Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najmladší patril medzi najlepších. Zo syna slávneho otca rastie budúci líder reprezentácie

Keď si vyzuje korčule, dá si dole helmu s košíkom a postaví sa pred vás, máte dojem, že sa rozprávate s bežným stredoškolákom. Neohúri vás robustnou postavou či širokými ramenami, ale ani to nemá za potreby. Jeho výkony na ľade hovoria sami za seba.

03.01.2024 05:40
luka radivojevič Foto:
Gólová radosť Luku Radivojeviča na MSJ 2024.
debata (6)

Luka Radivojevič bol nielen najmladším hokejistom v slovenskom tíme, ale vôbec najmladším hráčom na celom turnaji v Göteborgu. Juniorské MS vo Švédsku zajtra a v piatok vyvrcholia súbojmi o cenné kovy.

Do včera 16-ročný obranca (dnes oslavuje 17. narodeniny) zvádzal súboje s o dva či o tri roky staršími súpermi a vôbec sa nestratil.

Syn Branka Radivojeviča, vicemajstra sveta zo šampionátu v Helsinkách 2012, patrí medzi unikátnych zadákov. Môže za to jeho držanie hokejky.

"Do siedmej triedy hrával v ofenzíve. Ale vždy som mu hovoril, že útočiacich obrancov-pravákov nie je veľa a že takíto hráči sú žiadaný artikel v každom tíme.

V ôsmej triede sa už preorientoval na zadáka a pri tejto pozícii zostal. V obrane sa mu páči, má tam väčšiu voľnosť," vravel Radivojevič senior, keď sme sa s ním rozprávali pred štartom MSJ 2024.

smútok hokej slováci Čítajte viac Keď slzy robia z chlapcov mladých mužov. Mali sme na medailu, znie zo slovenskej kabíny

Úspešný hokejista, aktuálne športový riaditeľ a tréner Dukly Trenčín v jednom, stál na začiatku synovej kariéry.

Luka sa narodil v americkom meste Edina, štát Minnesota. Jeho otec vtedy obliekal dres miestnych Wild v zámorskej NHL.

Prvé hokejové „kroky“ však robil v Rusku. Radivojevič starší tam hrával za Spartak Moskva.

"V tom čase som zastával pozíciu kapitána A-mužstva. Keď som sa však chcel ísť pozrieť na Lukov tréning, tak ma tam ani nepustili. Trvali na tom, že žiadny rodič sa nemôže na tréningoch zúčastniť.

Takže vlastne ani nemám úplnú predstavu, ako to celé prebiehalo. Za dverami bolo počuť aj veľa kriku… (úsmev) Avšak rozhodne mu to dalo veľa. V Spartaku dostal veľmi dobrý korčuliarsky základ a korčuľovanie je niečo, na čom má postavený svoj štýl hry," opísal synove začiatky.

Luka Radivojevič pôsobí na klubovej úrovni vo... Foto: twitter.com
17 radivojevič Luka Radivojevič pôsobí na klubovej úrovni vo švédskom klube Örebro HK.

A práve korčuľovanie, dobrý pohyb, správny výber pozície a čítanie hry boli aspekty, ktorými Radivojevič junior upútal aj na aktuálne vrcholiacom šampionáte.

Tréner Ivan Feneš so svojimi asistentmi mu poskytli solídnu minutáž.

Na ľade strávil v priemere 15:30 min na zápas, v zápase proti Nórsku dokonca skóroval a stal sa historicky najmladším Slovákom, ktorý sa strelecky presadil na šampionáte hráčov do 20 rokov.

Sklamaný mladík

Benjamínok-nebenjamínok, aj z neho bolo cítiť po smolnej prehre mladých Slovákov vo včerajšom štvrťfinále proti Fínsku obrovské sklamanie.

„Bol to vyrovnaný zápas, záver bol 50 na 50. Žiaľ, napokon sa nám postup nepodaril. Škoda, že sme nešli ďalej, lebo sme mohli vyhrať medailu,“ povzdychol si talentovaný obranca, ktorý na klubovej úrovni pôsobí vo švédskom klube Örebro HK.

Luka Radivojevič v drese Örebro HK. Foto: Profimedia
18 Radivojevič Luka Radivojevič v drese Örebro HK.

Pri svojej premiére v juniorskej kategórii ukázal, že z neho rastie opora a jeden z budúcich lídrov národného tímu.

„Šampionát mi dal veľa. Chalani ma zobrali medzi seba, veľa mi radili, aj som sa veľa od nich naučil. Verím, že nabraté skúsenosti prenesiem na ďalšie majstrovstvá,“ zaželal si.

Sám vie, že na to, aby mohol zvádzať v kategórii U20 rovnocenné súboje so súpermi, musí ešte fyzicky zosilnieť. Pohyb však má už teraz výborný.

Slovensko - Fínsko Čítajte viac Slováci vyrovnali v hre bez brankára. Fíni ich však po krátkom predĺžení poslali domov

„Pohyb jedna z mojich silnejších stránok. Rýchlosť na šampionáte som zvládal, necítil som, že by som nejako nestíhal. Ak naberiem viac sily, bude to o dosť lepšie,“ vyjadril sa.

O Radivojevičovi juniorovi už teraz počuť len slová chvály. Aj v Göteborgu ukázal, že vo svojej kategórii patrí medzi najlepších obrancov v ročníku (2007) a právom sa o ňom hovorí ako o top prospekte draftu NHL 2025.

Ak sa nestane nič nečakané, Slovensko bude reprezentovať aj na nasledujúcich MSJ, ktoré sa uskutočnia v Kanade. Zatiaľ bude napredovať v Örebre, kde si už ako 16-ročný odbil premiéru medzi mužmi v elitnej SHL.

Porovnanie Slovensko - Fínsko Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Slovenskí hokejisti presvedčili o svojich...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #MSJ 2024 #Luka Radivojevič