Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie je to New York. Ale starý žigulák ma vozí všade za 50 centov

Má za sebou životný rok. Najprv sa presadil v zostave hokejového Slovana v KHL, potom zahviezdil na majstrovstvách sveta v Košiciach, aby si následne vyslúžil kontrakt v milionárskej súťaži.

15.08.2019 06:00
Adam Liška Foto: ,
Adam Liška na domácom šampionáte 2019 skóroval aj proti Kanade.
debata (9)

Adam Liška (19) už mesiac zaberá v Severstali Čerepovec a zisťuje, ako chutí život v Rusku. „Prepáčte, vybavujem si ešte nejaké veci v banke. Zavolajte mi, prosím, o pár minút,“ požiadal mladý reprezentant.

Niektorí bývalí hráči, ktorí v minulosti okúsili KHL, prezradili aj to, že výplaty dostávali v igelitke či plastových vreciach. Budete potrebovať účet?

(smiech) Hádam áno. Po príchode do Ruska mi dali klasickú kreditku, žiadny igelit. Časy sa menia, teraz je to už na úrovni. Aj ja som počul zopár takýchto príhod – do uší sa mi však dostalo, že do vreca sa dávali iba prémie, nie mesačné mzdy. Som zvedavý, čo ma čaká a neminie.

Takže pikošky, ktoré sprevádzajú život v KHL, máte v malíčku…

Brankári Julo Hudáček či Jakub Štěpánek mi dali nejaké rady.

V Čerepovci ste mesiac. Udomácnili ste sa už?

V meste som zatiaľ strávil maximálne týždeň. Väčšinou sme na cestách, dlho sme boli na sústredení pri Soči, potom na turnaji v Českých Budějoviciach a v utorok sme sa vrátili z podujatia v Čeľabinsku. Najbližšie dni však budem doma v Čerepovci – konečne si budem môcť zájsť do obchodu a kúpiť nejaké veci. Nemyslím si, že budem mať s udomácnením sa problém.

Väčšinu hokejovej kariéry ste strávili na Slovensku, rok v zámorí. Je hokejový život v Rusku iný?

Nie som tu dlho, ale už teraz badať rozdiely – Rusko je špecifické. Jedno však môžem potvrdiť určite – tunajšie tréningy sú náročné. Našťastie som o mnohých veciach vedel vopred, bol som na ne psychicky pripravený.

Napríklad?

Tréningy boli náročné aj v Slovane, Rusi však majú vlastné metódy. Prvýkrát v živote som ťahal ťažké pneumatiky po ľade. Je to stará škola.

O ruských bázach sa popísali rôzne hrôzostrašné historky…

V niektorých kluboch bázy stále fungujú, má ju aj naša juniorka. Seniori však dostali vlastné byty.

Volejbalista Lukáš Diviš tvrdil, že im v Rusku vedenie klubu vypínalo internet…

Už nejde ani mne. Keď sme boli na turnaji, zabudol som zaplatiť účet za wifi pripojenie a vypli ma. Dosť ma to zaskočilo, ale hádam sa to vyrieši.

Ste v Čerepovci sám?

Zatiaľ áno, ale koncom mesiaca za mnou priletí priateľka. Pomôže mi udomácniť sa a vytvoriť rodinné prostredie.

Jaromírovi Jágrovi ho dlhé roky za oceánom vytvárala mama. Neuvažovali ste aj nad tým?

Tá moja sa bojí lietadla. Navyše má stále prácu a nemohla by si dovoliť len tak na rok odísť. Ale určite sa s otcom prídu pozrieť na nejaký zápas – najskôr niekedy okolo Vianoc.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#slovakia #freetime #lastdays #home #2019

Príspevok, ktorý zdieľa Adam Liška (@adam_liska23),

O Čerepovci sa vie, že to nie je vábne mesto. Aký na vás spravilo dojem?

Veru, nie je to New York. Počul som, že Laco Nagy sa o ňom nevyjadroval najlepšie. Bol som pripravený na najhoršie, azda aj preto som teraz milo prekvapený. Je tu viacero reštaurácií.

Podľa mnohých hokejistov viaceré ruské priemyselné mestá pôsobia depresívne. Platilo to vraj obzvlášť v čase, keď sa im na ľade nedarilo…

Hádam niečo povyhrávame. Ale je mi to jedno – neprišiel som sa túlať po meste. Okrem toho som dostal pekný byt – radový domček. Býva tu väčšina hráčov Čerepovca, takže prakticky sme pohromade. Máme tam vlastnú kuchyňu, ale nie spoločné stravovanie. Najesť sa môžeme na štadióne.

Aký je?

