Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ANKETA: Mal by sa Slovan vrátiť do najvyššej súťaže alebo začať v 2. lige?

Podľa predsedu predstavenstva spoločnosti Pro-Hokej Juraja Kovala existuje mnoho legislatívnych úskalí, ktoré stoja na ceste Slovana Bratislava pri zamýšľanom návrate do najvyššej slovenskej hokejovej súťaže.

29.05.2019 16:08
Slovan Bratislava, fanúšikovia, Foto: ,
Fanúšikovia hokejového Slovana Bratislava.
debata (2)

Ako uviedol v rozhovore pre denník Šport, známa je zmluva Slovana a Pro-Hokeja o tom, že ak „belasí“ požiadajú o návrat do extraligy, ešte stále riadiaci orgán súťaže vytvorí všetky potrebné organizačné a legislatívne podmienky, aby to bolo možné.

„Bola to deklaratórna dohoda, ktorá je ťažko právne vynútiteľná, ale všetky kluby ju rešpektujú a majú záujem, aby sa Slovan vrátil – ak sa to dá z právnej stránky,“ povedal Koval pre Šport.

Jedným z možných problémov je aj to, že Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) nepredĺžil s Pro-Hokejom zmluvu o riadení extraligy. Pri návrate Slovana je potrebné množstvo legislatívnej prípravy.

Bude potrebné vyriešiť aj to, koľko klubov by v prípade návratu bratislavského klubu v najvyššej domácej súťaži pôsobilo. Zabúdať nemožno ani na skutočnosť, že Slovan musí úspešne absolvovať licenčné konanie, teda zbaviť sa všetkých dlhov z minulosti voči hráčom či trénerom.

TV Pravda: Bývalý hokejista Ľubomír Višňovský reaguje na finančné problémy HC Slovan Bratislava a odchod klubu z KHL
Video

Vyvstáva aj ďalšia legislatívna dilema. "Podľa súťažného poriadku, ak sa uvoľní nejaká licencia, k čomu vlastne ani nedošlo a ani sa nevytvorilo nové miesto v extralige, nárok na ňu by mal mať najlepší klub v poradí po súčasnom postupujúcom, teda po Michalovciach.

Čítal som, že Slovan podá prihlášku do konca mája, ale dobre vieme, že do najvyššej súťaže sa nemôže prihlásiť hocikto a hocikedy, lebo účasť v nej si treba vybojovať zo športovej stránky. Bolo by však možné nastaviť určité mechanizmy, aby sa tento postup obišiel," prezradil Koval.

Podľa bývalého člena výkonného výboru SZĽH Mariána Vávru by bola samovražda, ak ľudia vo vedení zväzu privolia, aby Slovan fungoval v extralige, ako keby sa nič nestalo po jeho odchode z KHL.

"Slovan odišiel zo slovenskej ligy preto, že chcel odísť. Tým, že odišiel, spôsobil obrovskú marketingovú ujmu ostatným klubom. Nevykúpil sa z nej a na základe čoho sa má vrátiť. Všetky kluby musia plniť pravidlá zo športovej stránky, tak prečo by mal byť Slovan výnimkou?

Ak mu to predstavitelia zväzu umožnia, potom je so slovenským ligovým hokejom koniec. Kluby sa musia voči tomu ohradiť," povedal Vávra pre Šport.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #anketa #budúcnosť #HC Slovan Bratislava #Tipsport Liga #St. Nicolaus I. liga #II. hokejová liga