Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Meszároš: Slovan sa mi neozval. Na mrazivú Sibír som vyzbrojený

Americký sen vymenil za ruskú zimu. Po desiatich sezónach v NHL sa slovenský hokejista Andrej Meszároš upísal Novosibirsku.

30.10.2015 16:58
Andrej Meszároš Foto: ,
Andrej Meszároš.
debata (1)

Skúsený obranca, ktorého v lete z kempu Colorada vyradilo zranenie slabín si premiérovo vyskúša Kontinentálnu hokejovú ligu. „Príliš veľa informácií o nej nemám. Budú tam určite rýchli a technickí hokejisti. Hrá sa na širšom klzisku, na čo si musím zvyknúť,“ konštatoval 30-ročný rodák z Považskej Bystrice.

Prečo ste si vybrali práve Novosibirsk?
Majú dobré mužstvo, ktoré hrá kvalitný hokej. Potvrdzujú to aj tým, že sú na prvom mieste vo Východnej konferencii. Túžil som ísť do silného tímu, v ktorom môžem zabojovať o nejaký úspech a mať reálnu šancu vrátiť sa do NHL.

V Novosibirsku v minulosti pôsobili viacerí Slováci a v súčasnosti sú tam dvaja českí hokejisti – brankár Alexander Salák a útočník Tomáš Vincour. Rozprávali ste sa už s niekým z nich?
Telefonoval som už s Tomášom Vincourom, ktorý mi prezradil niečo o tíme. Viem, že majú prepracovaný defenzívny systém a hoci dávajú menej gólov, dokážu víťaziť. Pochvaľoval si aj bieloruského kouča Andreja Skabelku. Teším sa na novú výzvu.

Neobávate sa angažmánu v klube, ktorý sa borí s finančnými ťažkosťami?
S vedením klubu sme dohodnutí a verím, že všetko dodržia.

Čo viete o KHL?
Príliš veľa informácii o nej nemám. Je to ruská liga, hráči budú určite rýchli a technickí. Hrá sa na širšom klzisku, na čo si musím zvyknúť. Chcem vyskúšať ako funguje a verím, že kvalitný tím môže vytiahnuť aj jednotlivcov. Dúfam, že to využijem.

Mali ste aj iné ponuky? Napríklad zo Slovana…
Agent mi povedal, že boli nejaké náznaky zo Švajčiarska i Česka. Z Novosibirsku prišla konkrétna ponuka. Keď padlo zámorie, stala sa mojou prioritou KHL. Z bratislavského Slovana sa mi neozvali.

Nebojíte sa mrazivej sibírskej zimy?
V minulosti som veľké mrazy zažil v Ottawe i Buffale. Vlani klesali v Buffale teploty na mínus tridsať až štyridsať stupňov. Zima ma teda neprekvapí. Viem, ako sa proti nej vyzbrojiť (smiech).

Ste pripravený aj na náročné letecké presuny?
Cestujem rád. Aj keď sme v zámorí chodili na výjazdy, nerobilo mi to ťažkosti. Aspoň uvidím ruskú krajinu, keďže nikdy som sa tam dlhšie nezdržal. Dúfam len, že budú mať veľké lietadlo.

Kedy plánujete vyraziť do Novosibirska?
Momentálne čakám na víza. Ak sa mi podarí všetko vybaviť, spolu s manželkou by sme mali odletieť v utorok. Budúci týždeň je reprezentačná prestávka, počas ktorej sa chcem zoznámiť so spoluhráčmi a novým prostredím.

Desať rokov ste sa v zámorí márne pokúšali o Stanleyho pohár. Je Gagarinov pohár pre vás dostatočnou motiváciou?
Zdvihnúť nad hlavu hocijakú trofej je pre hokejistu výnimočná udalosť. V NHL sa mi to zatiaľ nepodarilo. Sezóna je síce na začiatku, ale už teraz mužstvo ukazuje svoju silu. Ak by sa mi to pošťastilo v Rusku, bolo by to úžasné.

Z letného kempu Colorada vás vyradilo zranenie slabín. Už ste zdravotne v poriadku?
Zhruba mesiac som pravidelne rehabilitoval, najskôr v zámorí a potom v Žiline u fyzioterapeuta. Cítim sa v poriadku a už dva týždne naplno zarezávam.

Prebolelo už sklamanie z neúspešnej skúšky v Colorade?
Hnevá ma, že som nemohol ukázať, že viem hrať hokej. Z toho som bol smutný. Život ide ďalej, pozerám sa dopredu. Verím, že dvere do zámoria som si nezavrel. Teraz sa sústredím na Novosibirsk a čo bude neskôr sa uvidí.

Ste podpísaný pod protest hokejistov voči zväzu. Čo si myslíte o súčasnej situácii v slovenskom hokeji?
Pravdupovediac nie som z nej príliš nadšený. Sme jedna partia a všetci stojíme za Michalom Handzušom. Pokiaľ sa niečo nezmení, slovenský hokej bude stagnovať. Je škoda, že sa to musí riešiť takýmto spôsobom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Meszároš