Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V extralige žiari, v národnom tíme nie je žiadaný. Prečo Buček chýba v reprezentácii? Ramsayho pravá ruka reaguje

V rotácii asistentov po boku Craiga Ramsayho má pevné miesto. Na Nemeckom pohári bol kolegom Petra Frühaufa Róbert Petrovický, na Vianočnom Kaufland Cupe, ktorý sa začína zajtra na Nepelovom štadióne v Bratislave zápasom Slovensko - Nórsko (18.00), sa vracia na reprezentačnú striedačku Ján Pardavý.

12.12.2023 15:57
buček nitra hokej Foto:
Samuel Buček v drese HK Nitra.
debata

„Je jedno, kto z nás pomáha Craigovi. Sme jeden tím, ktorý má spoločný cieľ,“ vraví bývalý obranca Frühauf, ktorý na klubovej úrovni pôsobí ako asistent trénera v Hradci Králové.

V národnom tíme sa opäť tvorí dobrý kolektív, aj tréneri vyzerajú dobre naladení. Vnímate to rovnako?

Jednoznačne. Na Nemeckom pohári sme boli blízko k celkovému víťazstvu a chceme na to nadviazať. Hráči, tréneri a celý realizačný tím vytvorili výbornú partiu. Je skvelé, keď sa hráči do mužstva tešia.

Prišli aj ofenzívne hviezdy Marek Hrivík s Petrom Cehlárikom. Môžu sa fanúšikovia tešiť na kvalitnejšie mužstvo ako na novembrovom podujatí v Landshute?

Nerád hodnotím dva rozličné výbery, pretože jeden aj druhý má svoju kvalitu. Hráči v nich figurovali či figurujú preto, lebo v danom momente boli najlepší vo svojich kluboch a dostali sa do reprezentácie na základe výkonov.

Povedzme to tak, že v priebehu dvoch mesiacov máme druhý kvalitný tím, s ktorým chceme v domácich podmienkach ukázať silu. Všetko samozrejme musí vychádzať z nastaveného systému. Ak splníme dohodnuté veci, môžeme byť úspešní.

Museli ste dvojicu z Leksandu dlho prehovárať, aby prišla do Bratislavy?

Vôbec nie. Chceli prísť aj v novembri na Nemecký pohár, ale vtedy sme im dopriali oddych. Sme radi, keď dorazia a je skvelé, že vždy chcú reprezentovať. Marek s Petrom sú lídri mužstva na ľade i mimo neho. Vedia stmeliť partiu, sú to správne autority.

Program Vianočného Kaufland Cupu

Streda: 18.00 Slovensko – Nórsko, štvrtok: 18.00 Nórsko – Lotyšsko, piatok: 18.00 Slovensko – Lotyšsko

V nominácii nastali tri zmeny. Urobili vám veľký škrt cez rozpočet?

Ani nie. Predovšetkým v útoku máme viacero adeptov na reprezentačný dres. Ak to poviem zjednodušene – nevyšlo na každého. Kvalitu máme aj v defenzívnych radoch, čo nám dáva možnosť, aby sme vyskúšali ďalšieho z mladých obrancov.

Prichádza Marko Stacha, ktorý sa môže ukázať a nabrať skúsenosti. Brankár Samuel Hlavaj je overený. Hoci sme mu chceli dať v decembri voľno, tak ochotne prišiel a teší sa na domáce podujatie.

V nominácii figuruje 12 zástupcov z domácej súťaže, ale fanúšikom niektoré mená chýbajú. Prečo nie je v tíme Samuel Buček, líder Nitry a druhý najproduktívnejší hráč extraligy?

Sledujeme jeho hru, aj jeho štatistiky. Pred každým turnajom veľa debatujeme, hodnotíme somatotypy hráčov a vyberáme takých, ktorí sa nám hodia do daných formácií. Pre domáce podujatie sme sa teraz rozhodli takto. To však neznamená, že niekto má dvere do reprezentácie zatvorené. Samo je v našom hľadáčiku a uvidíme, možno sa objaví v mužstve na ďalšej akcii.

Platí niečo podobné aj o Dávidovi Grígerovi, ktorý je najproduktívnejším Slovákom v českej extralige?

