Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vylúčia Admiral z KHL? Liga si na to zatiaľ netrúfa

Zmenili právnickú osobu, predchádzajúce podlžnosti nesplatili, no znovu podpisujú hráčov. Ruská Kontinentálna hokejová liga rieši v tomto ročníku vážny problém. Hokejový klub Admiral Vladivostok nechce vyplatiť vyše stodva miliónov rubľov (približne 1,34 mil. eur) hráčom.

13.10.2018 12:00
Slovan - Vladivostok Foto: ,
Michal Řepík z HC Slovan Bratislava a Mnatsyan Samvel z Admiralu Vladivostok v súboji o puk.
debata

Preto vedenie ligy diskvalifikovalo generálneho riaditeľa klubu Sergeja Sošnikova a Alexandra Selivanova. Admiral pustilo do súťaže pod podmienkou vyplatenia predchádzajúcich dlhov. Keďže sa tak nestalo a súčasné vedenie Admiralu odmieta situáciu riešiť s odôvodnením, že ju nespôsobilo, liga mu zakázala registrovať nových hráčov i vstup do Centrálneho informačného systému (v ňom možno robiť zmeny v kádroch, predkladať kontrakty novým hráčom, sledovať situáciu na trhu).

Ozvali sa i leteckí prepravcovia, že začnú vymáhať podlžnosti od hráčov alebo trénerov, prípadne ich nepustia na palubu…

V KHL to nie je prvý raz, čo klub zmenil právnickú osobu, aby sa vyhol dlhom. Pred časom tak urobilo aj moskovské Dynamo, dvojnásobný víťaz Gagarinovho pohára. Vtedy sa vedenie ligy div že nedušovalo, že v budúcnosti už taký trik nikomu neprejde. A teraz sa k nemu uchýlil Admiral.

Ruskí komentátori sa zhodujú v tom, že „nový“ Admiral sa mal do súťaže prihlásiť ako nový účastník, čo predpokladalo splniť všetky podmienky na registráciu vrátane finančných. Liga mala postupovať nekompromisne, mohla vylúčiť klub, ale… Za troma bodkami sa skrýva politika, telefonáty zvrchu – ako to v Rusku neraz chodí.

Kompetentní predostreli klubu jednoznačnú podmienku: Vyrovnajte dlhy. Bodka. Nemusí to byť naraz, no je potrebné predostrieť dohodu, že hokejisti sú ochotní počkať. Počas rozhovorov klub súhlasil, preto ho pustili do ligy.

Momentka zo zápasu HC Slovan Bratislava -... Foto: SITA, Marko Erd
Slovan Bratislava - Vladivostok Momentka zo zápasu HC Slovan Bratislava - Admiral Vladivostok.

Lenže podlžnosti voči hráčom stále neuhradil, a tak veddenie KHL nemalo iné východisko ako potrestať čelných predstaviteľov Admiralu. Sošnikov namiesto toho, aby prejavil ústretovosť a začal rokovať s ligou o splátkovom kalendári, začal viesť nezmyselnú polemiku. Argumentuje, že súčasný klub nemá nijaké dlhy, hráčom platí načas a je čistý. Formálne to sedí, no predtým súhlasil so spomenutou podmienkou…

Preto je dôležité splatiť predchádzajúce dlhy, lebo inak z imidžu KHL neostane nič, vravia ruskí pozorovatelia. V súvislosti s narážkami Admiralu na zákonník práce alebo iné zákony argumentujú, že KHL je organizácia s vlastnými pravidlami.

Ak by mala prísne dodržiavať ruské zákony, obranca Admiralu Stepan Zacharčuk by mal za faul na útočníka Traktoru Čeľabinsk Arťoma Peňkovského – spôsobil mu ťažké zranenie a vyradil ho minimálne do konca sezóny – sedieť v cele predbežnho zadržania (od ligy dostal trest na 15 zápasov).

Dmitrijovi Černyšenkovi, prezidentovi KHL, došla trpezlivosť: „KHL sa pridŕža nulovej trpezlivosti k nevyplácaniu dlhov hráčom a narúšaniu podpísaných dohôd. Diskvalifikácia bude trvať do vyrovnania všetkých záväzkov,“ cituje ho oficiálna stránka KHL.

Podlžnosti voči hráčom majú viaceré kluby, aj bratislavský Slovan. Aký je rozdiel medzi nimi a Admiralom?

„V spôsobe riešenia. Problémové kluby predostreli vedeniu KHL splátkové kalendáre, s hráčmi hovorili na rovinu: Áno, máme problémy, vydržte dva-tri mesiace, všetko vyplatíme,“ porovnáva portál Championat.com.

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Admiral Vladivostok