Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

'Kráľovský' trejd v NHL. Carter prichádza do LA výmenou za Johnsona

Hokejová NHL má tesne pred prestupovou uzávierkou za sebou prvý veľký trejd. Útočník Jeff Carter opustil posledný tím NHL Columbus a zamieril do mesta anjelov - Los Angeles - výmenou za obrancu Jacka Johnsona a výber v prvom kole draftu roku 2012 a 2013.

24.02.2012 16:20
Jeff Carter Foto:
Jeff Carter.
debata (1)

Carter, jeden z elitných strelcov posledných rokov profiligy, sa v tejto sezóne zatiaľ veľmi trápil. V drese Blue Jackets nastúpil na 39 zápasov, v ktorých strelil 15 gólov a pridal 10 asistencii.

Dvadsaťpäťročný Johnson má Columbusu pomôcť vystužiť jednu z najhorších obran v súťaži. Tretí hráč draftu z roku 2005 vlani prežil vďaka 42 bodom (5+37) najlepšiu sezónu v kariére, tento rok má na konte v 61 zápasoch 24 bodov (8+16).

„Toto nie je typická výmena pred play-off. V tomto prípade jeden skvelý mladík nahradí druhého. Toto je výmena zameraná smerom k budúcnosti oboch hráčov a tímov,“ povedal prezident a generálny manažér klubu Los Angeles Kings Dean Lombardi.

Los Angeles získalo excelentného strelca

Králi od príchodu Cartera očakávajú to najpodstatnejšie – góly. Klub z Kalifornie strelil v tejto sezóne 129 gólov, čo je suverénne najmenej zo všetkých tímov ligy. „Z výmeny som nadšený. V tíme poznám veľa chalanov, takže sa naozaj už neviem dočkať, kedy za Kings nastúpim,“ povedal krátko po „trejde“ Carter, ktorý počas 500 zápasov v súťaži strelil 196 gólov a nazbieral 368 bodov.

Rodák z mesta London v provincii Ontario sa navyše v tíme LA stretne so svojím dobrým kamarátom a niedkajším spoluhráčom z Philadelphie Mikom Richardsom. Obaja museli pred začiatkom aktuálnej sezóny opustiť tím letcov, kde sa stali nepohodlnými. Dôvod bol pritom pomerne šokujúci.

Krátko po svojom príchode na začiatku sezóny 2009/10 začal totiž tréner Philadelphie Peter Laviolette žiadať od hráčov, aby sa na mesiac úplne zdržiavali alkoholu, čo mali potvrdiť napísaním svojho čísla na tabuľu v šatni. Carterova sedemnástka ani číslo 18 patriace vtedajšiemu kapitánovi Flyers Richardsovi sa na tabuli ani raz neobjavilo. A to sa tréner pokúšal „suchý ostrov“, ako hráči jeho iniciatívu nazývali, zaviesť štyri či päťkrát. Iniciatívu neodmietli len Richards a Carter.

Jeff Carter sa v Los Angeles stretne so svojím... Foto: SITA
Jeff Carter, Mike Richards, Philadelphia Jeff Carter sa v Los Angeles stretne so svojím kamarátom a niekdajším kapitánom Philadelphie Mikom Richardsom.

„Máme v tíme 23 hráčov, no toľko čísel na tabuli zďaleka nebolo,“ skonštatoval generálny manažér tímu Paul Holmgren. Zvesti o partii hráčov nazývaných „starý gang“, ktorí bývali v strede mesta a radi sa tam chodili v rámci nočného života baviť a piť, sa po Philadelphii šírili dlhší čas. Klub to oficiálne nepotvrdil, no už vo februári 2009 sa zbavil jedného z „kamarátov z mokrej štvrte“ Joffreyho Lupula, ktorého vymenili do Anaheimu.

„Čo sa stane v kabíne, by tam malo aj zostať. Polovička tímu do toho išla, druhá zasa nie, nevidím na to nič zlé, že sme sa tam nenapísali. My sme to brali ako zábavu, teraz z toho chce niekto spraviť veľký škandál,“ rozhorčene reagoval v júli 2011 pre TSN na obvinenia z požívania alkoholu Richards.

Jack Johnson. Foto: SITA
Jack Johnson Jack Johnson.

Výmena by mala smerom do budúcnosti pomôcť aj Johnsonovi. Dvadsaťpäťročný obranca by sa mal stať konečne tým správnym lídrom v tíme modrokabátnikov, ktorý bude udávať prím v defenzíve klubu z Columbusu. „Carter je skvelý center, a práve preto sme zaňho chceli dôstojnú náhradu. Jack by nám mal pomôcť stabilizovať sa a podávať lepšie výkony. Neberieme to tak, že nepostúpime do play-off a chceme rozpredať káder, to nie. Spravili sme regulárnu výmenu,“ vyhlásil generálny manažér Blue Jackets Scott Howson.

Johnson, ktorý bol draftovou trojkou roku 2005 (za kapitánom Pittsburghu Sidney Crosbym a Bobbym Ryanom z Anaheimu) prežíval najhoršiu sezónu v kariére, keď v doterajšom priebehu sezóny strelil len osem gólom, nazbieral 24 bodov a na svojom konte mal 12 mínusiek.

1 debata chyba