Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hororová sezóna. Vlhová a spol. trpia, lyžiarski šéfovia čelia kritike

Dvadsaťsedem. Vysoká hodnota, ktorá nemá v porovnaní s minulými rokmi obdobu. Horšie je, že ak bude súčasný trend pokračovať, číslo nemusí byť konečné.

31.01.2024 09:57
vrtuľník Foto:
Záchranársky vrtuľník bol v tejto sezóne v akcii pri viacerých prípadoch.
debata (5)

Uvedená cifra reprezentuje počet elitných lyžiarov a lyžiarok, ktorí počas aktuálneho ročníka Svetového pohára utrpeli škaredé pády a liečia si zranenia.

Medzi hviezdne mená patria aj Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová, Aleksander Aamodt Kilde či Corinne Suterová.

Pretekári sa sťažujú na nahustený program a čoraz náročnejšie podmienky na trati. Na lyžiarskych šéfov z FIS sa preto valí masívna vlna kritiky nielen z radov laikov či expertov, ale ozývajú sa aj nespokojní členovia zvnútra organizácie.

424648726 18410469889008225 1104291399400389364 n Čítajte viac Doráňaní, ale spolu. Shiffrinová má tuhý korienok, jej tím prezradil termín možného návratu

Základná otázka znie: ako zastaviť narastajúci počet pádov bez toho, aby preteky stratili na atraktivite a naďalej zostali pútavé pre fanúšikov?

Opojná láska

Lyžovanie je krásny, ale zároveň vysoko rizikový šport. Nebezpečenstvo zranenia hrozí nielen pri vysokej rýchlosti v zjazde či super G, ale aj pri prudkých zmenách smeru v klasickom či obrovskom slalome.

Svoje o tom vie aj Valérie Grenierová. Veľký talent kanadského lyžovania mal pred sebou žiarivú kariéru, ale progres narušil hrozivý pád počas tréningu zjazdu na MS 2019 v Aare.

Grenierová spadla v rýchlosti 125 km/h, na čo doplatila krutou diagnózou – fraktúra ľavej nohy na štyroch miestach. Zranenie sa navyše nehojilo dobre a zronená lyžiarka musela ísť na druhú operáciu.

Trvalo štyri roky rekonvalescencie, mentálnych problémov a covidu-19, kým v sebe našla silu a opäť sa postavila na lyže. Spočiatku mala z rýchlostných disciplín strach a preto sa preorientovala na viac technický obrovský slalom.

vrtuľník cortina Čítajte viac Brutálna Cortina vyradila ďalšiu špičkovú pretekárku. Po Shiffrinovej a Suterovej prišiel vrtuľník aj po elitnú Kanaďanku

„Prešla som si drsným obdobím, ale už som v poriadku. Cítim sa vo forme a z výhry mám veľkú radosť,“ vravela pred troma týždňami v Kranjskej Gore, kde triumfovala druhý rok za sebou.

Lenže láska k rýchlosti bola príliš opojná a Grenierová opäť jazdí aj na dlhých lyžiach. Počas víkendu sa predstavila v Cortine d'Ampezzo, ale slávna zjazdovka Olympia delle Tofane, na ktorej sa pôjdu aj disciplíny v rámci olympiády v Turíne 2026, jej nepriala.

Superobrovský slalom išla výborne a atakovala dovtedy vedúci čas Lary Gutovej-Behramiovej. Posledný úsek však nezvládla, vo vysokej rýchlosti vyletela z ideálnej stopy a po niekoľkometrovom lete vzduchom skončila v ochrannej sieti.

Fanúšikovia i pretekárky zostali zdesení, preteky boli prerušené takmer na trištvrte hodinu. Po dobitú Kanaďanku priletel vrtuľník a transportoval ju do nemocnice. Čoskoro by mala absolvovať operáciu ramena a aj pre ňu sa sezóna predčasne skončila.

Kritizovaná FIS

Na náročnosť olympijskej zjazdovky poukazovali viaceré pretekárky. V piatok na nej počas zjazdu spadla aj Mikaela Shiffrinová, poranila si koleno a vynechala aj včerajší obrovský slalom v Kronplatzi.

