Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan má nového trénera. Prichádza aj posila zo Švédska

Po neúspešných výsledkoch a smutnej udalosti prichádza nová éra. Trápiaci sa klub so slávnou históriou prichádza prebudiť úspechmi ovenčené duo.

18.12.2023 11:19 , aktualizované: 15:30
SR hokej TEL extraliga finále Košice Zvolen KEX Foto: ,
Peter Oremus.
debata (11)

Hokejový Slovan má opäť nového trénera. Vladimíra Růžičku, ktorý na začiatku októbra nahradil Jána Pardavého, strieda Peter Oremus.

Bývalý kouč Zvolena či Košíc bude mať po svojom boku verného asistenta Andreja Kmeča, obaja podpísali zmluvy do konca ročníka 2024/2025.

Zohratú dvojicu čaká na Nepelovom štadióne náročná úloha.

Belasí sú v hernej i výsledkovej kríze, po polovici základnej časti figurujú v tabuľke až na predposlednom mieste. Na šiestu priečku, ktorá ako posledná zaručuje priamy postup do play off, strácajú deväť bodov.

Bez dramatických zmien

Oremus s Kmečom získali renomé predovšetkým za štyri sezóny vo Zvolene, kde okrem majstrovského titulu v sezóne 2020/2021 zakaždým doviedli mužstvo k medaile. Pod Pustým hradom skončili minulý týždeň, ale dlho bez práce nezostali.

Siahol po nich Slovan a hoci nebol sám, kto mal o ich služby záujem, ponuka z hlavného mesta prevýšila ostatné.

„Viem, čo hráči potrebujú. Dobrou prácou a správnou komunikáciou sa chceme posunúť vyššie. Liga je veľmi vyrovnaná, rozhodujú maličkosti. Práve v detailoch musíme byť lepší ako súperi,“ vraví Oremus.

Peter Oremus v pozícii hlavného trénera HKM... Foto: TASR, Jaroslav Novák
SR Hokej TEL 25.kolo Slovan Zvolen oremus Peter Oremus v pozícii hlavného trénera HKM Zvolen.

Sezóna je pre Bratislavčanov zatiaľ ako zo zlého sna. Belasí sa v lete dopustili na hráčskom trhu niekoľkých prešľapov a s viacerými z pôvodne vybraných legionárov už stihli ukončiť spoluprácu.

Navyše, na rozdiel od minulosti nedokázali prilákať rozdielových domácich hráčov. Slovan horí v bránke, defenzíve i ofenzíve. Noví tréneri napriek tomu veria, že času na zlepšenie je ešte dosť.

"Sme v polovici základnej časti, ešte nie je neskoro. Dramatické zmeny však nečakajte. Kvalitných hráčov, predovšetkým slovenských, aktuálne na trhu nie je veľa voľných.

Avšak platí, že každá situácia je riešiteľná. V podobnej pozícii som bol pred pár rokmi v Skalici a napokon to celé dopadlo celkom dobre. Čaká nás veľa práce, ale verím, že budeme úspešní," želá si Oremus.

Keď skončil vo Zvolene, veľa sa hovorilo o tom, že Kmeč už nebude pokračovať po jeho boku a že vyskúša post hlavného kouča.

Záujem mali viaceré kluby, ale bývalý hráč Slovana (33 zápasov v sezóne 2007/2008) si napokon vybral známe prostredie. Zavážil fakt, že do staronového pôsobiska prichádza v polovici ročníka.

SR Bratislava šport hokej Slovan majiteľ médiá BAX Čítajte viac Slovan sa zahalil do čierneho. Zomrel milionár a majiteľ klubu Rudolf Hrubý

"Ponuky boli, ale ak začnem ako hlavný tréner, chcem odštartovať od začiatku sezóny, s čistým štítom. Zavážilo meno klubu, Slovan sa neodmieta. S Petrom sa poznáme roky.

Charakterovo i ľudsky si veľmi dobre rozumieme. Rovnako aj po športovej stránke, naše myšlienkové pochody sú takmer rovnaké. Z hráčov sa pokúsime dostať to najlepšie," tvrdí Kmeč.

