Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za kopejky sme sa vyrovnali hviezdam NHL, tvrdí Sergej Makarov

Spoza mantinelu pozorne sledoval v košickej Steel Aréne tréning CSKA. Sergej Michajlovič Makarov, bývalý skvelý útočník armádneho mužstva reprezentácie ZSSR, sa po rokoch vrátil do moskovského klubu ako jeho viceprezident.

26.08.2010 08:09
Sergej Makarov Foto:
Sergej Makarov
debata (3)

Z niekdajšej chýrnej prvej päťky pôsobia v CSKA štyria: Viačeslav Fetisov je prezident, Alexej Kasatonov a Makarov viceprezidenti, pôsobí v ňom i Vladimir Krutov. „CSKA dlho nič nevyhral. Pokúsime sa mu prinavrátiť niekdajšiu slávu,“ tvrdí 52-ročný Makarov.

Aká je deľba práce medzi viceprezidentmi? Kasatonov korčuľuje s hráčmi na tréningu. Neťahá na ľad aj vás?
Korčule som si do Košíc nevzal. Inak by som možno šiel na ľad aj ja.

Viačeslav Fetisov nastúpil v minulej sezóne za CSKA na jeden majstrovský zápas. Napodobníte ho?
U mňa to už neprichádza do úvahy. Šlo o marketingový ťah, prišlo plné hľadisko. Dobrý marketing potrebujeme.

Dlho ste rozmýšľali nad ponukou Fetisova prijať post viceprezidenta?
Vôbec nie. Hoci pochádzam z Čeľjabinska, CSKA považujem za rodný klub. Ako sa hovorí: ušiel som z neho, prešiel som celý svet – a vrátil som sa.

Prečo? Chýba vám hokejový adrenalín?
Aj – ale je to najmä vec srdca (položí si ruku na hruď). Vrátili sme sa traja: Sláva (Fetisov), Ľoša (Kasatonov) a ja. Za vyše desať rokov, čo sme v ňom pôsobili, sme boli zvyknutí vyhrávať, dosiahli sme veľa úspechov doma i v zahraničí. Ako sme odišli, mužstvo odvtedy nič nevyhralo. Niekedy to až človeka bolí. To je hlavný dôvod, prečo sme opäť v CSKA. Chceme urobiť všetko, aby sme mužstvu prinavrátili náš niekdajší tímový duch.

S CSKA ste sa nerozišli v dobrom, armádny klub sa zdráhal uvoľniť najlepších hráčov s rôznymi vojenskými hodnosťami do zámoria. Vytesní čas zlé spomienky?
Áno, hoci si pamätám i bolestivé dni. Ale tých krajších bolo nespočetne viac. V tomto klube som prežil časť života. A aj keď sme sa dostali do Ameriky a hrali v NHL, stále sme sledovali, ako hrá CSKA, čo je nové. S mužstvom sme žili, aj keď nás od neho delilo pol sveta.

Má v súčasnosti CSKA niečo spoločné s armádou?
Nie, už dávno nie je armádny klub. CSKA je však taká známa značka a pod ňou taká história a tradícia, že nemá zmysel meniť názov. Udržal si ho aj futbalový klub.

Prispieva armáda nejakou čiastkou do rozpočtu?
Nie, ba nepodporuje ani mládežnícky hokej. Naopak, ešte nám účtuje prenájom za ľad. Hovorím – časy sa zmenili.

Aký má CSKA rozpočet na sezónu?
Presný vám nepoviem, v novej pozícii som len pár dní. Ešte sme neuzavreli ani zmluvy so všetkými hráčmi. Patríme k skromnejším klubom.

Skromnejšie majú podľa údajov Kontinentálnej hokejovej ligy rozpočty okolo dvadsať miliónov dolárov. Máte menej, viac?
Niečo cez dvadsať miliónov. Presné číslo uverejníme začiatkom septembra pred štartom nového ročníka. Zďaleka nepatríme ku klubom-oligarchom ako Petrohrad, Omsk, Magnitogorsk, Ufa, Kazaň. Majú najvyššie rozpočty, môžu si kúpiť ľubovoľného hokejistu.

