Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košice majú majstrovský mečbal. V predĺžení rozhodol Zálešák

Hokejisti Košíc vyhrali v piatom finále slovenskej extraligy na domácom ľade nad bratislavským Slovanom 2:1 po predĺžení a v sérii vedú 3:2. V stredu tak môžu v Bratislave rozhodnúť o obhajobe titulu.

16.04.2012 18:03 , aktualizované: 20:47
Zálešák Foto:
Radosť kapitána Košíc Miroslava Zálešáka.
debata (5)

Piaty zápas finále extraligy:
Košice – Slovan 2:1 po predĺžení (0:1, 1:0, 0:0 – 1:0) – stav série 3:2

  • Góly: 28. Zálešák (Bartoš), 69. Zálešák – 7. Lipiansky (Šatan, L. Hudáček). Vylúčení: 4:8 na 2 min, navyše: Zálešák (Košice) 10 min za nešp. správanie, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Minář (ČR), J. Konc – M. Novák, M. Korba, 8347 divákov 
  • Košice: Hylák – Tabaček, Homer, Novák, Šeda, Martin Chovan, Gajdoš, Takáč – Zálešák, Spilar, Bartoš – Michel Miklík, Gron, Jenčík – Dravecký, Marcel Haščák, Pašek – Mlynarovič, Hvila, Baláž – Piatak
  • Slovan: Konrád – Dobroň, Švarný, P. Frühauf, I. Ďatelinka, Štajnoch, Jerofejevs, L. Kozák – Šatan, Lipiansky, L. Hudáček – Bartánus, Bulík, Bakoš – Buc, Kukumberg, Skokan – M. Hudec, Preisinger, Harvey – Sloboda
Košice – Slovan vo videoskratke

Obe mužstvá začali aktívne, Košičania mali v úvode výhodu presilovej hry, ale po pár sekundách po faule jedného z východniarov o výhodu prišli. Slovan vo svojej početnej prevahe súpera zavrel v obrannom pásme, a hoci v presilovke gól nedal o pár sekúnd sa radoval – strelu Šatana vyrazil brankár Hylák len pred seba, kde ju pohodlne dorazil do bránky Lipiansky a otvoril skóre.

Radosť hráčov Slovana po prvom góle. Foto: TASR
Slovan Radosť hráčov Slovana po prvom góle.

V polovici prvej tretiny mohol zvýšiť na 2:0 obranca Štajnoch, ale v obrovskej šanci zoči-voči domácemu brankárovi nechal zažiariť Hylákovu lapačku. V 14. minúte prišla prvá veľká šanca Košičanov, keď po chybe slovanistov v obrannom pásme napálil puk od modrej čiary Tabaček do žŕdky. Košičanov tento moment naštartoval, prebrali aktivitu v prvej tretine, no Bartoš ani Gron svoje šance nevyužili, navyše zverenci trénera Ihnačáka sa nepresadili ani v početnej výhode 5 proti 3. Najväčšiu šancu v presilovke mal Hvila, ale netrafil poloprázdnu bránku.

Posledné slovo prvej časti mohol mať Bratislavčan Kukumberg, po krásnej akcii tretieho útoku hostí však Hyláka blafákom do forhendu neprekonal.

Úvod druhého dejstva patril domácim. Bartoš síce dvakrát v koncovke neuspel, no následne prišla dvojminútová presilovka Košíce 5 proti 3. Východniari ju síce nedokázali využiť, no krátko po tom, čo vylúčení Lipiansky a Švarný naskočili na ľad vyrovnal na 1:1 kapitán domácich Zálešák.

Košíc Vladimír Dravecký pred brankárom Slovana... Foto: TASR
Dravecký Konrád Košíc Vladimír Dravecký pred brankárom Slovana Branislavom Konrádom.

Košičania prebrali aktivitu v zápase, slovanisti boli navyše až príliš často v oslabení, čo ich stálo veľa síl. V 38. minúte mohol poslať domácich do vedenia „slovanista“ Pašek, ale v čistej šanci brankára Konráda neprekonal. V závere druhej tretiny boli blízko k nakloneniu misiek váh na stranu belasých pri presilovke Lipiansky i Jerofejevs, ale brankár Hylák ich pokusom odolal.

Tretia tretina sa niesla v znamení pozornej defenzívy na oboch stranách, oba tímy si veľmi dobre uvedomovali dôležitosť okamihu. No a keď domáci nevyužili tesne pred koncom riadnej hracej doby presilovku muselo sa prvýkrát vo finálovej sérii predlžovať.

V extra čase sa obe mužstvá zamerali, rovnako ako v tretej tretine, na pozornú obranu. Keď to už-už vyzeralo, že o víťazovi duelu budú musieť rozhodnúť samostatné nájazdy rozjasal Steel Arenu druhým gólom v zápase Zálešák a vystrieľal pre Košice majstrovský mečbal.

Miroslav Ihnačák (tréner Košíc): „Dnes to bol dramatický zápas s dobrým nasadením na oboch stranách. Nastrelili sme v súboji niekoľko žrdiek a v predĺžení sa k nám priklonilo aj šťastie. Musíme si teraz oddýchnuť a pripraviť sa na ďalší duel.“

Jan Neliba (tréner Slovana): „Bolo to vyrovnané stretnutie, po ktorom sme smutní. Mali sme veľa šancí, ale nepremenili sme ich, nedali rozhodujúci gól a duel sme nedotiahli do víťazného konca. Séria sa vracia do Bratislavy a my musíme doma vyhrať, aby sme ešte prišli do Košíc. Košice boli dnes šťastnejšie.“

Oslava hráčov Košíc.
Autor prvého gólu Bratislavy Ján Lipiansky s...
+8Slovanista Ján Lipiansky s brankárom Košíc...
5 debata chyba