Rýchle a korektné rokovania

V Slovane veria, že pri výbere trénera mali šťastnejšiu ruku ako naposledy. Po tom, čo pochopili, že Růžička nebol dobrá voľba, obzerali sa po iných menách.

Na začiatku procesu, ktorý spomalilo minulotýždňové úmrtie majiteľa klubu Rudolfa Hrubého, zvažovali piatich kandidátov.

"Od začiatku bolo prioritou angažovať trénera, ktorý dokonale pozná prostredie slovenskej extraligy, má s ňou skúsenosti a dobre zmapovaných súperov. Mali sme šťastie, že Peter Oremus s Andrejom Kmečom nemali v danom čase záväzky.

Veľmi si vážim, že s oboma odborníkmi sme sa aj v náročnej situácii, v ktorej sa náš klub aktuálne nachádza, veľmi rýchlo a korektne dohodli, najmä, ak o oboch bol na hokejovom trhu veľký záujem," vyhlásil športový riaditeľ Slovana Rostislav Dočekal.

Andrej Kmeč. Foto: TASR, Ján Krošlák
SR hokej TEL 6. kolo Banská Bystrica Zvolen kmeč Andrej Kmeč.

Oremus je známy ako ostrieľaný taktik a pokojný kouč, ktorý zvyšuje hlas minimálne. Najdôležitejšie podľa neho bude, aby si hráči čo najskôr osvojili nový herný štýl.

„Nepotrebujú špeciálnu motiváciu. Sú tu na to, aby hrali hokej. Niektorí sú zaplatení lepšie, iní menej. Pôjde o to, aby počúvali naše pokyny, aby hrali štýlom, ktorý preferujeme,“ tvrdí.

Nová trénerská dvojica už viedla včerajší tréning, debutovať bude v stredajšom súboji proti Nitre. Oremus vie, že musí získať na svoju stranu náročného bratislavského diváka, ktorý odpúšťa zlyhania len vo výnimočných prípadoch.

„Mám za sebou pôsobenia vo viacerých kluboch na Slovensku i v Česku. Ako tréner som stále dúfal, že ešte príde ponuka trénovať špičkový klub. Z tohto pohľadu ma ponuka od Slovana potešila. Prajem si, aby sme si po sezóne mohli povedať, že sme odviedli kvalitnú prácu,“ dodal.

Príchod švédskeho veterána

Spolu s novými trénermi je od včera v Bratislave aj Jonas Ahnelöv, ktorý posilnil zadné rady belasých. Skúsený Švéd pozná Nepelov štadión z pôsobenia v KHL, kde obliekal dres Avangardu Omsk.

„Mal som niekoľko ponúk, ale vybral som si Slovan. Viem, že klub má slávnu históriu, už som tu niekoľkokrát hral. Teším sa na novú skúsenosť,“ vravel 36-ročný obranca.

SR Košice šport hokej TEL play off 1. SF Michalovce KEX Čítajte viac Hrať sa na hrdinov? Takto to nefunguje. Sme v kŕči a nie je to príjemné. Opora majstra je pred Vianocami opäť v strese

Švédsko reprezentoval v 79 zápasoch, v zbierke má bronz z MS 2014. Do kabíny prinesie skúsenosti i líderskú mentalitu, ktorá by mala Slovanu pomôcť k posunu v tabuľke.

„Dlhšie som nehral, už sa neviem dočkať prvého stretnutia. Chvíľu mi bude trvať, kým sa dostanem do zápasového rytmu. Čaká nás veľa práce, Slovan patrí na vyššie priečky,“ pokračoval.

Uplynulé štyri sezóny strávil v Leksande, kde si zahral aj po boku dvojice Marek Hrivík, Peter Cehlárik. Keď sa ich pýtal na nové pôsobisko, lídri slovenskej reprezentácie mu ochotne poskytli referencie.

„Obaja mi o Slovane povedali len pozitívne veci. Sú to výborní chalani, v Leksande sme spolu zažili veľa pekných momentov,“ dodal Ahnelöv, ktorý si rovnako ako noví tréneri odbije premiéru v stredu proti Nitre.

Načítavajú sa športové výsledky...
11 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #tréner #HC Slovan Bratislava #Peter Oremus #nový #posila