Áno. Nepozeráme sa len na štatistiky. Hokej je rozfázovaný, každý hráč je hodnotený veľkým počtom rôznych kritérií. Všetko dávame dokopy a potom dôkladne vyhodnocujeme pri každej nominácii.

Pozorne si všímame každého hráča, pretože vieme, že slovenských hráčov máme menej už aj v domácej súťaži. Sledujeme každého adepta, ktorý korčuľuje na európskych klziskách, a porovnávame všetky pre a proti.

Na Nemeckom pohári veľmi dobre zahrali útočníci Oliver Okuliar s Lukášom Cingelom. Mali by patriť medzi lídrov ofenzívy aj v Bratislave?

Presne preto sú tu. Veríme, že nadviažu na kvalitné výkony z Landshutu a opäť ukážu zo seba to najlepšie. Vieme, aký máme káder, nie každý hráč môže nastúpiť na rovnakej pozícii, akú má v klube.

Hráči sa musia podriadiť systému, ale základ zostáva rovnaký – chceme hrať aktívne, byť nepríjemní v útočnom pásme a pozorní v obrane.

Peter Frühauf, tréner Craig Ramsay a Róbert... Foto: SZĽH - Andrej Galica
Nemecko šport hokej NP Slovensko Dánsko Peter Frühauf, tréner Craig Ramsay a Róbert Petrovický na Nemeckom pohári 2023.

Vo výbere nie je žiadny hráč z tímu lídra extraligy zo Spišskej Novej Vsi, naopak predposledný Slovan reprezentuje dvojica obrancov Michal Beňo, Andrej Golian. Nie je to nezvyklý ťah?

Vysvetlenie je jednoduché. Obaja sú mladí obrancovia s obrovským potenciálom. Nebavme sa o výsledkoch klubu, ale o ich výkonoch v národnom mužstve. Ak sa na to pozriem spätne, Golian, ak by nebolo jeho zranenia, mal veľmi veľkú šancu, aby figuroval vo finálnom výbere pre svetový šampionát v Lotyšsku.

Beňo bol zase úplne posledný obranca zo Slovenska, ktorý napokon na MS necestoval. Obaja majú kvalitu a poviem aj za ostatných trénerov – ani jeden nás v reprezentácii ešte nesklamal.

Craig Ramsay, Peter Cehlárik a Michal Beňo... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Hokej Repre Muži Kaufland Cup Zraz Tréning BAX Craig Ramsay, Peter Cehlárik a Michal Beňo počas tréningu pred domácim podujatím Vianočný Kaufland Cup 2023.

Stanislav Škorvánek prichádza do tímu ako najlepší brankár domácej súťaže, v rovnakej pozícii bol aj pred májovými MS. Teší vás jeho konzistentná forma?

Samozrejme. Stano aj Samo Hlavaj sú mladí brankári, musia a chcú napredovať. Je výborné, že majú „hlad“ po progrese. Hlavaja vidím chytať v českej súťaži. Jeho hra má fazónu, je sebavedomý.

Niečo podobné platí aj o Škorvánkovi. Máme dvoch veľmi dobrých brankárov, ale už nie sú nováčikovia, prichádzajú ako známe tváre. Verím, že nepodľahnú tlakom a pomôžu mužstvu k celkovému úspechu.

Jedným z nováčikom je obranca Patrik Bačik. Aké bolo oznámiť premiérovú pozvánku do reprezentácie bývalému spoluhráčovi?

Rozhodne by som to označil za milú povinnosť. (úsmev) Áno, nastupovali sme spolu v jednom tíme. Bol ešte mladý chalan, ale už vtedy s dobrou povahou.

Vypracoval sa na skúseného beka, má kvalitu, potvrdil ju aj v uplynulých zápasoch v domácej súťaži. Možno už lámal nad sebou palicu, ale je v najlepšom veku a môže sa ukázať. Dúfame, že sa predá v reprezentácii a bude prínosom.

Naše hodnotenie hokejistov na MS 2023 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Hokejisti Slovenska získali na MS 2023 v...
debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #hokej #Peter Frühauf #Samuel Buček #Vianočný Kaufland Cup 2023