Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hudáček: O pozíciu jednotky bojujem najtuhšie v živote. V Moskve sa nestratím

Júliusa Hudáčka (30), brankára moskovského Spartaka, odprevádzal v utorok večer pri odchode z ľadu po zápase s bratislavským Slovanom potlesk. "Asi to boli fanúšikovia od Banskej Bystrice na východ," žartoval vo víťaznej pohode.

27.09.2018 10:00
Július Hudáček Foto: ,
Július Hudáček.
debata

Ako ste spoza masky videli zápas?

Prvá tretina bola veľmi slabá z oboch strán. Slovan sa vrátil z Vladivostoku po najdlhšom výjazde, my sme mali krátky let z Rigy, neviem, prečo sme ťahali nohy. Spočiatku to vyzeralo rozhárane, druhá tretina bola z našej strany vynikajúca. V šatni sme si povedali, že musíme zapnúť, hrať našu hru. Mali sme dať viac gólov, no Marek Čiliak chytal vynikajúco. Tréner nás upozornil, že dostáva veľa gólov na lapačku, no naše strely chytal ako cukríky.

Vám jeden cukrík uletel. Neobávali ste sa, že Slovan zápas zdramatizuje?

Na konci druhej tretiny dal Slovan kontaktný gól, z môjho pohľadu úplne smolný. Chcel som nejako zareagovať na strelu od modrej čiary, no puk som nevidel. Na začiatku tretej tretiny prišla naša gólová odpoveď – a potom sme už hru kontrolovali.

Nečakali ste búrlivejšiu atmosféru? Nie ste sklamaný?

Som. Pevne verím, že Slovan začne vyhrávať a jeho fanúšikovia sa vrátia. V minulých rokoch sa všetci tešili na skvelú atmosféru v hľadisku, teraz trošku upadla. Je oveľa lepšie hrať pred plnou arénou. Stále mám v Slovane veľa kamarátov, sú tam aj chlapci zo Spišskej Novej Vsi. Je super si zahrať proti nim, stále ich sledujem, bol to špecifický zápas. Som rád, že sme vyhrali, spoluhráči mi pomohli.

Diváci domácich vypískali, vás odprevadili potleskom. Užili ste si to?

(so smiechom) Myslím si, že na konci ostali len fanúšikovia z východného Slovenska. Počul som však pokriky nejakého pána z jedného sektoru. Dúfam, že okolo neho nesedeli deti, lebo zazneli všelijaké nadávky. Ak Slovan začne vyhrávať, aj jeho priaznivci sa budú zabávať. V hľadisku nie sú len fanúšikovia z Bratislavy, ale z celého Slovenska. Prajem im, aby si Kontinentálnu hokejovú ligu užili. Komorná atmosféra mi možno pomohla.

S Marekom Čiliakom ste dali reč?

Tak áno. Povzbudil som ho, aby sa v bránke držal a s chlapcami bojovali, čo to dá. V Jekaterinburgu hral Slovan veľmi dobre, prehral až v predĺžení, vzdoroval aj v Šanghaji. Dúfam, že do play off nepostúpi na náš úkor (smiech).

Neuvažovali ste, že po zápase predvediete oslavný kúsok, keď vám diváci tlieskali?

To nie, u súperov to nerobím, mám rešpekt pred ich fanúšikmi – aj keď som na Slovane takmer ako doma.

Aké náročné je v Spartaku bojovať o post jednotky?

Otvorene: je to asi moja najťažšia pozícia v profesionálnej kariére od čias súperenia s Mirom Lipovským v Košiciach – ak nerátam reprezentáciu. Nikita (Bespalov) mal v Spartaku dve výborné sezóny, podpísali ho na ďalšie dva roky. Chytám častejšie, som rád za každý zápas. Najbližšie nás čaká moskovské derby s CSKA, najväčším rivalom. Teším sa, už je vypredané, bude to trochu iná atmosféra ako na Slovane.

Július Hudáček. Foto: SITA, Diana Černáková
Július Hudáček Július Hudáček.

Ako vyznie porovnanie moskovského Spartaka s Čerepovcom, odkiaľ ste doň prišli?

Spartak je väčší a slávnejší klub, Čerepovec bol skôr rodinný. Keď sme v úvode prehrali dva zápasy, už sme pociťovali väčší tlak, prišiel generálny manažér. Hráme dobre, tak zatiaľ je to fajn.

Severstaľu ste pomohli do play off, na čo si trúfa Spartak?

Prvé kolo play off je povinnosť, potom sa zíde medzi štyrmi najlepšími tímami v Západnej konferencii veľmi silná konkurencia: Petrohrad, CSKA, Jokerit, Jaroslavľ… Ísť ďalej je náš vnútorný cieľ, ak budeme hrať tak ako proti Slovanu od druhej tretiny, môžeme si trúfať na každého.

Vidieť ešte v moskovskom Spartaku silnú slovenskú stopu z úvodu KHL? Jeho dres obliekali pod trénerom Milošom Říhom Radivojevič, Baranka, Obšut, Ružička, Cibák…

Tým, že som si dal Branka Radivojeviča, Štefana Ružičku a Dominika Hašeka na masku, všetci mi to pripomenuli. Novinári mi vraveli, že v Spartaku boli so Slovákmi spokojní. Želali mi, aby som sa tak uchytil, ako oni, keď tam prišli na začiatku KHL a mužstvo posunuli do play off.

V Moskve sa už nestratíte?

Nie, aj keď je to obrovské veľkomesto. Bývam desať minút od zimného štadióna, čo som ani sám nečakal, mal som šťastie na byt. Rodina letí dnes so mnou po zápase, veľmi sa teším, chýbala mi. Metro i všetky hlavné trasy som už spoznal, je to v pohode.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Moskva #Július Hudáček