Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

St. Louis kraľuje NHL, Halák je v čele štatistík. Je to zábava byť prvý, tvrdí

Najlepšie výsledky prídu vtedy, keď ich najmenej očakávate. Heslo, ktoré si v St. Louis opakujú v súvislosti s hokejovým tímom Blues deň čo deň. Jeden z najodpisovanejších tímov súťaže v predsezónnych očakávaniach sa mesiac pred koncom základnej časti NHL dostal na prvé miesto súťaže, čo sa mu naposledy podarilo 9. marca 2000.

09.03.2012 13:32
Jaroslav Halák Foto:
Jaroslav Halák.
debata (3)

Dvanásť rokov dozadu bol hviezdou a najproduktívnejším hráčom hokejistov s notou na drese Pavol Demitra, teraz velebia v St. Louis iného rodáka spod Tatier – brankára Jaroslava Haláka. Odchovanec ružinovského hokeja mal síce katastrofálny úvod sezóny, keď zo siedmich zápasov mal bilanciu 1:6, gólový priemer 3,35 a úspešnosť zásahov len 85,6%, no vedenie klubu ho i tak podržalo, za čo sa im dvadsaťšesťročný gólman odvďačil skvelými výkonmi.

„Jaro bol často obeťou našej slabej hry. Dobrá správa je, že mu naďalej veríme. Dostane sa z toho. Stále je pre nás kľúčovým hráčom,“ uviedol v novembri generálny manažér klubu Doug Armstrong a nemýlil sa. Halák od príchodu nového trénera Kena Hitchcocka podáva výkony na hranici ľudských možností, v štatistikách patrí medzi najlepších brankárov ligy, čo potvrdil aj 24 úspešnými zákromi v dueli s Anaheimom. Blues triumfovali 3:1, pričom Halák vychytal už siedme víťazstvo v rade.

Poradie najlepších brankárov ligy podľa gólového priemeru:
meno klub zápasy priemer
1. Elliott, Brian St. Louis Blues 31 1.63
2. Lundqvist, Henrik NY Rangers 49 1.84
3. Halák, Jaroslav St. Louis Blues 39 1.86
4. Quick, Jonathan Detroit Red Wings 49 2.05

„Vždy je pekný pohľad na tabuľku, v ktorej ste na prvom mieste. Potom máte viac zábavy. Pre nás to bol dôležitý posun,“ povedal po stretnutí Halák. Blues sú aj vďaka nemu najlepším tímom ligy na domácom ľade. V Scottrade Center z 36 stretnutí vyhrali 28 a v ďalších štyroch brali aspoň bod. Ak strelili v zápase tri a viac gólov ani raz v ročníku neprehrali a zaznamenali 35 víťazstiev!

Halák a jeho čary

„Snažím sa byť v pohode, užívať si zábavu a držať spoluhráčov v hre. Je vždy skvelé vyhrať pár súbojov za sebou. Je to však výsledok celého tímu. Bez spoluhráčov by som to nedokázal,“ uviedol Halák, ktorý má v tejto sezóne na svojom konte už 23. víťazstiev a naposledy prehral 14. februára v Columbuse. 

Poradie najlepších brankárov ligy podľa % úspešnosti:
meno klub zápasy % úspešnosť
1. Elliott, Brian St. Louis Blues 31 93.71
2. Lundqvist, Henrik NY Rangers 49 93.71
3. Schneider, Cory Vancouver Canucks 26 93.24
......      
6. Halák, Jaroslav St. Louis Blues 39 92.65

St. Louis nepatrí k tímom, ktoré by vyhrávalo vysokým rozdielom, no prezentuje sa suverénne najlepšou defenzívou súťaže. V 68 dueloch inkasovalo len 133 gólov. Zásluhu na tom má tréner Hitchcock, ktorý mužstvu vštepil štýl hry vychádzajúci zo zabezpečnej obrany. „Nepotrebujeme prestrieľavať súperov zápas čo zápas či hrať na krásu. Dôležité sú víťazstvá a my sme k nim našli recept,“ povedal šesťdesiatročný kouč a pokračoval: „Vieme, že nie sme najtalentovanejšie mužstvo v lige, ale všetci ťaháme za jeden povraz. Neustále sa snažíme hľadať v súperovej obrane štrbinky, ktoré následne trestáme gólmi, spoliehame sa na skvelé výkony našich brankárov a takisto na hru špeciálnych tímov.“

Aj preto v kabíne najpríjemnejšieho prekvapenia sezóny začínajú pomaly myslieť už aj najvyššie méty. „Pred piatimi rokmi sme boli posledným mužstvom ligy no a teraz sme prví. Je to niečo úžasné. Obrovská vďaka patrí našim fanúšikom, ktorí nás podporovali aj v časoch neúspechu. Máme však pred sebou ešte veľa práce. Nielen že chceme vyhrať základnú časť, trúfame si aj na zisk Stanley Cupu,“ priznala klubová jednotka draftu z roku 2007 David Perron.

Poradie najlepších brankárov podľa počtu shutoutov:
meno klub zápasy počet SO
1. Lundqvist, Henrik NY Rangers 49 8
2. Quick, Jonathan Los Angeles Kings 56 7
3. Howard, Jimmy Detroit Red Wings 49 6
4. Halák, Jaroslav St. Louis Blues 39 6

Naposledy mali v St. Louis najvyššie ambície v sezóne 1999/2000, kedy klub dokonca vyhral Prezidentovu trofej pre najlepšie mužstvo základnej časti, no v play-off vypadli už v 1. kole hlavne kvôli výpadku brankára Romana Turka. Viera v Halákove schopnosti, podporená aj jeho famóznymi výkonmi z vyraďovacej časti spred dvoch rokov ešte v drese Montrealu, však dáva bluesmenom novú nádej a ešte väčší dôvod na optimizmus.

3 debata chyba