Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Najhoršia sezóna Slovana: dlhy, prehry a úbytok divákov

Piatykrát zo siedmich sezón nepostúpili do play off. Nazbierali suverénne najmenej bodov. Hokejisti Slovana majú za sebou najhoršiu sezónu od vstupu do nadnárodnej KHL.

24.02.2019 12:23
Jakub Štěpánek Foto: ,
Brankár Slovana Jakub Štěpánek po poslednom domácom zápase sezóny KHL proti Minsku.
debata (6)

Stali sa fackovacím panákom ligy a obsadili poslednú priečku v celej súťaži. Vyhrali len desať stretnutí v riadnom hracom čase a päť v predĺžení či po samostatných nájazdoch. V 62 zápasoch získali chudobných 33 bodov.

Pred rokom mali na konte 58 bodov z 56 duelov, no v lete sa zmenil bodovací systém a za víťazstvo sa namiesto troch udeľujú len dva body. Pochopiteľne, aj pri predošlom hodnotení by slovanisti v práve skončenej základnej časti výrazne podliezli bilanciu z predošlých sezón.

„Ťažkých chvíľ sme počas sezóny zažili veľa. Najhoršie nám bolo asi počas trinásťzápasovej série bez výhry. No ani vtedy to nik z nás nemal chuť zabaliť. Tréneri a lídri mužstva musia v takýchto chvíľach ukázať aj ostatným, že treba bojovať ďalej. Vždy sme sa snažili vyhrať, hoci v závere sme už boli vo veľmi náročnej situácii,“ priznal tréner Vladimír Országh.

V posledných dueloch mal k dispozícii už len tri formácie a po treste pre brankára Jakuba Štěpánka musel chytať mladučký Michal Vojvoda.

Riedko zaplnené tribúny počas zápasu Slovana s... Foto: SITA, Martin Medňanský
Slovan, Minsk Riedko zaplnené tribúny počas zápasu Slovana s Dynamom Minsk.

„Odohrali sme veľa vyrovnaných stretnutí, ktoré sme však nakoniec prehrali. Chýbali nám rozdieloví hráči, ktorí by takéto duely preklopili na našu stranu,“ priznal Országh.

Slovan ukončil nevydarený ročník štyrmi prehrami na pôde súperov. Hoci vo výrazne oslabenej zostave, potvrdil to, s čím sa potýkal celý čas – veľmi nízku efektivitu. Dvakrát vyšiel strelecky naprázdno a dva razy strelil gól.

Mužstvo väčšinu sezóny ťahala len prvá formácia s Taffom, Řepíkom (odišiel do Podoľska) a Červeným (presunul sa do Švédska). V momentoch, keď sa Slovan priblížil k priečkam zaručujúcim postup do play off a lámal sa chlieb, doplatil klub na zákaz podpisovať zmluvy s novými hráčmi. Dištanc je dôsledkom dlhov Slovana z minulosti.

Neustále prehry a nízky počet strelených gólov sa podpísal na výraznom úbytku fanúšikov v hľadisku. Najmenej ich na štadión prišlo začiatkom februára na zápas s Rigou – len 4403. Priemerná návštevnosť sa vyšplhala na 6450 divákov, čo je približne o 1100 menej než pred rokom.

Obranný zákrok Mária Grmana. Foto: SITA, Diana Černáková
HOKEJ-KHL: Bratislava – Moskva slovan Obranný zákrok Mária Grmana.

Pri veľkom množstve negatív sa však našlo aj pár pozitív. Výrazný priestor dostali v KHL niektorí nádejní slovenskí hráči. Vynikajúco ho využil stále len 19-ročný Liška, výrazný pokrok však urobili aj Grman, Sukeľ, Lunter či Lamper. Získané skúsenosti možno využijú aj na domácich majstrovstvách sve­ta.

Najväčšou otázkou v súvislosti s belasými ostáva, ako bude vyzerať ich budúcnosť. Už pred štartom sezóny sa hovorilo o vstupe nového investora do klubu, táto téma sa v kuloároch preberala často, no výsledok zatiaľ nie je žiaden. KHL priamo nehrozí Slovanu vylúčením zo súťaže. Aby v nej však mohol pokračovať, musí do konca marca predostrieť záruky pre pôsobenie v ďalšom ročníku.

Play off KHL s trojicou Slovákov

Michal Čajkovský, Martin Bakoš a Július Hudáček. Táto trojica sa predstaví v stretnutiach vyraďovacej fázy KHL. Čajkovský aj Bakoš odštartovali sezónu v zámorí, no nedostali šancu v NHL a tak sa počas ročníka vrátili do Európy. Čajkovský vystužil defenzívu Dynama Moskva, ktoré narazí v play off na Jokerit Helsinki. Bakoš zamieril do Soči, ktoré čaká séria s Jaroslavľom. V najťažšej pozícii bude brankár Hudáček, ktorého Spartak Moskva čaká jeden z hlavných ašpirantov na Gagarinov pohár SKA Petrohrad.

TV Pravda: Miroslav Šatan o blížiacich sa majstrovstvách sveta na Slovensku (vysielané 12. 2. 2019):

Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Vladimír Országh