Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Halák s Elliottom vyrovnali bradatý rekord NHL

Trvalo to 42 rokov a tím St. Louis potreboval dvoch gólmanov na vyrovnanie historického rekordu NHL v počte shutoutov v jednej sezóne. Slávny brankár minulosti Tony Esposito dokázal v ročníku 1969/1970 vychytať pätnásť núl rovnako ako teraz duo Jaroslav Halák, Brian Elliott.

31.03.2012 16:05
Jaroslav Halák Foto:
Jaroslav Halák.
debata

Esposito chytával v časoch, ktoré sa dnes označujú za „starú školu“. Jeho Chicaho v spomínanej sezóne prehralo v semifinále Stanley Cupu s Bostonom a hrdilo sa takými hviezdami ako Stan Mikita či Bobby Hull.

Halák s Elliottom vytvorili v tíme lídra Západnej konferencie duo, o akom sníva asi každý tréner. Až na začiatok sezóny je slovenský gólman veľkou oporou pre svoje mužstvo, rovnako na tom je aj jeho kanadský kolega. Ten si dokonca udržal čisté konto v posledných troch za sebou idúcich zápasoch!

Jaroslav Halák predvádza aj takéto zákroky

Keď Esposito vychytal 15 shutoutov mal priemer 2,17 gólu na zápas. V 63 stretnutiach inkasoval dokopy 136 gólov a čelil v priemere 28,5 strelám na zápas. Ani raz naňho nesmerovalo viac ako 38 striel, vždy však hráči súpera vyslali na gólmana Blackhawks aspoň 21 pokusov.

Pocta Tonymu Espositovi

Čísla gólmanov Blues sú ešte úchvatnejšie. Halák vychytal šesť shutoutov v 44 dueloch, pričom jeho gólový priemer má hodnotu 1,92. Dvadsať­šesťročný Elliott sa môže pýšiť ešte úžasnejšími číslami! Z 36 prípadov, kedy stál v bránke, neinkasoval ani raz hneď deväťkrát, pričom jeho priemer je 1,48. Rodák z Newmarketu kryl počas deviatich duelov s nulou v priemere 23,1 strely, najviac 37. Bratislavčan Halák musel zlikvidovať v zápasoch s čistým kontom v priemere 22 striel, v ani jednom naňho nesmerovalo viac ako 30 striel.

Na prelome 60. a 70. rokov pôsobilo v NHL 14 tímov, do play-off ich postupovalo osem. Esposito deväť z jeho pätnástich shutoutov vychytal proti mužstvám, ktoré následne bojovali o Stanley Cup, pričom hneď dva boli proti vtedajšiemu najväčšiemu rivalovi Chicaga Bostonu. Deväťkrát neinkasoval ani raz doma, vonku pridal šesť duelov bez gólu.

Brian Elliott v príprave na zápas. Foto: SITA
Brian Elliott Brian Elliott v príprave na zápas.

Duo zo St. Louis si udržalo čisté konto šesťkrát proti tímom, ktoré nie sú na postupových miestach do play-off. Iba dvakrát neinkasovali hráči s notou na drese proti elitným mužstvám (Vancouver, Nashville). Jedenásť z pätnástich shutoutov pochytali Halák a Elliott doma, štyri pridali na ľade súperov.

Skvelý zákrok Briana Elliotta

Espositov famózny brankársky výkon doviedol pred 42 rokmi Chicago v základnej časti až na vrchol, keď Blackhawks vyhrali Prezidentovu trofej. O niečo podobné sa v aktuálnom ročníku snažia aj bluesmeni, ktorí zaostávajú za prvými Rangers len o jeden bod. Brankári Halák s Elliottom na tom majú mamutí podiel.

debata chyba