Mikaela Shiffrinová počas slalomu v Jasnej. Foto: TASR, Martin Baumann
005 Jasná Mikaela Shiffrinová počas slalomu v Jasnej.

Ten sa stal korisťou Gutovej-Behramiovej, ktorá potvrdila parádnu formu a úspešne stíha pauzujúcu Američanku. V Cortine brala aj druhé i piate miesto a spolu so včerajším triumfom znížila stratu na rivalku už len na 95 bodov.

V súvislosti s tým, že dátum návratu najlepšej lyžiarky sveta nie je známy, je boj o veľký glóbus vo Svetovom pohári opäť otvorený.

Manželka bývalého švajčiarskeho futbalistu Valona Behramiho má na konte viac ako 350 štartov elitnom seriáli. Najlepšie vie, ako sa za posledné roky zmenila hektika bieleho cirkusu.

„Musíte zvládnuť všetko absolútne perfektne. Všade naokolo je veľký tlak, malé zaváhanie vás stojí veľa. Jazdíme veľa pretekov, pre seba máme len málo času. Navyše sa stáva, že niektoré dievčatá chcú jazdiť všetko a zanedbávajú pritom regeneráciu,“ vyjadrila sa kriticky Gutová-Behramiová.

Pridal sa aj jej šéf, prezident Švajčiarskej lyžiarskej federácie Urs Lehmann. Ako člen Rady FIS nebol spokojný s preložením viacerých pretekov, ktoré potom spôsobujú nahustený program. Vedenie svetovej federácie „hodilo“ vinu aj na počasie.

gutová Čítajte viac Gutová naháňa Shiffrinovú a bez okolkov kritizuje súperky: Niektoré dievčatá chcú jazdiť všetko a potom to tak aj dopadne

„Na začiatku sezóny sa nešlo veľa zjazdov, ktoré sa preložili do nového roka. Pretekári a ich tímy s tým súhlasili, veľmi dbáme na ich potreby. Neetické správanie nebudeme tolerovať,“ obula sa FIS do Lehmanna, ktorý kritizoval pridanie zjazdu vo Wengene, kde sa dolámal Kilde.

Smutné výročie

Odjazdiť celú sezónu a útočiť na veľký krištáľový glóbus je tvrdý boj. Petra Vlhová si to vyskúšala raz a priznala, že snaha absolvovať čo najväčší počet pretekov ju takmer zlomila.

„Áno, je to veľmi ťažké. Stres zo súťaženia, tlak od fanúšikov a novinárov, neustále cestovanie – to všetko je veľký nápor. Zvládnu to len najlepšie, okrem top fyzickej formy musia byť pripravené aj mentálne,“ vraví Američanka Lindsey Vonnová, štvornásobná víťazka celkovej klasifikácie.

Ozývajú sa hlasy, že autori tratí to preháňajú, pridávanie množstva vody robí zo svahov klzisko. Zjazdovky by podľa nich mali prejsť úpravami tak, aby boli bezpečnejšie.

Ulrike Maierová Čítajte viac Najtemnejšia chvíľa v histórii ženského lyžovania. Deň, keď na trati zomrela jediná pretekárka v histórii

Debaty o znížení náročnosti tratí prišli v čase, keď si lyžiarsky svet pripomína smutné výročie. Pred 30 rokmi zomrela po nehode v Garmisch-Partenkirchene rakúska reprezentantka Ulrike Maierová. Je to jediná smrť pretekárky v histórii Svetového pohára.

„A musí to tak aj zostať. Som presvedčený, že kompetentní robia maximum, aby zaistili čo najväčšiu bezpečnosť pretekárov. Nikto nechce vidieť škaredé pády,“ reaguje rakúska legenda Franz Klammer.

V Ga-Pa sa malo jazdiť aj tento víkend, ale podujatie bolo pre nevyhovujúce snehové podmienky zrušené. Najbližšie sa elitné lyžiarky predstavia v andorrskom Soldeu, kde je na programe obrovský (10. februára) a klasický slalom (11.).

Najpopulárnejšie lyžiarky vo Svetovom pohári Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Zostavili sme rebríček najlepších lyžiarok...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #zranenia #FIS #alpské lyžovanie #pády