Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boston na úvod podľahol Philadelphii, Meszároš s prvým bodom

Úradujúci držiteľ Stanleyho pohára Boston Bruins odštartoval v noci na piatok novú sezónu zámorskej hokejovej NHL prehrou. Na svojom ľade podľahol Philadelphii 1:2. V drese hostí si bod za asistenciu pripísal slovenský obranca Andrej Meszároš, rovnako tak český veterán Jaromír Jágr, ktorý tým zaokrúhlil svoje konto na rovných 1600. Nedarilo sa ani druhému finalistovi posledného play-off, Vancouver doma prehral s Pittsburghom 3:4 po nájazdoch. V kanadskom derby vyhralo Toronto nad Montrealom 2:0.

07.10.2011 07:12 , aktualizované: 08:04
Boston Philadelphia Thomas Foto:
Brankár Bostonu Tim Thomas a tešiaci sa hráči Philadelphie.
debata

Na výhre Flyers sa významne podieľali českí hokejisti. Jakub Voráček, ktorého Philadelphia získala v júni pri výmene s Columbusom, sa v novom pôsobisku uviedol víťazným gólom. A Jaromír Jágr, najproduktívnejší Európan v histórii NHL, si pripísal pri prvom góle tímu prihrávku, ktorá bola zároveň jeho 1600. bodom v súťaži.

Jaromíra Jágra zozadu atakuje Johnny Boychuk z... Foto: SITA, AP
Jágr Boychuk Jaromíra Jágra zozadu atakuje Johnny Boychuk z Bostonu.

Všetky gólové momenty sa vtesnali do prvej tretiny. Domácich hráčov dostal do vedenia Brad Marchand, Philadlephia potom kontrovala dvoma zásahmi v dvadsiatej minúte, v ktorej počas 47 sekúnd otočila vývoj stretnutia. Po Jágrovej prihrávke do jazdy najskôr vyrovnal Claude Giroux, ktorý sa obratným manévrom zbavil Zdena Cháru a forhendovou kľučkou oklamal aj brankára Tima Thomasa.

Highlighty zápasu Boston – Philadelphia

Tri sekundy pred prvou prestávkou dokonal obrat Voráček, ktorý sa najlepšie zorientoval pred bránkou súpera a dorážkou medzi betóny Thomasa rozhodol o výhre Flyers. Pri tomto góle je zapísaný ako prihrávajúci hráč obranca Meszároš.

Zápasu v Bostone predchádzali oslavy zisku Stanleyho pohára. Hráči medveďov, ktorí trofej na jar vybojovali v rozhodujúcom siedmom zápase vo Vancouvri, ju prvýkrát predstavili fanúšikom na domácom ľade. Počas asi polhodinovej show sa pred zaplnenou arénou súčasní členovia tímu stretli s hráčmi, ktorí pred nimi pre Bruins v roku 1972 získali slávnu trofej naposledy. Na ľade tak napríklad popri súčasných oporách Bostonu stál legendárny Bobby Orr.

Členovia víťazného tímu Bostonu z roku 1972. Foto: SITA, AP
Boston víťazi 1972 Členovia víťazného tímu Bostonu z roku 1972.

Spolu s ostatnými sa prizeral, ako ku stropu haly TD Garden stúpa žltá zástava s nápisom Boston Bruins – Víťazi Stanley cupu 2011. „Ako tím máme pocit, že ste ho vyhrali s nami. A tak si ho zaslúžite. Získali sme ho, užite si ho,“ povedal kapitán Chára fanúšikom, ktorí celkovo šiesty titul pre Bruins hlasno oslavovali.

Prvým dvojgólovým strelcom v sezóne sa stal Matt Cooke z Pittsburghu. Prvý strelil v zápase s Vancouvrom v presilovke, druhý v oslabení. Pittsburghu sa na ľade Canucks nepodarilo udržať dvojgólové vedenie, napriek tomu odišli hosťujúci hráči ako víťazi. Brankár Marc-Andre Fleury vychytal v nájazdovom rozstrele za stavu 3:3 Samuelssona aj Burrowsa, zatiaľ čo Roberta Luonga prekonali Letang a Malkin.

Highlighty zápasu Vancouver – Pittsburgh

O prvé čisté konto sezóny sa postaral James Reimer z Toronta. Zlikvidoval 32 striel Montrealu a aj vďaka tomu vyhrali Maple Leafs doma 2:0. Víťazný gól si pripísal Matthew Lombardi, ktorý odohral prvý súťažný zápas po vyše roku. Montreal bol aktívnejší, na strely vyhral 32:18, ale na góly prehral. „V prvej tretine sme dominovali, ale potom sme spravili chybu v druhej, dostali gól v oslabení a všetko sa zmenilo. Súper potrestal naše zaváhanie,“ priznal tréner Montrealu Jacques Martin.

Sumáre zápasov NHL:

BOSTON – PHILADELPHIA 1:2 (1:2, 0:0, 0:0)

Góly: 10. Marchand (Seguin, Corvo) – 20. Giroux (Jágr, Pronger), 20. Voráček (Meszároš, Simmonds).
Strely na bránku: 23:29. Brankári: Thomas – Bryzgalov. Vylúčení: 5:7, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 17.565 divákov
Hviezdy zápasu: Giroux, Marchand, Seguin

TORONTO – MONTREAL 2:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Góly: 21. Lombardi (Brown, Phaneuf), 45. Phaneuf (Kessel, Lupul).
Strely na bránku: 18:32. Brankári: Reimer – Price. Vylúčení: 5:4, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, 19.606 divákov
Hviezdy zápasu: Reimer, Phaneuf, Lombardi

VANCOUVER – PITTSBURGH 3:4 po nájazdoch (1:2, 1:1, 1:0 – 0:0, 0:1)

Góly: 17. Lapierre, 38. Ballard (H. Sedin, D. Sedin), 48. D. Sedin (H. Sedin, Salo) – 6. Neal (Malkin, Letang), 13. Cooke (Dupuis), 24. Cooke (J. Staal, Letang), rozhodujúci nájazd: Malkin.
Strely na bránku: 36:28. Brankári: Luongo – Fleury. Vylúčení: 3:3, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:1, 18.860 divákov
Hviezdy zápasu: D. Sedin, Cooke, Higgins

debata chyba