Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vůjtek: Rád by som sa tešil z víťazstva. V bránke začne Laco

Je zázrak, ako sa rany hoja, znie v elánovskej hitovke. Lenže, ak ti kamarát, ktorý mal širočizný gólový úsmev, prihrávku už nikdy nevráti, nie je to pravda. A nebude, kým bude hokej hokejom a život životom.

13.04.2012 06:00
Slovensko Rakúsko Laco Foto:
V bránke Slovenska dostane od úvodu šancu Ján Laco.
debata (1)

Aj takéto súvislosti ponúka Jaroslavľ, dejisko a hostiteľ dvoch prípravných zápasov Rusko – Slovensko v piatok a sobotu. Slovenská hokejová výprava pristála na tamojšom letisku Tunošna, posadeného v brezovom háji vedľa rieky a lemovaného snehovými špinavobielymi obrubníkmi, popoludní o štvrť na tri šesť času (v porovnaní so slovenským o dve hodiny skôr)

Kým tréner Vladimír Vůjtek na letištnej ploche poskytoval prvé rozhovory miestej televízii a ruským médiám a na prvý pohľad bolo vidieť, že má u domácich veľký rešpekt, zamestnanci letiska v diaľke ukazujú časť vraku havarovaného lietadla JAK 42, ktoré po páde krátko po štarte pochovalo 7. septembra 2011 celé hokejové mužstvo Lokomotivu Jaroslavľ – aj s 36-ročným Pavlom Demitrom, jeho najproduktívnejším hráčom v sezóne 2010/2011.

Hokejová hala v Jaroslavli, kde sa bude hrať... Foto: Stanislav Benčat
Hokejová hala v Jaroslavli Hokejová hala v Jaroslavli, kde sa bude hrať prípravný dvojzápas Rusko - Slovensko.

„Samozrejme, že zápasy Ruska proti Slovensku si nenechám ujsť. Aj ja som veľký hokejový fanúšik,“ hrdo vraví vodič autobusu. Na otázku, kto vyhrá, po chvíľke odpovie: „Najkrajšia by bola remíza v riadnom hracom čase.“ V jednej vete – hoci v nej znie aj zdvorilosť – potvrdil, prečo Jaroslavľ patrí k najuznávanejším ruským hokejovým klubom – nedá dopustiť na svojich hráčov, ctí si súperových.

Na ľade však pôjde zdvorilosť bokom. Rusko z dvoch predchádzajúcich prípravných stretnutí v Nemecku raz prehralo, raz vyhralo, takže pred domácim publikom v premiérovom vystúpení v Jaroslavli sa bude chcieť pred beznádejne vypredaným hľadiskom vytiahnuť.

„Čaká nás náročná previerka. Ak v nej máme obstáť, musíme sa vyvarovať chýb, akých sme sa dopustili v dvojzápase proti Dánom. Tí nás vyškolili v efektivite. Mali menej šancí než my – a dvakrát nás zdolali. Príležitosti, do ktorých sa dostaneme, musíme využiť a zlepšiť aj hru v presilovkách. S jedným gólom sa už dnes nevyhráva. Ak Rusov nenecháme kombinovať a trochu na nich pritlačíme, môžeme im narobiť problémy,“ pripomína obranca Ivan Baranka. V moskovskom Spartaku odohral štyri sezóny, patrí ku kľúčovým hráčom.

Ruský hokej v Kontinentálnej hokejovej lige spoznával v tejto sezóne v drese Levu Poprad aj urastený obranca Vladimír Mihálik. K tímu sa pripojil v stredu. „Potreboval som si vybaviť nejaké formality, preto som prišiel neskôr. Bez hokeja som týždeň, dúfam, že sa rýchlo dostanem do tempa. Máme pred sebou dva zápasy proti výbornému súperovi. Budú aj emotívne, no nesmieme tomu podľahnúť.“

Slovenskí hokejisti vo štvrtok večer trénovali, pričom tréner Vůjtek už prezradil, kto bude v zápase brankárom číslo 1: „Chytať bude Ján Laco,“ priznal a pokračoval: „Jaroslavľ mám rád, prežil som v ňom krásne chvíle a teraz aj smutné, no potešilo by ma, keby som sa opäť mohol tešiť z víťazstva,“ zdôraznil.

1 debata chyba