Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vettel ovládol aj Monzu

Víťazom Veľkej ceny Talianska v seriáli MS F1 sa stal Nemec Sebastian Vettel z Red Bullu, ktorý nadviazal na predchádzajúci triumf v Belgicku a je na najlepšej ceste obhájiť majstrovský titul. Druhý skončil Jenson Button z McLarenu, tretí Španiel Fernando Alonso na Ferrari.

11.09.2011 15:25 , aktualizované: 16:19
Monza Vettel pódium Foto:
Sebastian Vettel.
debata

Štart sa niesol v duchu „kde sa dvaja bijú…“ – zatiaľ čo Vettel s Hamiltonom zvádzali súboj bok po boku, oboch po pravej strane predbehol Alonso a usadil sa na čele. Na štvrtej pozícii sa po výbornom odpichu ocitol Michael Schumacher.

Už v 1. kole muselo na trať vyjsť bezpečnostné vozidlo. Liuzzi sa pred koncom rovinky dostal s kolesom na trávu, čo znamenalo okamžitý šmyk a stratu kontroly nad vozidlom. Na smolu ďalších pilotov, Liuzzi sa bočne prešmýkal do prvej zákruty, kde nárazom vyradil Barrichella, Rosberga a Petrova.

Poškodené monoposty v dôsledku havárie na... Foto: Reuters
Monza havária 2 Poškodené monoposty v dôsledku havárie na začiatku VC Talianska.

Pretekať sa odznova začalo vo štvrtom kole. Vettel dostal pod tlak lídra Alonsa a trvalo mu len jeden okruh, kým sa po odvážnom manévri prepracoval na čelo. Dráma pokračovala aj za nimi. Schumi predbehol Hamiltona a dokonca mal nakrátko rýchlejší monopost než Alonso. Preteky sa v 5. kole skončili pre Webbera, ktorý nezvládol útok na Massu, poškodil si predné krídlo a kým i stihol prísť do boxov po nové, skončil vo zvodidlách. Na jeho priečku sa dostal Button – v tejto chvíli bolo na prvých piatich miestach päť majstrov sveta.

Schumacher za sebou cítil Hamiltona. Vďaka odstupom bol Brit jediný, kto mohol použiť systém DRS, no mercedes bol na rovinkách rýchly a Schumacher urputne bránil. Massa, ktorý sa po Webberovej chybe prepadol až na koniec prvej desiatky, vďaka stíhacej jazde dostal svoje ferrari behom niekoľkých kôl na šiestu pozíciu.

Sebastian Vettel v cieli VC Talianska. Foto: SITA, AP
Monza Vettel cieľ Sebastian Vettel v cieli VC Talianska.

Hamiltona sa pred Schumiho napokon dostal, na začiatku 13. kola, no nemecký veterán mal rýchlosť a svoje miesto si hneď vzal späť. Vďaka týmto manévrom sa Button na dvojicu dotiahol, čo prakticky znamenalo, že Schumacher znechucoval život už dvom mclarenom. Po jednom nezvládnutom ťahu sa Button dokonca dostal pred Hamiltona, a to v 16. kole. Na jeho konci Schumacher odišiel pre nové pneumatiky. McLareny ho čoskoro nasledovali a na trati sa zaradili od štvrtého miesta v poradí Button, Schumacher, Hamilton.

Súboj Schumacher vs Hamilton pokračoval do 28. kola, keď sa Hamilton konečne dostal pred nemeckého súpera. Schumacherovo piate miesto bolo v tejto chvíli bezpečné, keďže Massa bol vzdialený vyše 14 sekúnd.

Po Vettelovi mal najrýchlejšie auto na trati Button, ktorý to stopercentne využil a dostal sa na druhé miesto pred Alonsa. Tým sa pozície až do konca Veľkej ceny ustálili. Vettel na čele nemal konkurenciu, Button si dokrúžil pre ďalšie pódiové umiestnenie, Alonso skončil tretí a za ním Hamilton, Schumacher, Massa, Alguersuari, Di Resta, Senna a posledný bodujúci Buemi.

„Po pretekoch som sa rozplakal. Mysľou mi preletelo všetko, čo som tu zažil pred tromi rokmi, keď som tu zaznamenal prvý triumf. Sú to neuveriteľné pocity vidieť toľko ľudí po pretekoch, ktorí sa tu zhromaždia,“ povedal Vettel.

VC Talianska (53 kôl, 306,720 km):

1. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 1:20:46,172 h
2. Jenson Button (V. Brit.) McLaren +9,590 s
3. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari +16,909
4. Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren +17,417
5. Michael Schumacher (Nem.) Mercedes +32,677
6. Felipe Massa (Braz.) Ferrari +42,993
7. Jaime Alguersuari (Šp.) Toro Rosso +1 kolo
8. Paulo di Resta (V. Brit.) Force India +1 kolo
9. Bruno Sena (Braz.) Renault +1 kolo
10. Sebastien Buemi (Švaj.) Toro Rosso-Ferrari +1 kolo
11. Pastor Maldonado (Ven.) Williams +1 kolo, 12. Rubens Barrichello (Braz.) Williams +1 kolo, 13. Heikki Kovalainen (Fín.) Team Lotus +2 kolá, 14. Jarno Trulli (Tal.) Team Lotus +2 kolá, 15. Timo Glock (Nem.) Virgin +2 kolá

Nedokončili: Vitantonio Liuzzi (Tal.) HRT, Nico Rosberg (Nem.) Mercedes, Vitalij Petrov (Rus.) Renault, Jerome D´Ambrosio (Belg.) Virgin, Mark Webber (Aus.) Red Bull, Adrian Sutil (Nem.) Force India, Kamui Kobajaši (Jap.) Sauber-Ferrari, Sergio Pérez (Mex.) Sauber, Daniel Ricciardo (Aus.) HRT

Poradie MS (po 13 z 19 pretekov): 1. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 284 bodov, 2. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 172, 3. Jenson Button (V. Brit.) McLaren 167, 4. Mark Webber (Aus.) Red Bull 167, 5. Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren 158, 6. Felipe Massa (Braz.) Ferrari 82, 7. Nico Rosberg (Mercedes) 56, 8. Michael Schumacher (Nem.) Mercedes 52, 9. Nick Heidfeld (Nem.) Renault 34, 10. Vitalij Petrov (Rus.) Renault 34

Pohár konštruktérov: 1. Red Bull Racing 451, 2. McLaren 325, 3. Ferrari 254, 4. Mercedes 108, 4. Renault 70, 6. Force India 36, 7. Sauber 35, 8. Toro Rosso 29, 9. Williams 5

Fernando Alonso na čele štartového poľa.
Havária krátko po štarte VC Talianska.
+7Poškodené monoposty v dôsledku havárie na...
debata chyba