Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď slzy robia z chlapcov mladých mužov. Mali sme na medailu, znie zo slovenskej kabíny

Hlavy dole, červené oči od vyronených sĺz. Bolesť na duši a veľké sklamanie sa dali pochopiť.

02.01.2024 21:11
smútok hokej slováci Foto:
Smútok slovenských hokejistov po prehre s Fínskom.
debata (9)

Slovenskí hokejisti do 20 rokov boli opäť blízko k postupu medzi štyri najlepšie mužstvá na svete, ale druhý rok za sebou ich na juniorskom šampionáte zastavilo nezvládnuté predĺženie.

Vlani ich zarmútila Kanada na čele s hviezdnym Connorom Bedardom, dnes ich poslali do kolien rovesníci z Fínska.

Slováci predviedli vo štvrťfinále bojovný výkon, dvakrát sa dotiahli na súpera a vynútili si predĺženie, ale v nadstavenom čase sa zase po roku tešil súper.

„Pred zápasom sme si povedali, že podobný pocit ako vlani už nechceme zažiť. Žiaľ, dopadlo to takmer rovnako. Všetci sme veľmi sklamaní,“ hľadal slová Servác Petrovský, ktorý bol pred štvrťfinálovým programom najproduktívnejším hráčom turnaja.

Ivan Feneš Čítajte viac Tréner Feneš hovorí o bolesti, opäť vraj chýbal iba krôčik: Ťažko sa môžeme rovnať s vyspelejšími krajinami, som pripravený na všetko

Šikovný útočník odmietol, že na mužstve zanechala stopy vysoká prehra s USA (2:10) na záver skupinových bojov.

„Práve naopak, zomklo nás to. Na štvrťfinále sme boli maximálne pripravení a nahecovaní, ale nestačilo to,“ dodal.

Smutným hrdinom zápasu bol Maxim Štrbák.

Líder zadných radov chyboval v predĺžení, keď prepadol pri bránení Jereho Lassilu a fínsky útočník potom jeden proti jednému proti Adamovi Gajanovi nezaváhal. Predĺženie jeho zásluhou trvalo len 24 sekúnd.

„Snažil som sa ho zastaviť, ale stiahol si puk na stred a už som ho nestihol. Veľmi ma to mrzí. Odohrali sme veľmi dobrú skupinovú fázu, ale postup do semifinále nám tesne unikol,“ hodnotil Štrbák.

Adam Gajan počas zápasu s Fínskom. Foto: iihf.com
Gajan hokej Adam Gajan počas zápasu s Fínskom.

Do reči nebolo ani Gajanovi. Najlepší brankár predchádzajúceho šampionátu chytal v základnej skupine vynikajúco, aj vďaka nemu Slováci prvýkrát v histórii vyhrali na MSJ prvé tri zápasy.

Proti USA dostal voľno tak, aby bol maximálne pripravený na štvrťfinále. Predviedol viacero kvalitných zákrokov, ale v rozhodujúcom momente bol na Lassilu prikrátky.

„Hrali sme lepšie ako súper, ale prehrali sme. Ako brankár sa pozerám predovšetkým na seba. Nie som spokojný s tým, ako som chytal, mohol som urobiť viac,“ kajal sa najvyššie vybraný brankár na drafte NHL 2023.

Radivojevič Čítajte viac Bol som kapitán Spartaka Moskva, ale ani tak ma za synom nepustili. Za zavretými dvermi sa ozýval krik

Pre viacerých hráčov vrátane Petrovského či Gajana to bol posledný šampionát medzi juniormi, od budúceho roka ich čaká „prestup“ medzi mužov. Medzi talenty, ktoré môžu hrať na MSJ aj o rok, patrí aj Luka Radivojevič.

Najmladší člen slovenského tímu v Göteborgu v stredu oslavuje 17. narodeniny, ale darček v podobe postupu do semifinále nedostal. Na šampionáte však získal neoceniteľné skúsenosti, ktoré môže využiť na ďalších turnajoch.

„Turnaj mi dal veľa. Hrali sme výborne, škoda, že nepokračujeme. Mali sme na to, aby sme získali medailu,“ smútil talentovaný obranca.

Zronení lídri

Medzi najsmutnejších hráčov po prehre s Fínskom patrili Adam Sýkora s Filipom Mešárom – prvý menovaný kapitán, druhý jeho asistent.

Obaja proti Suomi skórovali, ale napokon to nebolo nič platné. Sýkora otvoril skóre v samom závere prvej tretiny, keď puk za chrbát Niklasa Kokka umiestnil dve desatiny pred klaksónom.

Fíni protestovali, namietali, že gól prišiel až po čase, ale rozhodcovia po vzhliadnutí videa presný zásah uznali.

Radosť Filipa Mešára po vyrovnávajúcom góle v... Foto: iihf.com
mešár hokej Radosť Filipa Mešára po vyrovnávajúcom góle v poslednej minúte riadneho hracieho času.

Mešár sa presadil v závere riadneho hracieho času, keď Slováci odvolali brankára. Necelých 40 sekúnd pred koncom presne namieril a vyrovnal na 3:3. O výsledku však rozhodol gól na druhej strane, keď Gajana prekonal Lassila.

„Druhý rok za sebou sa nám stalo to isté… Mali sme super partiu, chalanov mi je ľúto. Vedeli sme, na čo máme, ale šťastena nám nepriala. Pred gólom v predlžení sme si mohli lepšie rozdeliť hráčov, ale to už je teraz jedno,“ smútil Mešár.

Keď sa útočník draftovaný Montrealom rozprával s novinármi, Sýkora stál za ním. Hlava dole, pohľad na špičky nôh. Ani jemu nebolo veľmi do reči.

Samuel Honzek, Adam Sýkora a Filip Mešár pred... Foto: hockeyslovakia.sk
Honzek Mešár Sýkora Samuel Honzek, Adam Sýkora a Filip Mešár pred štartom MSJ 2024.

"Poznáme sa od detstva, veľmi sme chceli dosiahnuť spoločný úspech. Nepodarilo sa, túto ranu budem ešte dlho vstrebávať.

Na ľade sme všetci nechali všetko, ale stala sa nám takmer rovnaká vec ako vlani. Neviem či je nešťastie alebo už nejaké prekliatie… povzdychol si Sýkora.

Prekvapujúca výhra Česka nad Kanadou znamená, že mladí Slováci obsadia na turnaji konečné 6. miesto. Nasledujúce MSJ sa uskutočnia na prelome rokov v Kanade.

Štvrťfinálový duel Slovensko - Fínsko Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Bitka o semifinále neprebiehala v rukavičkách.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Fínsko #juniori #U20 #MSJ 2024 #Švédsko 2024