Máme solídnu halu so sedemtisícovou kapacitou a peknou šatňou – iba osem minút chôdzou od bytu. Nemôžem sa sťažovať.

Dostali ste aj auto?

Nie. Avšak v mužstve mám českého spoluhráča, ktorý si jedno prenajal – keď budem potrebovať, pomôže mi. Chalani z tímu mi dokonca poradili aplikáciu na taxík, aký som na Slovensku ešte nezažil. Zakaždým pre mňa príde neoznačený starý žigulák alebo Trabant a za 50 centov ma odvezie kamkoľvek. Párkrát som to už vyskúšal – občas som mal aj pochybnosti, či tú trasu auto nakoniec zvládne, ale bolo to dobrodružstvo.

Keď už hovoríme o cestovaní, KHL je o dlhých a náročných presunoch. Neprekáža vám to?

Minulý rok som si to vyskúšal a čakal som, že to bude horšie. Možno aj preto, že som mladý a moje telo je skladnejšie. Klub využíva moderné lietadlo spoločnosti Severstaľ – k dispozícii mám celé trojsedadlo, takže sa môžem pokojne natiahnuť. Navyše, Čerepovec má výhodnú polohu, je v moskovskom časovom pásme a do hlavného mesta je to iba 40 minút letu.

Adam Liška je najlepším hráčom do 20 rokov za... Foto: TASR, Martin Baumann
Hokejista roka anketa 2019 Adam Liška je najlepším hráčom do 20 rokov za ostatnú sezónu.

Akí sú ruskí fanúšikovia?

Iní ako na Slovensku. Spoluhráči mi vravia, že akonáhle sa začne sezóna, všetci ma budú v meste poznať. Ale zdôraznili mi aj to, že keď sa bude prehrávať, ľudia budú na nás veľmi zlí.

O tom, že po nevydarenej sérii Spartaka Moskva vbehli do šatne futbaloví ultras a hráčom sa vyhrážali, ste už počuli?

(smiech) Toto nám hádam nehrozí. Onedlho nás budú oficiálne predstavovať čerepovským fanúšikom, až tam uvidím, čo sú zač.

Učíte sa po rusky?

Snažím sa, zatiaľ to však nie je žiadna sláva. Ale viete, ako to chodí, v kabíne sa na vás najprv nalepia nadávky.

Sú v nej takmer iba Rusi. Ako sa dorozumievate?

Po rusky. Snažím sa počúvať, pointu už dokážem zachytiť. Využívam najmä prekladač, lebo po anglicky tu nikto okrem dvoch hráčov nevie. K výsledku sa však vždy dopracujem.

Bola KHL vaša prvá voľba?

S Čerepovcom som začal komunikovať ihneď po majstrovstvách sveta. Mal som síce aj ponuku z Fínska, ale v KHL som už nazbieral prvé skúsenosti a mám pocit, že táto súťaž ma môže posunúť ďalej. Dobrý dojem na mňa spravila minulá sezóna v Slovane – pochopiteľne až na výplaty – aj preto som sa tak rozhodol.

Odhliadnuc od toho, že v Slovane výplaty nechodili na čas, resp. vôbec, polepšili ste si finančne?

Niekoľkonásobne. To sa nedá ani porovnávať. Ale nerozhodovali peniaze – tie sú síce fajn, ale ja chcem predovšetkým napredovať herne.

Aj vám Slovan dlhoval?

Samozrejme, ako každému. Slovan mal pred blížiacou sa sezónou záujem to riešiť a napokon sme našli cestu. Nejakú časť mi hneď vyplatili, teraz mi prišla na účet aj prvá splátka.

Bola to rýchla dohoda?

Vôbec. Boli tam nejaké naťahovačky. Bývalý športový riaditeľ Oldřich Štefl ma počas MS do 20 rokov preradil do béčka, aby som dostával iba polovicu mzdy. Pochopiteľne, že s týmto som nesúhlasil. Majiteľ to napokon uznal.

Vnímate KHL iba ako prestupovú stanicu?

Všetko závisí odo mňa. Samozrejme, že sa chcem posunúť – či už do lepšieho ruského klubu, alebo do NHL, ktorá je – priznávam – stále mojím snom. Dostal som sa na nejakú úroveň, chcem na sebe pracovať, lebo ak nebudem, rýchlo sa môžem vrátiť na Slovensko.

Nečakali ste po vydarených majstrovstvách sveta, že si vás v drafte vyberie niektorý zo zámorských tímov?

Úprimne? Aj áno. Škoda, že to nevyšlo. Ale motivuje ma to do ďalšej práce.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #HC Slovan Bratislava #Severstal Čerepovec #Adam Liška