Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď si Česi púšťajú slovenské pesničky. Sliezsky klub? Veľa peňazí a podmienky ako v NHL

V minulej sezóne viedol ako kapitán materskú Duklu Trenčín, teraz sa musí vyrovnať s odlišnými úlohami v jednom z top európskych klubov.

15.12.2023 10:10
čacho Foto:
Viliam Čacho patrí medzi najrýchlejších korčuliarov v českej extralige.
debata (3)

Viliam Čacho naberá nové hokejové vedomosti a skúsenosti vo hviezdnom třineckom tíme, ktorý útočí na štvrtý český titul za sebou.

Craig Ramsay, ktorý ho zobral aj na májové MS do Lotyšska, na neho nezabudol napriek tomu, že z prvých útokov v Trenčíne sa presunul do štvrtej formácie sliezskeho klubu.

„Cením si každú príležitosť hrať za reprezentáciu. Adeptov je veľa, ale miest málo,“ vraví rýchlonohý útočník, ktorý nebude chýbať v zostave v dnešnom stretnutí Vianočného Kaufland Cupu proti Lotyšsku.

Slováci otvorili domáce podujatie presvedčivým triumfom nad Nórskom 9:0, Čacho k nemu prispel gólom a asistenciou. Ak zdolajú aj Lotyšov, obhája víťaznú trofej.

Vo štvrtok ste dostali možnosť individuálneho tréningu. Išlo o odmenu za dominantné víťazstvo?

Aj to, ale hovorím aj za ostatných, keď poviem, že máme toho veľa. Tvrdo trénujeme v kluboch, aj začiatkom týždňa sme na zraze absolvovali výživné jednotky. Tréneri nám dali po výhre možnosť regenerácie, mohli sme použiť saunu či stacionárny bicykel. Oddýchli sme si a budeme pripravení na piatkový duel.

Očakávali ste od súpera väčší odpor?

Vždy sa pozeráme predovšetkým na seba. Povedali sme si, že budeme hrať svoju hru a že to, ako bude hrať súper, nás nezaujíma. Každé striedanie sme išli naplno a napokon podľa toho vyzeral aj konečný výsledok.

Viliam Čacho na MS 2023 v Lotyšsku. Foto: Profimedia
čacho ms Viliam Čacho na MS 2023 v Lotyšsku.

Lotyši nastúpia aj s viacerými členmi mužstva, ktoré na májových MS senzačne získalo bronz. Očakávate náročnejší zápas ako proti Nórsku?

Jednoznačne. Musíme k duelu pristúpiť maximálne zodpovedne, nič nesmieme podceniť. Chceme podať rovnaký výkon ako proti Nórsku a možno ešte o niečo lepší.

Peter Cehlárik si po demontáži súpera zaželal, aby Slováci mohli hrať lepšie zápasy s kvalitnejšími súpermi z Česka či zo Švédska. Je to spoločný názor kabíny?

My, hráči, s tým nič neurobíme. Hráme tam, kde nás postavia. (úsmev) Samozrejme platí, že ako profesionáli vždy chceme hrať s čo najkvalitnejšími súpermi. Situácia však je, aká je. Vždy je česť reprezentovať a je jedno, kto stojí proti vám.

Do Česka ste zamierili z Trenčína. Ako hodnotíte vaše doterajšie pôsobenie v Třinci?

Zatiaľ som veľmi spokojný. Oceláři sú top organizácia, ktorá ponúka hráčom špičkové podmienky. V predchádzajúcom pôsobisku som mal odlišnú pozíciu, musel som si zvyknúť, ale pomohlo, že som vedel, do čoho idem. Snažím sa robiť, čo odo mňa žiadajú. Zatiaľ sa mi to darí, čo vedie k spokojnosti mojej a podľa odozvy aj trénerov.

Bolo náročné správne sa nastaviť, keď ste sa z pozície lídra z prvých dvoch útokov zmenili na hráča štvrtej formácie?

Pred príchodom do Třinca som si pozrel súpisku a rýchlo som zistil, že ak sa chcem posunúť v tímovej hierarchii, čaká ma beh na dlhú trať. Momentálne mám pozíciu vo štvrtom útoku. Budem pokračovať v tvrdej práci a snahe, aby moja pozícia rástla.

06. Slovensko Nórsko kaufland cup Čítajte viac Z Ramsayho srší skúsenosť a pokora, vraví netradičný debutant. Historický bronz? Najkrajšie bolo, keď sme vyradili Čechov

Vraj vás na začiatku zaskočilo nasadenie a intenzita tréningov…

Áno. Tým, že v Třinci majú víťaznú mentalitu, všetci idú stále naplno. Žiadny z hráčov si nedovolí na tréningu vypustiť čo i len sekundu. Platí to o mladých i o veteránoch, ktorí už majú niečo odohraté a hrdia sa skvelými kariérami.

V klube je vás spolu osem Slovákov. Ako funguje federálna spolupráca v šatni? Dovolia vám domáci púšťať si po výhrach aj slovenské pesničky?

Nemusíme im ich podsúvať, českí hráči ich obľubujú aj tak. Třinec je blízko pri hraniciach, slovenská mentalita je domácim veľmi blízka. Platí to aj pri výbere hudby.

Klub je známy pevným jadrom ostrieľaných lídrov. Sú Oceláři ideálnym klubom pre rozvoj mladého hráča?

Určite. To je aj môj hlavný zámer pre túto sezónu – čo najviac sa naučiť od hráčov, ktorí majú kvalitu i líderské schopnosti. Je pre mňa veľká škola, keď vidím, ako sa na ľade i mimo neho správa hrajúca legenda Petr Vrána. On aj ďalší veteráni nám idú skvelým príkladom, snažím sa od nich čo najviac pobrať.

Keď porovnáte podmienky v Třinci a v Trenčíne, v čom je najväčší rozdiel?

Veľa urobí zázemie, ktoré majú v klube vybudované. Pýchou je moderný štadión, vynovené šatne či špičková starostlivosť o hráčov. Samozrejme, všetko je to spojené s objemom financií, ktoré prúdia do klubu. V tom je zrejme najväčší rozdiel. Rozprával som sa s viacerými chalanmi, aj s takými, ktorí si niečo odkrútili v zámorí, a všetci svorne tvrdia, že Třinec má podmienky porovnateľné s klubmi z NHL.

Viliam Čacho v drese Třinca. Foto: Lukáš Filipec / hcocelari.cz
Čacho hokej třinec Viliam Čacho v drese Třinca.

Oceláři sú zatiaľ tretí v tabuľke, s 11-bodovou stratou na vedúce Pardubice. Vládne v tíme šampióna nervozita?

To nie. Do každého zápasu ideme s cieľom vyhrať a vieme, že ešte zostáva čas, aby sme vybojovali čo najvýhodnejšiu pozíciu pred play off. V minulej sezóne išiel Třinec zo šiesteho miesta a aj tak vyhral. Kľúčové bude, aby sme boli ideálne pripravení na zápasy vo vyraďovačke.

Stíhate sledovať aj slovenskú extraligu?

Ale áno, zaujíma ma predovšetkým Trenčín. Dukla ma odchovala, držím jej palce. Zatiaľ má kolísavé výsledky, ale verím, že krízu už prekonala a v tabuľke pôjde hore. Isto jej pomôžu aj diváci, ľudia v Trenčíne vždy vedeli oceniť, keď mužstvo hralo dobrý hokej.

Na budúci rok sú MS v Česku. Je to pre vás extra motivácia?

Jednoznačne. Ale zároveň platí, že do začiatku šampionátu je ešte veľmi ďaleko. Urobím maximum, aby som tam bol v reprezentačnom drese, ale je na tréneroch, koho si vyberú. Miest je málo a chalanov veľa. (úsmev)

SR Hokej KC 2023 Turnaj Slovensko Nórsko BAX Čítajte viac Exhibícia Slovákov, najvyššie víťazstvo za 17 rokov. Ramsay: Takto si to predstavujem

Na MS v Lotyšsku ste boli druhý najrýchlejší korčuliar celého šampionátu. Ak by sa podarila účasť v Česku, zaútočíte na pozíciu top rýchlika?

Nebolo to mojím úmyslom, ale napokon to celkom pekne „vystrelilo“. Korčuľovanie je dôležitý článok mojej hry, neplánujem to nijakým spôsobom meniť.

V Rige vám namerali 37,6 km/h, dokážete korčuľovať aj štyridsiatkou?

Jednoznačne!. Verím, že dostanem príležitosť predviesť svoju rýchlosť aj na šampionáte.

Naše hodnotenie hokejistov na MS 2023 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Hokejisti Slovenska získali na MS 2023 v...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #reprezentácia #hokej #Oceláři Třinec #Viliam Čacho #MS 2024