraz je to 67 miliónov.

V budúcej sezóne by malo v KHL pôsobiť minimálne päť slovenských hokejistov: Christián Jaroš, Michal Čajkovský, Michal Krištof, Patrik Rybár a najnovšie aj Adam Liška.

Spomedzi nich si najlepšie finančné podmienky podľa Sport-Expressu zabezpečil obranca Jaroš, ktorý zarobí v drese Avangardu Omsk 50 miliónov rubľov (v prepočte 910-tisíc dolárov).

Najlepšie platení hokejisti KHL v sezóne 2022/23 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
86. Michal Čajkovský (Slovensko/Sibir...

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #KHL #hokej #Iľja Kovaľčuk