Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Feneš hovorí o bolesti, opäť vraj chýbal iba krôčik: Ťažko sa môžeme rovnať s vyspelejšími krajinami, som pripravený na všetko

Vlani smoliarske zaváhanie proti Kanade, dnes prehra s Fínskom - opäť po veľkej dráme. Slovenská dvadsiatka nepostúpila do semifinále MSJ, keď druhý rok za sebou nezvládla kľúčové predĺženie.

02.01.2024 17:44
Ivan Feneš Foto: ,
Ivan Feneš.
debata (17)

„Všetci sme pre úspech urobili maximum. Žiaľ, ani tento rok to nestačilo,“ hodnotil koniec na turnaji hlavný tréner Ivan Feneš (46).

Čo ste povedali ako prvé hráčom po tesnej prehre?

Sklamanie v kabíne bolo obrovské. Chalanom som zdôraznil, že som na nich hrdý a poďakoval im za vzornú reprezentáciu Slovenska. Šport je o výhrach, ale aj o chybách. K postupu sme boli veľmi blízko, ale do semifinále mohlo ísť len jedno mužstvo.

Ako hodnotíte nevydarené štvrťfinále?

Robili sme, čo sme mohli. Bol to typický duel v play off, ktorý mal podobný scenár, ako štvrťfinále na predchádzajúcom šampionáte, kde sme prehrali v predĺžení s Kanadou. Áno, je to pre nás frustrujúce, ale aj taký je šport. Už nie je šanca na nápravu, odchádzame sklamaní domov.

Slovensko - Fínsko Čítajte viac Gól v absolútnom závere, výkrik kapitána. Pozrite si momentky zo štvrťfinálovej bitky s Fínmi

Ako ste videli víťazný gól Fínov?

Traja proti trom je úplne iná situácia ako piati proti piatim. Prehrali sme kľúčový súboj jedna na jedna, hráč súpera prešiel našou obranou, zlyhali sme. Opäť použijem prirovnanie s minulým rokom, podobným spôsobom nám dal gól Kanaďan Bedard.

Je to bolestivá emócia, pretože v závere riadneho hracieho času sme vyrovnali, čím sme sa vrátili do zápasu. Verili sme, že ho môžeme vyhrať, ale nestalo sa to.

Na štvrťfinále ste nastupovali po vysokej prehre 2:10 s USA. Nezanechala na mužstve stopy?

Výsledok nás mrzel, ale chalani sa zachovali ako profesionáli. Na boj o semifinále sa pripravili na sto percent a boli odhodlaní urobiť pre postup maximum. Odohrali sme najlepší zápas proti Fínom za posledné roky, žiaľ, nestačilo to.

Adam Gajan Čítajte viac Sýkora je na dne a nevie, či už dostal v živote takú ranu. Gajan priznal, že pri góle zaspal

Brankár Adam Gajan nastúpil po jednozápasovej pauze. Nemal chytať už proti USA?

Také bolo naše rozhodnutie a stojíme si za ním. Adama sme nechali, aby si oddýchol fyzicky i psychicky. Verili sme, že pôjdeme ďalej, v bojoch o medaily by nás čakali ďalšie dva náročné zápasy.

Proti Američanom sme vybrali Samuela Urbana, ktorý je perspektívny brankár a zaslúžil si dostať šancu. Získal neoceniteľné skúsenosti pre budúci šampionát.

Inkasované góly proti Fínom vyplynuli aj z nedostatku skúseností mladej obrany?

Chalani si veľmi želali uspieť, chcenie bolo obrovské. Tak, ako v predchádzajúcich zápasoch, sme nastúpili ako jeden kolektív. Ak jeden z hráčov urobil chybu, ostatní boli odhodlaní ju napraviť.

Vyrovnávajúci gól v poslednej minúte riadneho hracieho času nám dodal veľkú energiu, ale ani tá nám v predĺžení nestačila.

O súčasnom ročníku sa hovorilo ako o jednej z najsilnejších generácií v domácom mládežníckom hokeji. Čo potrebuje, aby pretavil kvalitu do úspechu v seniorskej kategórii?

Jednoduchá odpoveď – veľké víťazstvá. Každý od nás čakal na tomto šampionáte medailu. Tvrdo sme pracovali, aby sme dosiahli úspech. Chalani ukázali kvalitu, ale rozhodli maličkosti. Chýbali nám minimálne traja hráči, ktorí tu mohli byť, ale z rôznych dôvodov absentovali. Určite by nám pomohli.

Kanada - Česko Čítajte viac Slováci si balia kufre a Česi idú do boja o medaily. Kanadu šokovali gólom 11 sekúnd pred koncom!

Za čo si mužstvo zaslúži pochvalu?

Tím ukázal, čo je v ňom. Mali sme veľa pozitívnych ohlasov na našu hru. Chalani sú výborní hokejisti a ukázali to aj vo Švédsku. Veľmi dobre sme hrali predovšetkým v útoku. Vedeli sme, že budeme mať určité problémy v obrannej fáze, kde napokon aj nejaké skraty nastali.

Je nepostup medzi najlepšiu štvoricu nesplneným cieľom?

Áno. Chceli sme ísť ďalej, túžili sme zabojovať o cenné kovy. Necestovali sme do Švédska len zvládnuť základnú skupinu. Žial, účasť v top štvorke nám opäť tesne ušla.

Slováci sa naposledy predstavili v semifinále pred deviatimi rokmi. Čím to je, že im táto méta uniká?

Štvrťfinále je zápas o jednom vydarenom momente či o jednej chybe. V našom prípade to tak bolo vlani i teraz. Zakaždým nám chýbal krôčik, aby sme išli ďalej.

Ťažko sa môžeme porovnávať s vyspelejšími hokejovými krajinami, najmä čo sa týka základne. Ak nám vypadnú dvaja-traja dôležití hráči, veľmi ťažko ich nahradíme.

Budete pokračovať vo funkcii trénera dvadsiatky?

O tom nerozhodnem ja, ale kompetentní. Osobne som pripravený na čokoľvek. Prioritne som hrdý na chalanov, že vydali zo seba maximum a že vzorne reprezentovali Slovensko. Verím, že sme urobili fanúšikom radosť.

Budú mať Slováci silný tím aj na nasledujúcich juniorských MS?

Ak sa nemýlim, deviati hráči zo súčasného kádra môžu pokračovať. Sú medzi nimi Dvorský, Štrbák a ďalší. Som presvedčený, že mužstvo bude mať opäť veľkú kvalitu.

Štvrťfinálový duel Slovensko - Fínsko Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Bitka o semifinále neprebiehala v rukavičkách.
17 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti do 20 rokov #Ivan Feneš