Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský robí aj veci, ktoré veľmi často bolia. V progrese mu pomáhajú lekcie od Ramsayho

Užitočnosť a prínos hráča pre tím sa nehodnotí len podľa počtu gólov a asistencií. Rokmi osvedčené pravidlo platí aj v najlepšej hokejovej lige sveta.

10.01.2024 19:37
slafkovský hokej Foto:
Juraj Slafkovský v drese Montrealu.
debata

Poznajú ho tiež tréneri Montrealu.

Šéf striedačky Canadiens Martin St. Louis by zrejme nespočítal, koľkokrát vysvetľoval novinárom, ktorí spochybňovali jeho rozhodnutie zaradiť Juraja Slafkovského do elitnej formácie.

Ťah so slovenským mladíkom sa mu osvedčil a zraneniami zdecimované mužstvo aj vďaka tomu naďalej živí šancu na play off NHL.

Ak by sa Canadiens do konca základnej časti dostali do najlepšej osmičky Východnej konferencie (aktuálne strácajú šesť bodov), skomplikovalo by to prípadnú účasť Slafkovského na májovom svetovom šampionáte v Česku.

Táto téma je však v Montreale na vedľajšej koľaji. V najslávnejšom kanadskom klube sa tešia z malých, ale dôležitých krokov košického rodáka, ktorými smeruje k tomu, aby sa z neho stal komplexný hokejista.

Chémia a zohratosť

Je to niečo viac ako mesiac, čo St. Louis zaradil Slafkovského do prvého útoku k Nickovi Suzukimu a Colovi Caufieldovi.

hossa chicago Čítajte viac Hrdý Slovák s veľkým srdcom. Gesto Hossu očarilo Ameriku, chorému chlapcovi pripravil nezabudnuteľné chvíle

Trvalo pár zápasov, kým sa trojica zohrala, ale počas náročnej série na klziskách súperov už patrila medzi najlepšie formácie v lige.

„Pomáha mi, že nastupujem s výbornými hokejistami. Vždy som vedel, že môžem hrať na najvyššej úrovni. Len som potreboval čas, aby som našiel svoj štýl. Cítim, že sa čoraz viac prispôsobujem náročnosti NHL,“ vraví Slafkovský.

Keď sa stal pred dvoma rokmi najlepším strelcom olympijského turnaja v Pekingu, mnohí fanúšikovia očakávali, že jeho gólostroj bude pokračovať aj po vstupe do profiligy.

Zabudli však na to, že produkt mládežníckej pyramídy TPS Turku mal pred nováčikovskou sezónou len minimálne skúsenosti s užším klziskom i s kanadsko-americkým štýlom hokeja.

Logicky, na ceste za progresom robí aj chyby, ale tie patria k vývoju talentovaného hráča. St. Louis pri práci s mladým klenotom ukazuje veľkú dávku trpezlivosti, ktorá sa mu začína vyplácať. Vidia to aj spoluhráči.

Juraj Slafkovský v drese Montrealu. Foto: Profimedia
Juraj Slafkovský Juraj Slafkovský v drese Montrealu.

„Juraj sa naučil využívať svoju robustnú postavu. Podrží puk na hokejke, zároveň ich veľa vybojuje pri forčekingu. Chémia a zohratosť v našom útoku sa zlepšuje,“ tvrdí Caufield.

S prácou elitnej formácie je spokojný aj hlavný tréner. „Našli sme zloženie, ktoré sme hľadali. V posledných zápasoch prvý útok zlepšil defenzívny aspekt hry a potom to ide ľahšie. Ak trávite čo najviac času v obrannom pásme súpera, prídu šance a potom aj góly,“ vysvetľuje St. Louis.

Dôležitý forčeking

V tomto smere pomáhajú Slafkovskému vedomosti, ktoré nabral v reprezentácii od Craiga Ramsayho.

Kanadský kouč Slovákov je známy tým, ako bazíruje na dôraznom forčekingu – ak hráč stratí v útoku puk, musí urobiť maximum, aby ho získal späť. Korčuľovanie späť do vlastného obranného pásma bez snahy vybojovať puk je u Ramsayho zakázaná činnosť.

svkotaylor Čítajte viac Fanúšikovia už videli nový hviezdny pár. Zo spojenia Slafkovský a Taylor Swift napokon nič nebude

„V Turku od nás forčeking až tak často nevyžadovali. V reprezentácii to však už bolo iné. Tam forčekujeme veľa, čo mi vyhovuje. Keď cítim šancu vybojovať puk, idem do toho,“ vraví Slafkovský.

Posun k čo najväčšej komplexnosti v jeho hre si všimli aj viacerí experti. „Veľmi sa zlepšil v hre bez puku. Efektívne si vyberá pozíciu, v ktorej má najväčšiu šancu byť prospešný pre tím,“ píše Arpon Basu z rešpektovaného portálu The Athletic.

O dva mesiace 20-ročný forvard robí aj veci, ktorým sa niektorí hráči vyhýbajú – rozdáva bodyčeky a blokuje strely. V týchto štatistikách patrí medzi „druhoročiakmi“ medzi najlepších.

„Sú to drobnosti, ktoré nie sú ,zábava“ a niekedy aj bolia, ale takéto dôležité detaily potrebujeme. NHL je náročná súťaž, musíte dôkladne vedieť, čo robiť s pukom i čo robiť bez neho," reaguje St. Louis.

813035776 Čítajte viac To je prístup, chvália Slafkovského. Po tréningu ako jediný z tímu pokračoval, Montreal najal špecialistu

Slafkovský nezabúda ani na ofenzívu. Začiatkom týždňa obletelo sociálne siete video, na ktorom trénuje streľbu s expertom na zakončenie Glenom Tuckerom.

Uznávaný odborník pomohol k lepším ofenzívnym číslam viacerým hráčom, jeho najznámejším klientom bola česká superhviezda David Pastrňák.

Prvý hráč draftu 2022 zatiaľ nastúpil na 39 duelov, v ktorých zaznamenal štyri góly a pridal desať asistencií.

Je veľký predpoklad, že aj vzhľadom na početné zranenia zostane v prvom útoku Canadiens a jeho produktivita porastie. Aktuálne sa spomedzi Slovákov delí o prvé miesto s Tomášom Tatarom.

Najlepšie zarábajúci hokejisti NHL + Slováci Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Kto ovládol rebríček najlepšie platených hráčov...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský