Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ideme do Jaroslavľa na pohreb, vraví tréner CSKA Šupler

Chystali sa na dôležitý prvý zápas proti Metallurgu Magnitogorsk, no vstup moskovského CSKA do nového ročníka Kontinentálnej hokejovej ligy oddialila letecká havária mužstva Lokomotivu Jaroslavľ. S výnimkou jedného hráča neprežil tragédiu nik z hokejistov.

09.09.2011 09:00
Július Šupler Foto:
Július Šupler.
debata (1)

„Ani na druhý deň po tejto strašnej katastrofe sa neviem spamätať. A keď som si uvedomil, že medzi obeťami je aj Paľo Demitra, poriadne to so mnou zamávalo. Pred mesiacom sme sa dobre pozhovárali v Bratislave na Zlatom puku. Navzájom sme si zaželali veľa šťastia, v KHL sme súpermi. V minulom ročníku nás práve Lokomotiv vyradil v druhom kole play-off… Úmrtie každého mladého človeka je veľké nešťastie. A keď je vám veľmi blízky, bolí to dvojnásobne,“ vraví smutne Július Šupler, tréner hokejistov CSKA.

Svojho času pôsobil aj v Lokomotive Jaroslavľ. „Stratil som veľa priateľov. Lokomotiv je konzervatívnejší a stabilizovaný klub. Viacerí pracovníci, ktorí tam boli za mojej éry, vydržali až do čiernej stredy… Dobre som poznal vedúceho tímu, lekára, maséra, videotechnika i niektorých hráčov… Nechcem však hovoriť v minulom čase, Jaroslavľ sa z hokejovej mapy nestratí. Riešenie sa určite nájde. Žiaľ, minulý čas platí pre tých, ktorí zahynuli,“ hovorí popradský rodák.

Ako zasiahla tragédia do mužstva CSKA?

„Veľmi – ako každého účastníka súťaže. Obranca Guskov k nám prišiel po minulej sezóne práve z Jaroslavľa, v Lokomotive pôsobil aj brankár Gajdučenko a útočník Baďukov. Všetkých nás to zasiahlo, každý niekoho poznal. Po včerajšom tréningu celé mužstvo zašlo do kostola. Pietne sme si uctili pamiatku obetí. Pravoslávny duchovný, tiež mladý človek, odslúžil malú zádušnú omšu, prihovoril sa i hráčom. Od neho sa slová útechy i povzbudenia predsa len počúvajú a prijímajú ľahšie,“ vraví úspešný slovenský tréner.

Vzápätí zdôrazní, že celý tým sa v sobotu chystá do Jaroslavľa na smútočnú rozlúčku s obeťami leteckého nešťastia. „Ráno vyrazíme, podvečer sa vrátime. Vzdám úctu a pokloním sa aj Paľovej pamiatke, v duchu budem myslieť i na jeho najbližších, na diaľku im vyjadrím úprimnú sústrasť. Oni teraz prežívajú najťažšie životné chvíle.“

Život a smrť Pavla Demitru
Život a smrť Pavla Demitru Život a smrť Pavla Demitru
1 debata chyba