Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóth skladá mozaiku pred Riom. Formu ide ladiť na juh Afriky

Majster sveta v chôdzi na 50 km z MS 2015 v Pekingu Matej Tóth (VŠC Dukla Banská Bystrica) najbližších 25 dní strávi na sústredení v Juhoafrickej republike.

10.02.2016 12:35
MS v atletike, Peking, Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata

Konkrétne v Johannesburgu, kam sa spolu s takmer 20 atlétmi vyberie už tento týždeň. Miestom jeho sústredenia bude prostredie, ktoré veľmi dobre pozná, má to už otestované z doterajších pobytov v týchto končinách Afriky.

„Odlietame vo štvrtok 11. februára, sústredenie bude trvať do 5. marca. Ideme presne tam, kde sme boli vlani. Do Johannesburgu, do hotela, v ktorom sme bývali aj minulý rok. Je to veľmi dobré a prijemné miesto s kvalitnými službami, dobrým servisom, chutnou stravou. Máme to už vyskúšané,“ priblížil Matej Tóth miesto svojho pobytu v Johannesburgu.

„Ak sa pýtate na zloženie výpravy, tento rok bude veľmi pestré. Do JAR sa chystá približne dvadsať ľudí. Ide tam kompletná chodecká skupina okrem Tóna Kučmína, ktorý si naplánoval sústredenie v Turecku. Cestuje s nami aj Poliak Grzegorz Sudol. Pôvodne mala ísť aj Agniezska Dygaczová, ktorá už mala kúpenú aj letenku, ale po zranení musí zostať v Poľsku. Do Južnej Afriky cestujú s nami aj Katka Berešová a Martina Hrašnová. Dopočul som sa, že vo výprave bude aj Patrik Žeňúch. Takže bude to naozaj pestrá tréningová skupina,“ pokračoval 33-ročný jubilant (nar. 10. februára 1983), ktorý si pochvaľuje, že počas sústredenia bude s výpravou celý čas aj slovenský lekár.

„Prvýkrát ide s nami doktor Pavol Hajmássy. Doteraz chodil s nami doktor Zachar, ale ten za nami prichádzal iba na kratšie turnusy. Teraz bude lekár s nami stále. Dúfam, že ho vôbec nebudeme potrebovať, ale jeho prítomnosť je ďalším benefitom nášho sústredenia. Ja si však želám, aby sme všetky lieky, ktoré si berieme do Afriky, doniesli nepoužité aj späť. Aby sme ich mohli vrátiť… Jeho prítomnosť však je dobrou poistkou. Je to dlhé sústredenie, bude nás na ňom veľa, človek nikdy nevie, čo sa môže stať. Vždy sa niečo vyskytne. Transport z Afriky by v prípade potreby bol dosť komplikovaný. Takto menšie problémy budeme môcť riešiť priamo na mieste,“ priblížil úlohu lekára úspešný slovenský reprezentant.

Pobyt v Johannesburgu Matej Tóth vníma ako vrcholné sústredenie, počas ktorého sa sústredí najmä na objemovú prípravu. Každý týždeň po krátkom aklimatizačnom pobyte by na ňom chcel nachodiť približne 180 kilometrov. „Bude to kľúčové sústredenie celej zimnej prípravy. Aj keď mne na jar o veľa nepôjde, lebo na pretekoch pôjdem iba dvadsiatku. Ale je to obdobie pred olympiádou v Brazílii. Toto sústredenie bude patriť do mozaiky, ktorú chcem skladať práve smerom k olympijským hrám v Riu,“ vysvetlil rodák z Nitry hlavné poslanie viac ako trojtýždňového juhoafrického pobytu, na ktorý sa teší.

„O mne je predsa známe, že nemám rád dlhšie odlúčenie od rodiny, ale na toto sústredenie v Južnej Afrike sa svojím spôsobom teším. Bude naozaj také, ako má byť. Na ňom sa plne zameriam na to, od čoho je slovo sústredenie predsa odvodené. Konečne môžem odbúrať všetky akcie a povinnosti, ktoré som doma pravidelne absolvoval. Teraz budem môcť svoju pozornosť naplno zamerať najmä na šport, na tréning, na športovú prípravu. Navyše bude to tréning v teple, v optimálnej nadmorskej výške, v prostredí, ktoré už poznám,“ dodal Matej Tóth.

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Rio 2016