Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Troják, Demitra, Busbyho deti. Legendy, ktoré zomreli pri leteckých nešťastiach

Letecké nešťastie zasiahlo už niekoľko elitných športových tímov, pričom nie raz sa dotklo aj Slovenska.

07.09.2011 17:58
Ladislav Troják Foto:
Ladislav Troják zomrel pri páde lietadla v roku 1949.
debata

Výber prípadov, keď pri leteckom nešťastí zahynul väčší počet členov jedného športového tímu:

8. novembra 1948 – Nad kanálom La Manche zmizlo malé súkromné ​​lietadlo s časťou výpravy československých hokejistov smerujúcich z Paríža do Londýna. Na jeho palube boli Zdeněk Jarkovský, Vilibald Štiav, Miloslav Pokorný, Ladislav Troják, Karel Stibor a Zdeněk Švarc – s výnimkou Švarca všetko majstri sveta a strieborní olympijskí medailisti. O osude hokejistov začali kolovať najrôznejšie povesti – okrem iného, že emigrovali. Až po dlhom čase vydali vody prielivu dve mŕtve telá. V jednom z nich identifikovali kapitána lietadla Reného de Narbonne.

Zľava: Ladislav Troják, Vladimír Zábrodský,... Foto: ČTK
Ladislav Troják, Vladimír Zábrodský, Stanislav Konopásek Zľava: Ladislav Troják, Vladimír Zábrodský, Stanislav Konopásek.

4. mája 1949 – Letecká katastrofa ukončila slávnu éru talianskeho futbalového tímu AC Turín, ktorý bol v 40. rokoch uplynulého storočia najúspešnejším talianskym futbalovým celkom. Lietadlo pri návrate z Lisabonu narazilo do vrchu Superga neďaleko Turína a pri nehode zahynulo všetkých 31 cestujúcich a členov posádky na palube, vrátane 18 futbalistov. Taliansko vtedy prišla o desať členov svojej reprezentácie.

6. februára 1958 – V Mníchove havarovalo lietadlo, ktorým sa z pohárového zápasu v Belehrade vracali slávne „Busbyho deti“, ako sa vtedy prezývali členovia tímu Manchester United. Nešťastie neprežilo 23 z 44 pasažierov a členov posádky. Medzi obeťami bolo osem hráčov, osem novinárov a sedem ďalších ľudí, prevažne pracovníkov klubu. Lietadlo Airspeed AS-57 Ambassador po vzlietnutí nenabralo potrebnú výšku a vzápätí narazilo do plotu obklopujúceho letisko a potom aj do letiskového domčeka, čo spôsobilo jeho rozlomenie. Nehodu okrem iného prežili slávny manažér tímu Matt Busby a slávny hráč Bobby Charlton.

Nehoda z roku 1958

15. februára 1961 – Let z New Yorku do belgickej metropoly Brusel sa zapísal čiernym písmom do dejín krasokorčuľovania. Krátko predtým, ako mal dosadnúť na dráhu bruselského letiska, sa Boeing 707 belgických aeroliniek Sabena s americkým reprezentačným družstvom na palube roztrieštil o zem. Zahynulo všetkých 72 ľudí na palube a jeden farmár pracujúci na poli. Medzi obeťami bolo 18 špičkových krasokorčuliarov aj rad ich trénerov či rodinných príslušníkov. Všetci cestovali na pripravované majstrovstvá sveta v Prahe, ktoré sa nakoniec kvôli tejto tragédii nekonali.

13. októbra 1972 – Kvôli nepriaznivému počasiu sa v Andách zrútilo uruguajské lietadlo mieriace do Čile, na ktorého palube bolo 45 ľudí, vrátane členov uruguajského ragbyového tímu. Dvanásť ľudí zomrelo pri páde lietadla a 17 ďalších v priebehu nasledujúcich dní podľahlo následkom zranenia a padajúcich lavín. Desiaty deň preživší z rádia počuli, že pátranie po nich bolo zastavené. Dva mesiace v horách prežilo iba 16 ľudí, a to len vďaka tomu, že sa uchýlili ku kanibalizmu. Osud mužov popisuje kniha Prežiť a hollywoodsky film rovnakého mena z roku 1993.

Simulácia pádu lietadla z roku 1972

11. augusta 1979 – Zrážku dvoch sovietskych lietadiel TU-134 nad Ukrajinou neprežilo všetkých 178 ľudí a členov posádok na palube oboch lietadiel. Medzi obeťami bolo aj 17 hráčov a členov realizačného tímu vtedy elitného uzbeckého tímu Pachtakor, ktorý ako jediný z tejto republiky pôsobil v sovietskej najvyššej futbalovej súťaži.

8. decembra 1987 – Pri leteckom nešťastí zahynulo všetkých 44 hráčov, trénerov a členov realizačného tímu slávneho peruánskeho futbalového celku Alianza Lima. Lietadlo Fokker F27, ktorým tím cestoval k ligovému zápasu, spadol krátko pred pristátím v meste Callao do Tichého oceánu.

7. júna 1989 – Pri havárii surinamského lietadla DC-8, ktoré sa pokúšalo o núdzové pristátie na letisku metropoly Paramaribo, zomrelo 174 ľudí. Medzi obeťami bola aj skupina elitných surinamských futbalistov pôsobiacich v Holandsku známych pod názvom Colourful 11.

28. apríla 1993 – Pri leteckom nešťastí zahynulo 18 hráčov reprezentačného tímu Zambie, ktorí sa vracali zo zápasu z ostrova Maurícius, kde v kvalifikácii afrického majstrovstvá zdolali domáce futbalové mužstvo 3:0. Cestovali vojenským lietadlom typu Buffalo CT15, ktoré sa zrútilo do mora krátko po štarte z letiska v Gabonu metropole Libreville, kde čerpalo pohonné hmoty. Na jeho palube bolo celkovo tridsať ľudí – okrem futbalistov aj vedenie mužstva. Nikto nehodu neprežil. O život pri ňom prišiel aj českým futbalovým priaznivcom dobre známy Timothy Mwitwa, ktorý svojho času obliekal dres pražskej Sparty.

Spomienka na hráčov Zambie

7. septembra 2011 – Lietadlo Jak-42 s hokejistami klubu KHL Lokomotiv Jaroslavľ sa krátko po štarte zrútilo pri jaroslavlskom letisku. Na palube bolo 37 až 45 ľudí vrátane členov základnej zostavy tímu. Letecké nešťastie neprežil slovenký hráč Pavol Demitra, ani traja českí hráči Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček.

debata chyba