Považujete ich za najväčších favoritov nadchádzajúceho ročníka?
Pred každým ročníkom sa ako najväčší favorit spomína Petrohrad s mecenášom Gazpromom. Iste viete, že na turnaji vo Švajčiarsku Piter podľahol bratislavskému Slovanu. Taký je šport, taký je hokej. Na ňom je najkrajšie, že ani najvyšší rozpočet nezaručí najväčší úspech. To prízvukujeme našim hokejistom: sebalepší kontrakt neurobí z hokejistu lepšieho hráča. My sme Sovietsky zväz reprezentovali v porovnaní s miliónovými zárobkami v NHL za kopejky – a s hviezdami NHL sa hrali vyrovnané zápasy. Raz sme vyhrali, inokedy prehrali. Nerozhodujú peniaze, ale hlava a srdce. Na tom staviame našu filozofiu. Nech sme nastupovali proti komukoľvek, hrali sme na doraz.

Platí to aj dnes?
Verím, že áno. Vštepujeme to našim hráčom. Spýtajte sa ma po sezóne, či to fungovalo.

Môže sa história opakovať – a CSKA bude patriť k ruskej špičke?
Veríme, že je to možné – a že to nebude dlho trvať. Keby sme tomu neverili, sotva by sme boli teraz v Košiciach. Veľa si sľubujeme od tejto sezóny. Chceme prejaviť charakter. Aj keď – klub pracuje v úplne iných podmienkach ako za našich čias.

Aký cieľ ste určili mužstvu?
Vysoký – finále. A keď nie, tak by sme chceli dôjsť aspoň do semifinále.

Máte na to mužstvo? Vlani skončil CSKA v základnej časti dvanásty, v 1. kole play off ho vyradila Balašicha.
Káder sme ho obmenili, získali sme šikovných hráčov. V príprave z nich formujeme tím. Aký, uvediem na príklade Yana Stastneho: odvádza veľa čiernej práce, je univerzálny, má veľa energie. Takých hráčov potrebujeme.

Na koľko rokov ste sa upísali CSKA?
Na tak dlho, kým bude prezidentom Fetisov. Klubu šéfuje druhý rok. V prvom sa rozhľadel a usúdil, že by sme mu mohli pomôcť.

Za čo konkrétne zodpovedáte?
Mám na starosti mládežnícky tím Červenej armády v našej mládežníckej lige. Sledujem však aj tréningy prvého mužstva. Viac očí viac vidí. Poznatkami pomáhame hlavnému trénerovi Sergejovi Nemčinovovi, no do jeho kompetencie nezasahujeme. On má rozhodujúce slovo.

Hrali ste niekedy v Košiciach?
Nespomínam si. V Košiciach som po prvý raz. Hral som v Bratislave, na juniorskom šampionáte v Banskej Bystrici a Zvolene. Častejšie sme hrávali v českých mestách – v Prahe, Ostrave, Pardubiciach.

Ktorého hráča z mužstva Československa ste sa najviac obávali?
Nedá sa spomenúť len jedno meno. Hral som proti niekoľkým generáciám – a v každej korčuľovali vynikajúci hokejisti. Spomeniem Martinca, Hlinku, Růžičku, Libu, Musila, Hrdinu. Československo sme považovali vždy za jedného z najsilnejších súperov. Teraz na to spolu spomíname na turnajoch veteránov. V Košiciach sme sa opäť stretli s Františkom Černíkom, šéfom Vítkovíc.

Ako sa udržiavate v kondícii?
Korčuľujem trikrát do týždňa – s veteránmi. Ak sa raz upíšete hokeju – je to na celý život.

Operovanú nohu už máte v poriadku?
Pred pár rokmi som o ňu takmer prišiel. Nevedel som sa zbaviť zápalu po banálnom roztrhnutí achilovky. Len-len že som sa vyhol amputácii. Lekári mi zakázali tenis a futbal, športy na zemi – ale hokej hrať môžem.

Čo dosiahol Sergej Makarov

Zaslúžilý majster športu je 11-násobný majster ZSSR. V domácej súťaži odohral 519 zápasov, dosiahol 710 bodov (322 gólov, 388 asistencií), 9-krát sa stal najlepším strelcom ligy, trikrát ho vyhlásili za najlepšieho hokejistu ZSSR. Je 8-násobný majster sveta, dvojnásobný olympijský víťaz (1984, 1988), víťaz Kanadského pohára (1981). V NHL odohral osem sezón (Calgary, San Jose, Dallas), v 424 stretnutiach strelil 134 gólov. V sezóne 1989/1990 ho vyhlásili za najlepšieho nováčika.

3 debata chyba