Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Návrat do Ruska? Určite nie. Propaganda funguje, mnohí jej veria

Devätnásť bodov v 47 zápasoch základnej časti, dva v siedmich dueloch play off. Slovenský útočník Adam Liška má za sebou vydarenú sezónu v Severstali Čerepovec, na ktorej však zanechala škvrnu ruská invázia na Ukrajinu. Začala sa pred štartom vyraďovacej časti KHL.

02.04.2022 08:48
Adam Liška Foto:
Adam Liška v zápase proti Dynamu Moskva.
debata (5)

Dvadsaťdvaročný útočník sa podelil so svojimi dojmami v rozhovore pre denník Šport.

„Nerozmýšľal som hneď, že by som šiel preč, ale vnímal som náznaky od cudzincov v súťaži. Mali sme sedenie s vedením nášho klubu, ktoré nám povedalo, že nebudú publikovať nič na podporu vojny a my sa k tomu nebudeme na revanš vyjadrovať.

Piati legionári z tímu sme sa rozhodli ostať. Som rád aspoň za to, ako sa k tomu postavil klub,“ vraví odchovanec bratislavského hokeja.

Prešov Slovan hokej Čítajte aj Stop vojne! Rusko-ukrajinská spolupráca očarila Prešov

Aj keď on vykúpenie zo zmluvy v prípade ukončenia angažmánu v klube nerozoberal, inde to riešili.

"Ak by skončili skôr, museli by vrátiť 66 percent sezónneho platu. Niektoré vedenia to chápali a hráčov pustili aj bez toho,“ opisuje Liška.

Veľmi ho mrzí, čo sa deje na Ukrajine. „Je to strašné, nedá sa s tým súhlasiť za žiadnych okolností," vyhlásil.

Adam Liška v reprezentačnom drese. Foto: TASR, Martin Baumann
Liška Hokej Adam Liška v reprezentačnom drese.

Od sociálnych sietí sa úplne neodstrihol, no snažil sa dostať mimo ne. "Bolo to však jedno, aj tak sa človek k tragickým informáciám dostal. Bolo ťažké sústrediť sa na hokej,“ priznáva.

Vrátil by sa do Ruska? „V tejto situácii určite nie,“ odpovedá.

S propagáciou vojny sa stretol v piatom a siedmom zápase v Moskve proti Dynamu (v sérii vyhralo 4:3). "Zahliadol som veci na kocke nad ľadom. Nebolo to vo veľkom, ale raz za stretnutie sa to objavilo.“

Ak Bars Kazaň, Avangard Omsk Čítajte aj V KHL svietil symbol Z. Nechutná, politicky podporovaná liga, zúri funkcionár

Vyjadril sa aj k spoluhráčom v Čerepovci.

„Samozrejme, že som videl, čo im ukazujú a aká propaganda sa v krajine šíri. Nemôžem na chalanov povedať nič zlé, vždy boli ku mne dobrí a priateľskí. Mám ich rád.

Aj oni to majú ťažké, lebo im odmalička niečo ukazujú a presviedčajú ich o alternatívnej pravde. Ťažko sa to mení. O to som radšej, že žijem v demokracii na Slovensku.

Je super mať slobodu a možnosť výberu. Na ľudí, s ktorými som bol v klube, nemôžem povedať nič zlé, ale informácie, ktoré dostávajú, sú jednostranné.

Nebudem skrývať, propaganda v krajine určite funguje. Videl som to na mnohých ľuďoch, ktorí jej často verili,“ hovorí.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Adam Liška (@adam_liska23)

KHL hrozí, že najdôležitejší zahraniční hráči sa do nej nevrátia:

„Neviem, ako to bude v tejto situácii. Nevyzerá to najlepšie. Sám neviem, ako sa zachovajú k hráčom, ktorí majú dlhodobejšie zmluvy.

Ak by ich chceli len tak ukončiť, museli by vracať peniaze. Tým, že Rusi nazvali vojnu špeciálnou operáciou, nemôžu ani vypovedať zmluvy z ohrozenia vojnou.“

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
5 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Adam Liška