Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo som sa mal biť s Višňovským?, smial sa Simon. A spomínal na Bondru

Patril k najobávanejším bitkárom v NHL. Počas pôsobenia vo Washingtone robil niekoľko rokov osobného strážcu vtedajšej hviezde Capitals Petrovi Bondrovi. Dnes má Chris Simon na krku štyridsiatku a prebíja sa KHL v Novokuznecku. Aj v Rusku patrí medzi populárnych hráčov. Na ľade veľa času netrávi, ale keď treba, neváha sa pobiť pre tím a odovzdať kus dobrej práce pre ostatných.

28.10.2012 07:00
Chris Simon Foto:
Chris Simon.
debata

Iní by v jeho veku a s jeho peniazmi zaslúžene oddychovali na Miami, ale hokejista, ktorému koluje v žilách indiánska krv, si hokej stále užíva. Na niekedy neľahké ruské prostredie si zvykol rýchlo. Sám totiž pochádza z malého rybárskeho mesta Wawa v kanadskej provincii Ontario, kde ručička teplomera ukazuje –20 °C päťdesiat dní do roka. „Hokej je moja zábava, milujem ho. A je jedno, kde som,“ vravel po zápase Novokuznecka so Slovanom.

Takmer dvojmetrový a vyše stodesať kilov vážiaci Kanaďan mal dobrú náladu. Rozdal autogramy, s bojovým výrazom v tvári sa odfotil s tromi fanúšikmi a porozprával aj o svojej kariére.

Ako sa vám páčil zápas?
Bol dobrý. Obe mužstvá hrali s veľkým nasadením. My sme bojovníci, do každého zápasu nastupujeme s víťaznou naládou. Skvele nám zachytal gólman, hlavne v prvej tretine pri tlaku domácich. Namiesto 1:0 mohlo byť 4:0, takže jemu patrí najväčšia vďaka.

A čo atmosféra?
Úžasná! Škoda, že aj v Rusku nebýva takýto plný dom na každom zápase. Slovan najskôr viedol, potom prehrával, ale diváci boli stále hluční a žili so zápasom. Počas pôsobenia v NHL som hrával s viacerými Slovákmi a od nich viem, ako veľmi tu milujete hokej.

Dá sa porovnať s tou, aká je v play-off NHL?
(Úsmev.) Priblížilo sa jej to. Play-off NHL je špecifická vec, tam sa hrá doslova o život. Ale v základnej časti takáto atmosféra v zámorí často nebýva.

Najlepšie roky kariéry ste odohrali po boku Petra Bondru vo Washingtone. Ako si spomínate na tie časy?
Bola to vtedy pre mňa veľká vec, lebo prvýkrát v kariére som nastupoval v prvej formácii. Ja, Bondra a Michal Pivoňka. Peter strieľal vtedy 52 gólov za sezónu a bol najrýchlejším korčuliarom ligy. Bola to pre mňa česť hrať po jeho boku. A robiť mu ochrancu (úsmev). Stali sme sa dobrými priateľmi.

Ste ešte v kontakte?
To už nie. Videl som ho párkrát v televízii v súvislosti s Capitals, ale osobne sme sa nevideli už roky. Naposledy to ale bolo, samozrejme, na nejakom zápase.

Simon robil Bondrovi ochrancu nielen na ľade - reklama z 90. rokov

Dokážete si hokej stále vychutnať tak ako pred rokmi?
Hokej je moja práca. Stále mám v sebe obrovskú chuť hrať. My to máme v rodine – môj dedko bude mať deväťdesiat rokov a len vlani prestal hrať súťažne. Vážne! Stále sa korčuľuje, ale už len zo zábavy. Takisto aj môj otec hráva aktívne hokej v nižšej lige ale na profesionálnej úrovni. No a ja si takisto hokej užívam. A najmä zápasy, kde sa ľudia bavia a po celý čas povzbudzujú. A je mi jedno, že to nie je doma v Kanade.

Ako ste si zvykli na Rusko?
Nemal som s tým problém. Takmer všetci ľudia tu robia hokej s nadšením a keď sa k tomu prirátajú fanúšikovia, výsledok je výborný. Tunajší diváci sú niekedy ako tí na futbale a dokážu byť i poriadne hluční. To by ste u nás v Severnej Amerike niekedy len ťažko hľadali.

