Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Suverén Vettel v Singapure zvíťazil, ale titul ešte nemá

Víťazom Veľkej ceny Singapuru sa v nedeľu stal Nemec Sebastian Vettel na Red Bulle. Oslava titulu však ešte musí počkať, pretože Brit Jenson Button z McLarenu skončil druhý, čím na Vettela stráca 124 bodov. V hre ich je ešte 125. Najbližšie podujatie bude na programe 9. októbra v Japonsku.

25.09.2011 16:03 , aktualizované: 16:55
Singapur Vettel víťaz Foto:
Sebastian Vettel.
debata

Webber svojho tímového kolegu na štarte opäť nepodržal. Austrálčan po ďalšom slabom odpichu pustil pred seba Buttona aj Alonsa a Vettel na čele sa nemohol spoliehať na to, že Webber mu bude kryť chrbát.

Hamilton musel prežívať veľmi nepríjemné déja vu – rovnako ako v Monze mal pred sebou Michaela Schumachera. Bránenie sedemnásobného majstra však tentoraz nebolo také precízne. Vo štvrtom kole urobil chybu a pilot McLarenu sa dostal pred neho.

Sebastian Vettel vedie vláčik monopostov na VC... Foto: SITA, AP
Singapur Vettel vláčik Sebastian Vettel vedie vláčik monopostov na VC Singapuru.

Vettel to mal od začiatku rozbehnuté výborne. So svojím rýchlym monopostom robil na druhého Buttona v priemerne sekundu na kolo a všetku drámu, ktorú mohli preteky priniesť, nechal ďaleko za sebou.

Hamilton sa neuspokojil so siedmou priečkou. Po Schumacherovi predbehol v 5. kole na rovnakom mieste aj jeho kolegu Rosberga. V tomto momente strácal na piateho Massu približne štyri sekundy a svižne ho doťahoval.

Monoposty Ferrari nemali potrebnú rýchlosť. Webber sa po výbornom manévri dostal v 10. kole pred Alonsa a Massovi dýchal na krk Hamilton. Tím na tento fakt okamžite reagoval a ešte v tomto kole poslal Alonsa do boxov. Brazílsko-britský pár následne šiel k mechanikom spoločne a vyšiel v rovnakom poradí. Hamilton pokračoval v súboji a ako už niekoľkokrát v tejto sezóne, sám si zavaril. Po neúspešnom pokuse o predbiehací manéver nezvládol brzdenie a zlomil si o Massov monopost predné krídlo. Smolu mal aj Massa, Hamiltonove krídlo mu totiž prepichlo pneumatiku, a tak musel ísť k mechanikom opäť.

Felipe Massa. Foto: Reuters
Singapur Massa Felipe Massa.

Čo bolo zvláštne, Hamilton zostal na trati a bez zjavného dôvodu odjazdil s poškodeným nosom ešte jedno kolo, čo ho stálo veľké množstvo času. V konečnom dôsledku sa prepadol na šestnástu pozíciu. A aby toho nemal málo, za spôsobenie havárie dostal trest v podobe prejazdu boxovou uličkou.

Alonso vyťažil z toho, že bol v boxoch skôr, pretože sa opäť prepracoval pred Webbera. Vďaka stratégii sa na treťom mieste motal Paul di Resta, ktorý mal v Singapure opäť veľkú šancu bodovať. Alonsovi to chvíľu trvalo, ale nakoniec sa pred neho v 19. kole dostal. Na skorú zastávku, ako sa ukázalo, mal Španiel dobrý dôvod – rýchlo mu odchádzali pneumatiky. Vďaka tomu musel ísť na tú druhú ešte pred polovicou pretekov, čo výrazne nahrávalo do karát Red Bullu.

Pohľad na okruh v Singapure. Foto: SITA, AP
Singapur okruh Pohľad na okruh v Singapure.

V 30. kole urobil veľkú chybu v tom momente najrýchlej­ší jazdec na trati Michael Schumacher. V tesnom súboji s Perezom neodhadol brzdenie monopostu pred ním a brutálne do Pereza narazil. Do akcie sa muselo zapojiť bezpečnostné vozidlo. Monoposty boli za Vettelom zaradené v poradí Button, Alonso, Webber, Di Resta, Rosberg, Sutil, Perez. Safety car asi Alonsa uspal, pretože po jeho odchode sa Webber dostal na tretie miesto bez toho, že by na to Alonso nejako reagoval. Zo SC najviac vyťažil Hamilton – po návrate do prvej desiatky mal všetkých súperov ako na podnose a dokonca mohol pomýšľať na Alonsove miesto.

McLareny išli na poslednú výmenu v 48. resp. 49. kole. Nasledoval ich Vettel, do ktorého v boxoch skoro narazil jeden z lotusov, a hneď aj Alonso. Keďže Alonso sa vďaka dobre načasovanej zastávke vyhol premávke, minimálne štvrté miesto mal prakticky isté.

Tento prepoklad sa napokon potvrdil. Zvíťazil Vettel pred Buttonom – ktorému nepomohol na dolapenie ani mohutný finiš - a Webberom, štvrtý skončil Alonso, za ním Hamilton, Di Resta, Rosberg, Sutil, Massa a Perez.

Veľká cena Singapuru:

1. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 1:59:06,757 h, 2. Jenson Button (V. Brit.) McLaren +1,737 s, 3. Mark Webber (Aus.) Red Bull +29,279, 4. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari +55,449, 5. Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren +1:07,766 min, 6. Paulo di Resta (V. Brit.) Force India +1:51,067, 7. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +1 kolo, 8. Adrian Sutil (Nem.) Force India +1 kolo, 9. Felipe Massa (Braz.) Ferrari +1 kolo, 10. Sergio Pérez (Mex.) Sauber +1 kolo.

Priebežná klasifikácia: 1. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 309 bodov, 2. Jenson Button (V. Brit.) McLaren 185, 3. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 184, 4. Mark Webber (Aus.) Red Bull 182, 5. Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren 168, 6. Felipe Massa (Braz.) Ferrari 84, 7. Nico Rosberg (Mercedes) 62, 8. Michael Schumacher (Nem.) Mercedes 52, 9. Vitalij Petrov (Rus.) Renault 34, 10. Nick Heidfeld (Nem.) Renault 34.

Pohár konštruktérov: 1. Red Bull Racing 491, 2. McLaren 353, 3. Ferrari 268, 4. Mercedes 114, 4. Renault 70, 6. Force India 48

Sebastian Vettel na čele Veľkej ceny Singapuru.
Štart VC Singapuru.
+5Felipe Massa.
debata chyba