Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po osemnástich rokoch sa opäť spojili mená Williams a Senna

Tím formuly 1 Williams podpisom zmluvy s brazílskym pilotom Brunom Sennom skompletizoval jazdeckú dvojicu pre rok 2012. Meno Senna sa do britského zoskupenia F1 vracia po osemnástich rokoch.

17.01.2012 14:42 , aktualizované: 15:30
Bruno Senna Foto:
Bruno Senna.
debata

Bruno je synovcom Ayrtona Sennu, ktorý v roku 1994 prišiel do Williamsu z McLarenu a v tretích pretekoch sezóny na Veľkej cene San Marína v Imole tragicky zahynul. Senna utvorí v sezóne 2012 jazdeckú dvojicu s Venezuelčanom Pastorom Maldonadom. Úvodné preteky sezóny sú 18. marca v Austrálii.

Po dohode so Sennom sa definitívne uzatvorila možnosť zotrvania ďalšieho Brazílčana Rubensa Barrichella. Ten jazdil v tíme v uplynulých dvoch rokoch, v minulej sezóne s Maldonadom. Senna bol doteraz testovacím pilotom tímu Lotus Renault, v posledných ôsmich pretekoch roka však nahradil Nicka Heidfelda a vybojoval dva body. V roku 2010 pôsobil Senna v španielskom tíme HRT.

Senna okrem svojich jazdeckých schopností priniesol ďalšiu vec, bez ktorej sa jazdec F1 nezaobíde: sponzorskú podporu. Niet pochýb, že Williams, ktorý má za sebou najhoršiu sezónu v súťaži, prihliadal aj na tento fakt. Senna však pre autosport.com vyhlásil, že v prvom rade išlo o jeho výkony: „Šancu by mi dali len vtedy, keby ich uspokojil môj výkon. Mám za sebou niekoľko testov a som si istý, že sa mi bude dariť.“ K zlepšeniu mu má pomôcť aj spolupráca so známym inštruktorom Robom Wilsonom.

Okrem Sennu mal Williams vo vyhliadke niekoľko ďalších pilotov. Medzi nimi bol aj Adrian Sutil. Tím sa nakoniec rozhodol pre Brazílčana. „Nechcem hovoriť o konkrétnych jazdcoch, ale áno, Adrian bol v našich plánoch. Avšak vzhľadom na všetko, čo pred nami ležalo na stole, pre mňa a tím bol Bruno tou najlepšou voľbou,“ povedal šéfinžinier Williamsu Mark Gillan.

Tím má pred sebou dôležitú sezónu, Senna si však ešte nechce dávať ciele. Zatiaľ. „Som ohromne šťastný, že môžem byť súčasťou tímu s takou minulosťou. Všetci sú nanajvýš motivovaní. Naozaj dúfam, že ukážem, čo vo mne je. Je ťažké dávať si ciele ešte pred začiatkom sezóny, ale mám v úmysle dotlačiť monopost na kraj jeho možností, aby som z neho dostal maximum,“ povedal pre tímový web.

debata chyba