Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nazývame sa bratmi, pre KHL si však Česi a Slováci nadávajú. Hudáček? Zastal som si ho, ale teraz s ním nesúhlasím

Na masívnu vlnu kritiky, ktorá sa zniesla na jeho hlavu po pôsobení v ruskej KHL, odpovedá výbornými výkonmi na ľade.

18.01.2024 11:07
hudáček Foto:
Július Hudáček v drese Sparty Praha.
debata

Slovenský hokejový brankár Július Hudáček sa po krátkej anabáze v Kladne presunul do Nemecka a vo Frankfurte sa okamžite zaradil medzi najlepších hráčov.

„Skúsený gólman nepotrebuje veľa času na to, aby sa dostal do zápasového tempa. Julo má stále veľkú kvalitu, mohol si vyberať, kam pôjde chytať,“ vraví Čech Tomáš Vošvrda, bývalý brankár Liberca, Olomouca či Popradu a aktuálne hráčsky agent.

Ako v momentálnej situácii reagujú hráči na ponuky z KHL?

Veľmi záleží od toho, z akej krajiny hráč pochádza. Rozprával som sa s viacerými zo Slovenska a viem, že dostali aj ponuky z Ruska, ale odmietli ich. Sú však aj takí, ktorí tam odišli s tým, že si idú „len“ zarobiť peniaze.

Je to veľmi individuálne, nedá sa to zovšeobecniť. Nemôžeme ani povedať, že žiadny z Čechov by nešiel, keďže tam niektorí sú. Ale platí, že Slovákov je v KHL viac.

Na druhej strane, je problém nájsť prácu hokejistovi, ktorý má za sebou minulosť v ruskej súťaži, v novom pôsobisku v Európe?

Napríklad vo Fínsku a v Česku sú dôrazne proti angažovaniu hráčov z KHL. Úlohu zohráva aj fakt, či hráč pôsobil v ruskej súťaži pred vojnou alebo tam prišiel po jej začiatku. Iná krajina, iný názor.

Ako som povedal, v Česku je to neakceptovateľné. Keď si to potom porovnám s názorom, aký prevažuje na Slovensku, vidím značný kontrast.

SR šport Hokej APHK TEL TK VV SZĽH BAX Čítajte viac Politika sa mieša so športom odpradávna. Ako majitelia klubov máme byť apolitickí, mieni Rapáč. Čo vraví na Hudáčka a koniec Radosu?

V čom?

Sme si veľmi blízke krajiny, historicky aj geograficky. Nazývame sa bratmi, ale v tejto téme máme výrazne odlišné názory. Považujem to za veľmi zvláštne. Veľa Slovákov pracuje v Česku, rovnako Česi zarábajú peniaze na Slovensku, ale čo sa týka názorov na súčasné témy, nie sú zhodné.

Podľa reakcií fanúšikov Frankfurtu, ktorí nepovedia na Hudáčka krivé slovo, prevláda v Nemecku ešte iný názor, odlišný od tých na Slovensku a v Česku. Ako je to možné?

Frankfurt bol v ťažkých problémoch, nového brankára hľadal už dlho. Julo so svojou kvalitou, ktorú dlhodobo ukazuje, si mohol vyberať. Pripravoval sa v Poprade, čiže viem, že mal veľa ponúk. Frankfurt do toho išiel s ním, zatiaľ čo ostatné kluby v Nemecku hráčov z KHL odmietajú.

Opäť opakujem, je to individuálne. Každý klub má majiteľa, iného športového riaditeľa či trénera a podľa toho sa aj rozhoduje.

Hudáček skončil v Kladne po pár dňoch predovšetkým preto, že voči jeho minulosti spojenou s KHL sa ostro vyhranili fanúšikovia. Prekvapila vás ich reakcia?

Nie, pretože viem, že ho chceli aj iné české kluby, spomínali sa Hradec Králové či Mladá Boleslav, ale napokon zo svojho zámeru upustili. V Kladne ho podpísali, ale následne si chceli zachovať dekórum a po dvoch dňoch s ním zmluvu zrušili, čo ich stálo určitú sumu peňazí. Ide o veľmi zložitú situáciu. Je na to veľa názorov, každý sa tvári ako „expert“.

Spomínam si, keď Hudáček chytal na svojich posledných MS v roku 2021 a ľudia na Slovensku ho za výkony podrobili masívnej kritike. Jej úroveň bola až nepochopiteľná. Sám som sa ho zastal na sociálnej sieti aj preto, že Slovensko v tom momente jednoducho lepšieho brankára nemalo. Tí istí ľudia teraz stoja na jeho strane a rozprávajú o ňom úplne inak. Priazeň fanúšikov je vrtkavá, rýchlo sa vie otočiť aj o 180 stupňov.

Tomáš Vošvrda ako brankár HC Olomouc v sezóne... Foto: ČTK / Peřina Luděk
Vošvrda Tomáš Vošvrda ako brankár HC Olomouc v sezóne 2013/2014.

V Rusku chytajú aj momentálne dvaja najlepší slovenskí brankári Patrik Rybár s Adamom Húskom. Prečo ľudia neriešia aj ich, ale iba Hudáčka?

Úprimne? Netuším. Osobne ho nepoznám, nemôžem za neho hovoriť. Som o dva roky mladší, ale vždy som ho obdivoval, má skvelú kariéru. Ako som povedal, kritika za jeho výkony v reprezentačnom drese bola nezaslúžená. Čo sa týka jeho angažmánu v Rusku, som proti. Netajím sa tým.

Niekto má negatívnu skúsenosť s kanadskými hráčmi, ja s ruskými. Za 16 rokov, čo som v profihokeji, som nemal – v úvodzovkách – normálneho ruského spoluhráča. Buď boli urážliví, neprispôsobiví alebo pôsobili ako sebci, čo sú hodnoty, s ktorými mám problém. Každý má na odlišné národy či mentality iný názor.

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Rusko #KHL #hokej #Július Hudáček #Ukrajina #Tomáš Vošvrda #MS 2024