Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez dvoch najväčších hviezd. Mladí Slováci skladajú supertím, nebude bez šance na cenné kovy

Vlani boli milimetre od senzácie. Vo štvrťfinále juniorských majstrovstiev sveta trápili favorizovanú Kanadu, ktorá postúpila až po tuhom boji v predĺžení.

07.12.2023 19:57
SR Hokej MS20 príprava Poprad kemp Dvorský Foto: ,
Jedným z ofenzívnych lídrov slovenskej dvadsiatky na MSJ 2024 by mal byť aj Dalibor Dvorský.
debata

Na nadchádzajúcom šampionáte vo Švédsku (26. decembra – 5. januára) sa chcú mladí Slováci dostať o level vyššie.

Hoci im zrejme nepomôžu opory zo zámoria Juraj Slafkovský so Šimonom Nemcom, tréner Ivan Feneš bude mať k dispozícii kvalitou nabitý káder.

„Ak chalani pochopia stratégiu a úlohy v tíme, ktoré budú mať vopred určené, môžeme byť úspešní,“ vraví kouč slovenskej dvadsiatky, ktorá na budúci týždeň štartuje vo Zvolene záverečný blok prípravy na finálový turnaj.

Ako vznikala nominácia?

Výber je predovšetkým na prípravný kemp do Zvolena. Menovali sme hráčov, z ktorých väčšina pôsobí v zámorí a majú dlhodobú kvalitu. Nechýbajú chalani, ktorých si všimli aj kluby NHL a siahli po nich na drafte. Vyberali sme podľa aktuálnej formy a kvality hráčov.

Na prelome augusta a septembra ste absolvovali inšpekčnú cestu do zámoria. Je osobný kontakt s hráčmi v takomto prípade nenahraditeľný?

Je to tak. Bolo to dobré rozhodnutie. Som rád, že som mohol do zámoria vycestovať a vidieť chalanov priamo v akcii. Zároveň platí, že sme boli s hráčmi v kontakte počas celého roka – tak, aby sme mali o nich čo najlepšie informácie.

dvorský Čítajte viac Dvorský je v zámorí na nezastavenie. Strelil ďalší parádny gól

V nominácii je 27 hráčov, povedali ste, že pre každého z nich je štartovacia čiara rovnaká. Čo si má pod tým fanúšik predstaviť?

Zhrniem to do jednej vety – plánujeme stratégiu, nie improvizáciu. Podľa toho bude vyzerať aj záverečný kemp. Chceme sa čo najlepšie pripraviť na šampionát, naladiť sa na rovnakú vlnu. S chalanmi sme už absolvovali niekoľko akcií, poznajú našu filozofiu.

Juraj Slafkovský a Šimon Nemec aktuálne pôsobia v prvých tímoch Montrealu a New Jersey v NHL a pokiaľ to tak zostane, ich účasť na šampionáte je nepravdepodobná. Je to tak?

Dohodli sme, že pokiaľ nebudú nové informácie, je zatiaľ zbytočné sa o tejto téme baviť.

Viacerí hráči podávajú výborné výkony, či už je to Filip Mešár, Dalibor Dvorský a ďalší. Príde aj Adam Sýkora či Samuel Honzek. Mali by títo hráči patriť medzi ofenzívnych lídrov?

Do začiatku kempu ešte zostáva niekoľko zápasov. Verím, že chalanom vydrží forma a že predovšetkým prídu do Zvolena zdraví. Každý hráč, ktorý príde, donesie veľkú kvalitu a skúsenosti. Už teraz vieme, že budeme mať veľmi ťažkú úlohu vybrať finálnu dvadsiatku plus troch brankárov.

Tréner reprezentačnej dvadsiatky Ivan Feneš so... Foto: hockeyslovakia.sk
1G3A2544 2 Tréner reprezentačnej dvadsiatky Ivan Feneš so zverencami počas MSJ 2023.

Bude Adam Gajan jasnou brankárskou jednotkou alebo si musí túto pozíciu vybojovať?

V tomto smere máme jasný plán. Gólmani sú parketou trénera brankárov Petra Kosu. Do začiatku turnaja zostávajú tri týždne, nerád by som teraz rozprával, kto bude jednotka, dvojka či náhradník.

Vieme, čo sa nám stalo vlani, keď sme museli riešiť brankársky post radikálne a „vypálilo“ to výborne smerom ku Gajanovi. Pokiaľ sa nám podobným štýlom v dobrom „zblázni“ niektorý z chalanov, budeme len radi.

