Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gól vykúpený slzami brata. Pospíšil je zjavenie, stačila sekunda a poštval si proti sebe celý Vancouver

Ešte pred pár mesiacmi sa bál, že jeho hokejová kariéra je na konci. Ďalší otras mozgu si takmer vyžiadal krutú daň. Teraz korčuľuje v najlepšej lige sveta a teší sa pozornosti, o ktorej ani nesníval.

22.11.2023 16:45
Pospíšil hokej Foto:
Martin Pospíšil v drese Calgary Flames.
debata (1)

Počet hokejistov spod Tatier v zámorskej NHL už dlhšie osciluje na jednocifernom čísle a preto fanúšik ocení každý pozitívny prienik slovenského hokejistu medzi elitu.

O ceste, ktorú doteraz absolvoval Martin Pospíšil, to platí dvojnásobne. Dôrazný útočník, ktorý počas uplynulých štyroch sezón vynechal pre zranenia viac zápasov ako ich odohral, dostal životnú šancu a nehodlá ju premárniť.

Tréneri Calgary ho na začiatku mesiaca povolali z farmy do prvého tímu a odvtedy patrí medzi najlepších hráčov Flames. Kolegovia si pochvaľujú, že pridal ingredienciu, ktorá dovtedy mužstvu chýbala.

Martin Pospíšil Čítajte viac Pozor, letí slovenská strela! Pospíšil zvalcoval nemeckého brankára, o ďalší gól ho obrali rozhodcovia

„Bojovnosť, rýchlosť a šikovné ruky. Martin chce ukázať, že má na to, aby patril medzi nás. Darí sa mu to,“ chváli 24-ročného Slováka jeden z lídrov kanadského klubu Blake Coleman.

Nechýbalo však veľa a kariéra mladého talentu sa skončila skôr, ako sa poriadne rozbehla.

Povianočná bitka

Rodák zo Zvolena pochádza z početnej rodiny (má štyroch súrodencov) a keď začal s hokejom, mal ku komu vzhliadať. Jeho starší brat Kristián je tiež profesionálny hokejista a malý Martin vždy chcel byť ako on.

Obaja Pospíšilovci veľmi rýchlo opustili Slovensko a hokejovému vzdelaniu sa učili v zahraničí. Presnejšie v Rakúsku, kde sa obaja zlepšovali v mládežníckej akadémii Red Bullu Salzburg.

Mladší Martin si to potom zamieril do zámoria. Renomé nekompromisného forvarda, ktorý neuhne pred žiadnym súbojom a neváha zastať sa spoluhráča, si vybudoval hneď počas prvej sezóny v nižšej USHL.

S 253 trestnými minútami bol dokonca najtrestanejším hráčom celej súťaže a preto neprekvapilo, keď vtedajší generálny manažér Calgary Brad Treliving na drafte 2018 o ňom vyhlásil (Flames ho draftovali v 4. kole), že „tento hráč by sa v kostole spovedal z množstva hokejových hriechov“.

Martin Pospíšil v drese Calgary Flames Foto: Profimedia
Pospíšil hokej Martin Pospíšil v drese Calgary Flames

V tvrdej hre pokračoval aj na farme, kam ho poslalo vedenie klubu po drafte. Lenže rýchlo pochopil, že je rozdiel zrážať sa s juniormi a dospelými chlapmi z AHL.

Musel rozchodiť viacero otrasov mozgu, operáciu ramena či iné zranenia. Viac chodil po lekároch ako hral, ale nepriazeň osudu ho nezložila. Vlani tesne po Vianociach sa pobil so súperom a ako sa neskôr ukázalo, takmer ho to stálo kariéru.

"Nebola to žiadna extra tvrdá bitka. Avšak ku koncu mi spadla helma a súper ma presne zasiahol. Nič mi nebolo, ale keď sme o dva dni hrali ďalší zápas, v jeho priebehu mi prišlo neskutočne zle.

Točila sa mi hlava, prekážalo mi svetlo, mal som závrate. Trvalo to mesiace, v jeden moment som sa obával, že budem musieť skončiť s hokejom," opisuje pre klubový web.

Postupne sa však jeho stav zlepšil. V lete absolvoval vydarenú letnú prípravu, do novej sezóny na farme vstúpil ako víchor a dôrazne si vypýtal miesto v prvom tíme. „Teraz som zdravý a teším sa, že môžem hrať hokej. Verím, že to tak zostane čo najdlhšie,“ usmieva sa.

Prajný brat

A neteší sa len on. V bratovi Kristiánovi, známom aj pre skrat v zápase s Kazachstanom na lanských MS, po ktorom upadol do nemilosti Craiga Ramsayho, má najväčšieho fanúšika.

Slafkovský Čítajte viac Pustí Montreal Slafkovského na juniorský šampionát? Šéf Canadiens prehovoril

Keď Martin strelil prvý profiligový gól hneď pri premiére medzi elitou, hokejistovi vyznávajúcemu tvrdú hru do tela vybehli slzy do očí.

"Som na neho neskutočne hrdý. Najlepšie viem, aký príbeh má za sebou, čím všetkým si musel prejsť. Je to pre mňa veľmi osobné.

Pomáhal mi, keď som bol zranený, potom som zase ja stál pri ňom, keď to potreboval. Nikdy sa nevzdal a vždy šiel za svojím cieľom. Šancu presadiť sa v profilige si rozhodne zaslúži," reagoval Kristián Pospíšil v rozhovore pre denník Calgary Sun.

Kristián Pospíšil. Foto: TASR, Martin Baumann
10. Pospíšil Kristián Pospíšil.

Martinove postupné kroky v elitnej súťaži zblízka sleduje aj ďalší Slovák. S Adamom Ružičkom sa pred dekádou stretávali v detských súťažiach, teraz pôsobia v rovnakom klube.

„Keby mi niekto povedal, že to tak bude, tak sa na ňom obaja zasmeje. Som z Bratislavy, on zo Zvolena, stretávali sme sa na ľade ako 12-roční chlapci. Mali sme rovnaký cieľ a obom sa nám podaril. Martin si na príležitosť musel počkať dlhšie, som rád, že zotrval a podarilo sa mu to,“ referuje Ružička.

Medzi najlepšími nováčikmi

Ak by ste sa takto pred rokom spýtali fanúšikov Calgary, kto je Martin Pospíšil, viacerí by zaváhali.

Teraz sa pýtajú, kde ho tréneri tak dlho skrývali. Dynamický forvard si veľmi rýchlo získal ich priazeň. Rýchlosť a dôraz je niečo, čo ocení každý priaznivec dobrého hokeja.

„Pospíšil je ako zjavenie,“ hlása oficiálny web súťaže. „Hrá úžasne. Niekedy mám pocit, že korčuľuje rýchlejšie ako Connor McDavid,“ znela jedna z fanúšikovských reakcií po víkendovom zápase na ľade Seattlu.

Pospíšil v ňom niekoľkokrát predviedol dravý ťah na bránku, ako aj to, že na ceste za gólom ho nič nezastaví.

Doplatil na to domáci brankár Philipp Grubauer. Po strete so slovenským útočníkom zápas nedohral a z dôvodu zranenia ho čaká niekoľkodňová pau­za.

Martin Pospíšil a jeho tvrdý stret s brankárom... Foto: Profimedia
Pospíšil seattle Martin Pospíšil a jeho tvrdý stret s brankárom Seattlu Philippom Grubauerom.

Kolízii predchádzala šikovná kľučka Pospíšila, po ktorej puk skončil za chrbtom nemeckého gólmana. Gól však rozhodcovia neuznali pre nedovolený kontakt s brankárom.

Slováka nemajú radi vo Vancouveri, počas posledného derby duelu proti kanadskému rivalovi zrazil na ľad tvrdým hitom hviezdu Canucks Quinna Hughesa, najproduktívnej­šieho hráča celej súťaže.

Pochytil sa aj s Čechom Filipom Hronekom, po jeho zákroku skončila v bránke ďalší líder Vancouveru JT Miller.

Mladý Zvolenčan mohol mať bilanciu 4+2 z ôsmich stretnutí, napriek tomu s priemerom 0,63 bodu na zápas patrí medzi najlepších nováčikov. Jeho prínos pre tím si pochvaľuje aj hlavný tréner Flames Ryan Huska.

„Hľadali sme náhradu za zranených hráčov. Na farme o Martinovi povedali, že od začiatku sezóny bol najlepším hráčom mužstva. Dostal šancu o level vyššie a je na ňom, ako ju využije. Zatiaľ sme s ním spokojní,“ vraví Huska.

Po všetkom, čím si počas stále len rozbiehajúcej sa kariéry prešiel, u Pospíšila prevláda rešpekt a pokora. Vie, že veci sa môžu otočiť zo dňa na deň. Zároveň efektívne pozmenil herný prejav. Recept bol jednoduchý – viac používať hlavu.

Okuliar hokej Čítajte viac NHL chce vzkriesiť Svetový pohár. So Slovákmi nepočíta

„Moja hra zostala rovnaká. Zmena je len v tom, že všetky veci, ktoré som robil doteraz, sa snažím robiť rozumnejšie. Už nechodím bezhlavo do súbojov, to však neznamená, že sa uhnem súperovi. Na šancu hrať medzi elitou som čakal dlho, nehodlám ju premárniť,“ sľubuje.

Ďalšiu príležitosť vylepšiť si bodové skóre dostane v noci na zajtra. Flames nastúpia na ľade Nashvillu a v náročnom programe pokračujú aj naďalej, keď počas víkendu odohrajú dva zápasy za dva dni (v Dallase a v Colorade).

Pre Pospíšila dostatok času a priestoru, aby ukázal, že do elitnej NHL právom patrí. Na šancu sa načakal poriadne dlho…

Najlepšie zarábajúci hokejisti NHL + Slováci Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Kto ovládol rebríček najlepšie platených hráčov...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Calgary Flames #Martin Pospíšil