Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto zdvihne pohár ďalší? Hossa! kričali spoluhráči na kapitána Toewsa

Prekliatie Mariána Hossu sa skončilo! S jedným z najlepších hokejistov sveta sa šťastena poriadne zahrávala, no napokon si sadla aj naňho. Tridsaťjedenročný rodák zo Starej Ľubovne sa po množstve sklamaní dočkal svojej prvej veľkej trofeje.

10.06.2010 07:02
Marián Hossa Foto:
Marián Hossa so Stanley Cupom.
debata (12)

Prichádza ten slávnostný moment. Kapitán Chicaga Jonathan Toews dvíha slávny Stanley Cup nad hlavu. Chvíľku sa s ním raduje, pobozká ho a ako štafetu ho odovzdáva ďalej. „Kto ho zdvihne ako ďalší?“ kričí na spoluhráčov. Tí v tom majú, podobne ako Toews jasno: „Hossa, Hossa,“ znie ľadovou plochou.

Druhý najmladší kapitán v histórii NHL pristúpi k slovenskému útočníkovi a podáva mu pohár. Marián Hossa sa konečne dočkal. Stanley Cup je jeho! „Je to obrovské zadosťučinenie, áno, konečene sa mi to podarilo,“ nadšene kričí do mikrofónu reportérky zámorskej televízie a pokračuje: „Je to najkrajší moment mojej kariéry. Zápas sa prelieval z jednej strany na druhú, ale my sme to napokon dokázali,“ pripojil a šiel sa ďalej radovať za spoluhráčmi.

Marián Hossa bol odmalička považovaný za obrovský hokejový talent. S hokejom začal ako päťročný v Trenčíne. Najskôr začínal na poste centra, no potom ho vtedajší tréner Jaroslav Walter postavil na pravé krídlo. Juniori Dukly získali v tomto období titul majstra Slovenska.

V extralige debutoval ako 17-ročný. Hneď vo svojej premiérovej sezóne (1996/97) získal až do tohtoročného finále svoj jediný titul, keď strelil 30 gólov a k nim pridal i 24 asistencii.

Hossa okamžite padol do oka zámorských agentov a svoju ďalšiu kariéru spojil s NHL. V najlepšej lige sveta pôsobil najskôr v Ottawe, odkiaľ ho v lete roku 2005 šokujúco vymenili do Atlanty za Dany Heatleyho. V tíme Thrashers odohral necelé tri sezóny, keď sa následne sťahoval do Pittsburghu. A vtedy sa začalo jeho trápenie.

S tučniakmi postúpil až do finále play-off, v tíme patril medzi najväčšie opory, no ani jeho 26 bodov na pohár nestačilo – Pittsburgh prehral v boji o primát s Detroitom 2:4 na zápasy. Po sezóne bol Hossa bez zmluvy. Penguins si ho chceli udržať, no Marián sa rozhodol odísť do tímu, ktorý mal podľa neho najväčšie šance na titul – Detroit.

Smutný Marián Hossa. Jeho Pittsburgh na... Foto: SITA
Marián Hossa Smutný Marián Hossa. Jeho Pittsburgh na vysnívaný Stanleyho pohár nesiahol.

Plán mu vychádzal dokonale. Red Wings postúpili až do finále Stanley Cupu, kde narazili na svojho soka spred roka, Pittsburgh. Osud sa však s Hossom opäť zahral a po finále bol slovenský útočník opäť smutný. Pittsburgh aj s Miroslavom Šatanom v tíme vyhral 4:3 na zápasy.

Marián Hossa. Foto: Reuters
Marián Hossa Marián Hossa.

Hossa zostal opäť bez zmluvy, no tento raz si už chcel vybrať tím, v ktorom by kariéru dohral. Rozhodol sa pre Chicago, ktoré si vybralo aj ďalšieho Slováka, Tomáša Kopeckého.

Obaja sa do tímu dobre zapracovali a mužstvo s kapitánom Jonathanom Toewsom, ďalším skvelým mladíkom Patrickom Kaneaom či defenzívnymi istotami Duncanom Keithom a Brentom Seabrookom sa stalo favoritom na zisk pohára. V play-off sa najskôr natrápili s Nashvillom, potom vyradili Vancover, vo finále Západnej konferencie sfúkli San Jose a vo veľkom finále sa pred umením hráčov Chicaga sklonila aj Philadelphia.

Marián Hossa leje šampanské do Stanley Cupu. Foto: Reuters
Marián Hossa Marián Hossa leje šampanské do Stanley Cupu.

Marián Hossa sa tak konečne dočkal. Ako prvý hráč hokejovej histórie sa dostal do finále Stanley Cupu s tretím tímom a až na tretí pokus sa mohol radovať. Stanley Cup je jeho prvá veľká trofej. Druhý najproduktívnejší hráč olympijského turnaja vo Vancouvri totiž nemá ani jednu medailu z MS – v Prahe 2004 bol štvrtý, o rok neskôr vo Viedni a Innsbrucku piaty a na februárovom olympijskom turnaji skončil spoločne s krajanmi štvrtý.

Prvú a prvú radosť si tak vychutnáva ako zrelý hráč. Chicago má výborne poskladaný tím, ktorého jadro by sa najbližšie roky meniť nemalo. To môže otvoriť Hossovi dvere k ďalším úspechom.

Marián Hossa leje šampanské do Stanley Cupu.
12 debata chyba