A čo ruština a azbuka?
Uf, to je teda veľký problém (smiech). Rád by som vám povedal, že niečo viem, ale… Viem zachytiť akurát taktické body pri porade v kabíne.

Chris Simon vstúpil do KHL v roku 2008 v drese... Foto: hcvityaz.ru
Chris Simon Chris Simon vstúpil do KHL v roku 2008 v drese Čechova. V tradičnom tíme bitkárov odohral v debutovej sezóne 40 zápasov, strelil osem gólov, na dvadsať prihral a nazbieral neuveriteľných 263 trestných minút! Je to jeho osobný rekord.

Dá sa porovnať KHL s NHL?
NHL je stálica, ale ruská liga sa z roka na rok veľmi zlepšuje. Hlavný rozdiel je, samozrejme, vo veľkosti klziska. V zámorí je užšie, a tak sa tam hrá viac fyzicky. Na širších klziskách je zasa hokej technickejší. V KHL sú však momentálne najväčšie hviezdy – v Slovane hrá napríklad Miro Šatan, za svoje domáce kluby Rusi Kovaľčuk, Malkin alebo Gončar.

Ako vnímate výluku v NHL?
Vyzerá to tak, akoby sa nikto nechcel dohodnúť. Najviac mi je ľúto fanúšikov. Všetci Kanaďania milujú hokej a čo majú teraz? Zimu bez hokeja. Mnoho ľudí prišlo kvôli tomu aj o prácu. Ja som na strane hráčov a ich odborov. Podľa toho, čo viem, je dohoda v nedohľadne, čo je škoda. Na druhú stranu je to dobré pre hokej v Európe.

Chris Simon a jeho bitka počas zápasu KHL

Boli ste prvýkrát na Slovensku?
Áno. Prišli sme večer pred zápasom. Cesta z letiska bola príjemná, to málo, čom som z Bratislavy videl, bolo veľmi pekné. To isté platí o štadióne. Je nádherný.

Počas zápasu ste prehodili aj pár slov s Ľubomírom Višňovským. Prezradíte, o čom?
Ľubo bol len prekvapený, že hrám v Novokuznecku. Bola to sranda. Pozdravil som sa aj s Mirom Šatanom, hrávali sme spolu v NY Islanders a krátko aj v Dyname Moskva. Bolo pekné ich vidieť. Viete, počas zápasu dávam do hry všetko, ale po skončení je milé prehodiť pár slov so starými kamošmi.

V zápase ste odohrali len pár minút, prečo tak málo?
Bolo ich presne osem (smiech). Moja úloha je byť ochrancom. Máme mladé mužstvo, keď treba a je nutné sa pobiť, hneď som tam ja. Ale keď nie je dôvod, situácia a možnosť, bitky nevyhľadávam. S ktorým zo slovanistov som sa mal pobiť? (Smiech.) Máte viacero menších, ale šikovných hráčov. Ja sa predsa nebudem biť s hráčom Višňovského formátu.

Chýbal vám rovnocenný partner…
Presne tak.

Takže vám chýbajú bitkári z NHL ako Georges Laraque?
Nie, tento mi určite nechýba (smiech).

Škandalózne zákroky ho z NHL odpísali

Chris Simon bol počas pôsobenia v NHL postrachom všetkých hráčov. V 782 zápasoch nazbieral takmer 2 000 trestných minút a dostal viacero vysokých trestov. Je držiteľom druhého najdlhšieho trestu v histórii ligy. Dostal ho v decembri roku 2007, keď pri mantineli šliapol zozadu na členok Jarkka Ruutua z Pittsburghu. Za svoj zákrok vyfasoval trest na 35 zápasov.

Tvrdý muž klzísk pritom vynechal vo vtedajšej sezóne už päť zápasov na začiatku ročníka, pretože si z minulej sezóny odpykával trest na 25 zápasov. Tento dištanc inkasoval Simon v marci 2007 za to, že sekol oboma rukami hokejkou do tváre Ryana Hollwega v derby s Rangers. (Mimochodom, Hollweg je dnes elitným bitkárom v českej lige v drese Plzne.)

Simon dostal v NHL za svoju kariéru vyšší trest celkovo osemkrát, čo ho radí medzi elitu v tomto ukazovateli. Po vypršaní trestu za zákrok na Ruutua odohral v NHL už len desať zápasov v drese Minnesoty. Nazbieral v nich „len“ 16 trestných minút.

debata chyba