Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budaj asistoval, vychytal najlepšieho strelca NHL a spravil veľký kiks

Slovenský brankár v službách Montrealu Canadiens Peter Budaj má za sebou pozoruhodný zápas proti Tampa Bay. Prvýkrát v sezóne nastúpil v dvoch za sebou idúcich dueloch, 14 zákrokmi a asistenciou na prvý gól prispel k výhre Canadiens 5:2, no do priebehu duelu sa zapísal aj zaujímavou vložkou, keď nahral na úvodný zásah bleskov.

05.04.2012 07:33
Peter Budaj Foto:
Peter Budaj v akcii.
debata (1)

Prebiehala ôsma minúta, Budaj vykorčuľoval z bránky a puk chcel prihrať obrancovi Chrisovi Campolimu, no to sa mu vôbec nepodarilo. Rodák z Banskej Bystrice totiž posunul puk pred svoju opustenú svätynu, kde stál osamotený kapitán hostí Vincent Lecavalier, ktorý bez problémov skóroval.

Peter Budaj prihrával na gól súpera

„Nikto sa nechce spýtať na Budajove dve asistencie,“ žartoval po zápase tréner Montrealu Randy Cunneyworth. Narážal tak na skutočnosť, že slovenský gólman si pripísal i prihrávku na úvodný gól zápasu, ktorý v 3. minúte strelil jeho spoluhráč Alexej Jemelin.

Budaj inak v dueli tímov, ktoré nepostúpia do play-off, veľa práce nemal. Celkovo čelil iba 16 strelám, čo je na mužstvo, v ktorom hrá i najlepší strelec NHL Steven Stamkos veľmi málo. „Zasa sme raz predviedli úbohý výkon na ľade súpera. Až tomu nechcem veriť. Pred vlastnými fanúšikmi sme vyhrali tento rok 25 zápasov, čo je vyrovnanie klubového rekordu, no vonku sme šli celý rok od prehry k prehre. Hrať pritom vieme, ale vonku sme boli tragickí,“ hodnotil ďalší zbabraný duel u súpera tréner Lightning Guy Boucher.

Montreal – Tampa vo videoskratke

Play-off zápas videli diváci Scottrade Center, kde St. Louis privítali ďalší elitný tím zo Západnej konferencie Detroit. Dlho to vyzeralo na šachovú partiu, ktorá sa skončí patom, keďže po dvoch tretinách bol stav 0:0. Strelci sa osmelili až v záverečnom dejstve, a to hneď štyrikrát.

Bluesmeni, ktorí nastúpili v bránke s Brianom Elliottom, viedli v 51. minúte už 2:0, no ani to im nestačilo. Dva góly švédskeho obra Johana Franzéna poslali duel do predĺženia, následne do nájazdov. Tie sú špecialitou pre hráčov červených krídel, čo potvrdili aj teraz. Todd Bertuzzi sa blysol už desiatym víťazným gólom z nájazdu a zabezpečil svojmu tímu veľmi cenné dva body. Detroit sa dostal na 4. miesto v konferencii, čo znamená, že v play-off by začínal na vlastnom ľade.

St. Louis – Detroit vo videoskratke

„Proti Elliottovi som na nájazd ešte nešiel, a tak som rozmýšľal, ako ho prekabátiť. Pri sledovaní pokusov spoluhráčov Dacjuka a Hudlera som sa nažil odhaliť jeho slabiny a bolo mi to jasné – puk som chcel dať čo najvyššie,“ prezdradil hrdina zápasu Bertuzzi. Red Wings sa vďaka nemu prehupli už jedenástykrát v rade cez hranicu 100 bodov, čo je rekord NHL.

Sumáre zápasov NHL:

MONTREAL – TAMPA BAY 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)

Góly: 3. Jemelin (Desharnais, BUDAJ), 22. Cole (Desharnais, Pacioretty), 35. Cole (Plekanec, A. Markov), 46. Pacioretty (Gorges, Plekanec), 55. Pacioretty (Subban) – 8. Lecavalier, 44. Gervais (Wallace, Hedman)
Strely na bránku: 25:16. Brankári: Caron – BUDAJ. Vylúčení: 4:5, presilovky: 1:0, oslabenia 0:0. Diváci: 21 273.
Hviezdy zápasu: Cole, Pacioretty, Desharnais.

ST. LOUIS – DETROIT 2:3 na nájazdy (1:1, 2:0, 2:1)

Góly: 48. Perron, 51. McDonald – 54. Franzén (Daciuk, Bertuzzi), 57. Franzén (Daciuk, Bertuzzi), rozhodujúci sam. nájazd Bertuzzi
Strely na bránku: 29:28. Brankári: Elliott – Howard. Vylúčení: 5:2, z toho Reaves (STL) na 5+DKZ, presilovky: 0:0, oslabenia 1:0. Diváci: 18 755.
Hviezdy zápasu: Franzén, Backes, Dacjuk.

1 debata chyba