Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obdivuje Henryho, vzorom mu je Weiss

Zo zostavy bundesligového Norimbergu sa síce v posledných týždňoch vytratil, ale aj tak je medzi mladými slovenskými futbalistami kráľom.

28.02.2012 14:29
Mak cena Foto:
Róbert Mak získal Cenu Petra Dubovského.
debata

Cenu pre najlepšieho hráča do 21 rokov získal za rok 2011 Róbert Mak s veľkým prehľadom. Nedal tak žiadnu šancu na úspech Filipovi Kissovi či Milanovi Lalkovičovi. „Získal som túto cenu po prvýkrát a preto ju považujem za najväčší úspech, aký som v kariére dosiahol. Vďaka tomu mám motiváciu, aby som na sebe ďalej pracoval,“ vravel na slávnostnom vyhlásení v Trnave talent slovenského futbalu.

Mak si tak napravil trochu pokazenú chuť z Norimbergu. V drese bavorského klubu totiž v jarnej časti takmer vôbec nenastupuje. „S prvou polovicou sezóny som bol veľmi spokojný, keďže som pravidelne hrával. S druhou už menej, lebo na ihrisku veľa šancí nedostávam. Som však mladý hráč a stále mám čas na to, aby som sa presadil.“

Dobre naladený Mak si však uvedomuje, že v jeden z najťažších súťaži sveta nie je´jednoduché uspieť. „Bundesliga je nesmierne kvalitná. Je veľkým zážitkom v nej pôsobiť. Aj vzhľadom na kulisy, ktoré jej vytvárajú nádherné štadióny a skvelí fanúšikovia.“

Bratislavskému rodákovi nepomáha v Norimbergu ani tzv. slovenská protekcia. V minulosti totiž spravili v tomto klube skvelé meno slovenského futbalu Marek Mintál, Róbert Vittek či Vratislav Greško. „Zanechali tu po sebe hlbokú brázdu. V Norimbergu si ich stále nesmierne vážia. Najmä Mintál je pre miestnych fanúšikov stále bohom, mnohí z nich dodnes nosia jeho dresy a prevolávajú mu na slávu,“ prezradil rýchlonohý krídelník.

Odchovanec Slovana, ktorý behá po zahraničných futbalových trávnikoch už takmer desať rokov, má svoj veľký vzor v ďalšom mladíkovi – Vladimírovi Weissovi, s ktorým pôsobil v mládežníckej akadémii Manchestru City. „S Vladom som strávil v Anglicku krásne tri roky. Dodnes sme veľmi dobrí kamaráti. Pre mňa je veľmi kvalitným hráčom a preto ma aj trochu prekvapilo, že skončil až na desiatom mieste. Raz môže získať trofej pre Futbalistu roka,“ predpovedá úspech hráčovi Espaynolu Barcelona.

Po ňom však túži aj Mak. Robí si po trofeji pre mladého futbalistu zálusk aj na víťazstvo v hlavnej kategórii? „Verím, že môj čas ešte len príde a raz sa dostanem aspoň do prvej desiatky,“ tvrdí obdivovateľ Thierryho Henryho.

debata chyba