V nominácii je aj 16-ročný obranca Luka Radivojevič. Čím vás presvedčil?

Kvalitnými a konzistentnými výkonmi. Sledujeme ho dlhodobo. Ocenili ho aj vo Švédsku, kde dostal šancu v dvoch zápasoch v seniorskej SHL. Takéto darčeky sa nedávajú hráčom mimo Švédska v elitnej súťaži len tak. Mali sme ho na reprezentačnej akcii v novembri, kde splnil všetky očakávania a dokonca ich aj prevýšil.

Radivojevič Čítajte viac Bol som kapitán Spartaka Moskva, ale ani tak ma za synom nepustili. Za zavretými dvermi sa ozýval krik

Ako bude prebiehať záverečný kemp?

Počítame, že približne 13. decembra by sme mali mať k dispozícii drvivú väčšinu hráčov. Výnimkou bude dvojica Adam Sýkora, Marián Moško, ktorí by sa mali pripojiť k tímu až priamo v dejisku šampionátu. Pevne veríme, že chalani prídu v dobrej nálade.

Všetci sa na šampionát tešia, predtým ich však čaká tvrdá práca v príprave. Chceme sa čo najlepšie pripraviť na všetky možné situácie, ktoré nás môžu postretnúť v ostrých zápasoch na finálovom turnaji.

Na predchádzajúcich šampionátoch v zámorí sa hralo na užšom klzisku, vo Švédsku bude mať plocha európske rozmery. Môže to byť pre Slovákov výhoda?

Zámorské klzisko je rýchlejšie, je na ňom viac kontaktov. My však vieme, že naši chalani sú extrémne zruční. Až samotný šampionát ukáže, či to bude pre nás výhoda alebo nie.

Slováci majú v základnej skupine USA, Česko, Švajčiarsko a Nórsko. Je postup do play off povinnosťou?

Netreba mať dopredu veľké oči a prehnané vyhlásenia. Bude extrémne dôležité, aby sme turnaj začali úspešne. V prvom zápase nás čakajú Česi, následne na druhý deň Švajčiari. Nóri sú nováčikovia, budú sa chcieť ukázať, o kvalite Američanov sa netreba baviť.

Aj druhá skupina je nadupaná, na šampionáte nebude ľahký súper. Našou ambíciou je zvládnuť základnú skupinu, vytvoriť si čo najlepšiu pozíciu pred play off a potom uvidíme, aké budú naše ďalšie plány.

Juraj Slafkovský na MS 2022 v Helsinkách. Foto: Profimedia
Slafkovský Juraj Slafkovský na MS 2022 v Helsinkách.

Aj keď teda Slafkovský s Nemcom zrejme neprídu, fanúšikovia majú od tímu veľké očakávania. Cítite, že existuje reálna šanca na postup do semifinále a boj o medailu?

Šanca je vždy, mužstvá majú rovnakú štartovaciu pozíciu. Budeme musieť veľa obetovať, pretože v kádri máme zvučné mená i chalanov, ktorí majú skúsenosti. Ak sa hráči neobetujú pre tím, môže sa to obrátiť proti nám. Na druhej strane, ak pochopia stratégiu a úlohy v tíme, ktoré budú mať vopred určené, potom môžeme byť úspešní.

Nominácia SR 20 na kemp v rámci záverečnej prípravy na MSJ

Brankári: Eliáš (IFK Helsinki), Gadžiev (Slovan), Gajan (Green Bay), Urban (Sioux City)

Obrancovia: Baran (Victoria), Chromiak (Kingston), Kmec (Prince George), Nátny (L. Mikuláš), Pišoja (Michalovce), Radivojevič (Örebro), Štrbák (Michigan State University), Žabka (B. Bystrica)

Útočníci: Cisár (Fargo Force), Čiernik (Västerviks), Dej (Sherbrooke), Dvorský (Sudbury), Honzek (Vancouver), Kukumberg (Sarnia), Masnica (Slovan), Mešár (Kitchener), Mišiak (Erie), Pekarčík (Dubuque), Petrovský (Owen Sound), Repčík (Drummondville), Suchý, Šotek (obaja Poprad), Žlnka (Waterloo)

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Ivan Feneš #SR U20 #MSJ 2024 #Švédsko 2024