Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalové kluby ukážu rasizmu červenú kartu

Únia ligových klubov a Občianske združenie Ľudia proti rasizmu sa spojili v iniciatíve Akčné týždne FARE, aby prezentovali myšlienku futbalu pre všetkých. O pripravovaných projektoch informovali na štvrtkovej tlačovej besede prezident ÚLK Dušan Tittel a koordinátor futbalového projektu FARE v OZ Michal Zálešák.

13.10.2011 15:17
futbal rasizmus Foto:
Zľava: Alias Lembakoali, Michal Zálešák, Dušan Tittel, Filip Šebo a Karim Guédé.
debata

„Občianske združenie Ľudia proti rasizmu každoročne v rámci tohto projektu organizuje množstvo aktivít a asi najdôležitejším je Turnaj proti rasizmu, ktorého štvrtý ročník sa koná 16. októbra. Vystúpi viacero mužstiev, v ktorých budú hrať hráči rozličných národností. Spája nás myšlienka boja proti prejavom proti fair play vo futbale a cieľom je komunikácia jednotlivých skupín obyvateľstva,“ povedal Michal Zálešák.

„Uplynulý ročník Corgoň ligy bol z pohľadu snahy bojovať proti prejavom rasizmu na štadiónoch vo väčšej miere lepší ako ten predchádzajúci. Aj teraz v jesennej časti sú tie prejavy minimálne oproti tomu, čo bolo v minulosti takmer bežné. Chceme, aby podmienky na štadiónoch boli stále lepšie a lepšie. Tlačíme na to, aby na jednej strane došlo k zlepšeniu infraštruktúry, na strane druhej aby sa štadióny stali kultúrnymi miestami,“ doplnil Tittel.

Že sa situácia na štadiónoch oproti minulosti zlepšila, vníma okrem Tittela aj veľvyslanec ĽPR pre futbal Alias Lembakoali, bývalý hráč Púchova a bratislavského Interu. „Keď som hrával, hádzali banány na ihrisko. To sú veci, s ktorými sa teraz chalani čiernej pleti nestretávajú. Rozmýšľanie je už iné.“

Tvárami tohtoročnej kampane sú hráči Slovana Bratislava a národného tímu Karim Guédé s Filipom Šebom. „Rád som kývol na takýto projekt, pretože viem, čo to pre tých hráčov znamená. Sám mám veľa kamarátov čiernej pleti a záleží mi na tom, aby sa takéto prejavy zo štadiónov vytratili. Ani nám, hráčom bielej pleti, to nepomáha. Sme jedna rodina,“ povedal Šebo.

Turnaj BLMF proti rasizmu sa v nedeľu začne o 10:30 na Mladej Garde a zúčastní sa na ňom dvanásť tímov, okrem iných Výber hviezd Aliho Lembakoaliho a Výber ÚLK.

V rámci partnerstva klu­bovej únie a OZ Ľudia proti rasizmu nezostane len pri tomto podujatí, k iniciatíve sa pripoja aj samotné kluby, a to najprv v 13. kole najvyššej súťaže, keď rasizmu symbolicky ukážu červenú kartu. Potom v novembri sa budú konať školské besedy v mestách, kde corgoňligisti pôsobia. „Kluby budú prezentovať myšlienku, prečo sa máme spájať, prečo byť tolerantný voči menšinám a prečo nemá byť násilie na štadiónoch,“ dodal Tittel.

debata chyba