Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Európa krúti hlavou nad Slovákmi. Slovan nastúpil proti Dynamu Moskva, Slavia rázne reagovala a už má aj slovenskú náhradu

Prípravný zápas medzi Slovanom Bratislava a Slaviou Praha, ktorý sa mal konať 4. februára v hlavnom meste Česka, sa neuskutoční. Český vicemajster o tom informoval v utorok popoludní na sociálnych sieťach.

23.01.2024 16:28 , aktualizované: 17:27
Kankava Kašia Foto:
Jaba Kankava a Guram Kašia vlani adresovali podporu Ukrajine. Dnes nastúpili v zápase proti Dynamu Moskva.
debata (906)

Dôvodom je fakt, že Slovan v utorok popoludní nastúpil v Katare, kde je momentálne na sústredení, na prípravné stretnutie proti Dynamu Moskva.

Zápas Dynamo – Slovan sa začal dnes o 15.00 SEČ, ruský klub triumfoval 2:1. Jediný gól slovenského šampióna strelil Jaba Kankava.

Gruzínsky veterán spoločne s krajanom Guramom Kašiom boli tými hráčmi, ktorí krátko po vypuknutí ruskej okupácie adresovali Ukrajine odkaz (viď titulná fotka). Pod dresmi mali tričká s nápisom: „Zostaň silná, Ukrajina“ a „Ukrajina, Gruzínci sú s tebou“.

Slavia prostredníctvom šéfa klubu Jaroslava Tvrdíka už v pondelok reagovala, že ak Slovan nastúpi proti Dynamu, česko-slovenský súboj v Prahe sa neuskutoční.

V utorok svoje rozhodnutie potvrdila. „Klub neplánuje prípravné stretnutie s ŠK Slovan Bratislava,“ znie stanovisko klubu, ktoré Pražania zverejnili na sociálnej sieti X (predtým twitter).

Športweb požiadal Slovan o stanovisko, zatiaľ bez odpovede. Tvrdík v utorok podvečer oznámil aj „náhradného“ súpera. Budú ním Zlaté Moravce, výťažok zápasu pôjde na podporu Ukrajiny.

Rozhorčenie nad výberom súpera v podaní Slovana prejavili aj viacerí fanúšikovia. Drvivá väčšina futbalových klubov v Európe ruských súperov odmieta. Dôvod je jednoduchý – agresia Rusov na Ukrajine.

„Civilizovaná Európa odmieta ruské kluby, ale Slovan nie. Neskutočné, Slováci sú asi fakt inde,“ napísal jeden z priaznivcov. „Hanba Slovanu, slovenský klub ukázal svoj charakter,“ znela ďalšia z reakcií.

slavia luhansk Čítajte viac Česko-slovenský konflikt na futbalovej scéne. Slavia odmieta nastúpiť proti Slovanu, dôvod je zápas s Rusmi

Pevný postoj Slavie

Sled udalostí sa spustil v pondelok podvečer. Na začiatku bol instagramový príspevok Ľuboša Benkovského, asistenta Vladimíra Weissa st. v Slovane.

Benkovský referoval na sociálnej sieti o programe prípravného kempu, ktorý si Bratislavčania rozložili v Katare.

Weissov asistent pôvodne napísal, že Slovan na sústredení odohrá tri prípravné zápasy.

„V príprave pokračujeme v Katare. Sme v Dohe, v jednom z najlepších tréningových centier Aspire Academy. Desať dní, tri zápasy (Dynamo Moskva, Al Rayyan, Al Wakrah) – a potom už ostrý štart do druhej časti sezóny,“ uviedol Benkovský.

Svoj príspevok neskôr upravil, keď Dynamo zo zoznamu súperov odstránil, ale už bolo „neskoro“.

hudáček Čítajte viac Nazývame sa bratmi, pre KHL si však Česi a Slováci nadávajú. Hudáček? Zastal som si ho, ale teraz s ním nesúhlasím

Jeho slová si ako prví všimli insajderi zo skupiny Futbalové zákulisie, ktorá pôsobí na sociálnych sieťach. Keď Benkovského informáciu tlmočili na sieti X (predtým Twitter), reagoval aj šéf Slavie a predseda klubového predstavenstva Jaroslav Tvrdík.

„To si potom prípravný zápas nezahráme,“ napísal Tvrdík a pridal fotku hráča Slavie, ktorý má na sebe dres na podporu Ukrajiny.

Postoj pražskej Slavie k ruskej agresii na Ukrajine, ktorú začal režim prezidenta Vladimira Putina vo februári 2022 a kvôli ktorej sú ruské kluby i reprezentácie suspendované z medzinárodných súťaží, je pevný.

Český vicemajster konanie Rusov rázne odsudzuje, čo dal najavo aj v Európskej lige, kde čelil ukrajinskej Zorji Luhansk. Oba tímy sa pred zápasom obliekli do ukrajinských farieb a spoločne držali transparent: Stojíme za Ukrajinou.

Výzva pre slovanistov

Keď sa v európskych futbalových kuloároch rozšírilo, že Slovan plánuje prípravný duel proti Dynamu, ozvali sa požiadavky, aby si slovenský klub svoj úmysel rozmyslel.

„Kým sa Slovan chystal na zápas proti Dynamu, ruské rakety dnes zasiahli ďalšie civilné ciele a športovú infraštruktúru. Na snímke je štadión druholigového Lokomotivu Kyjev,“ uviedol v utorok ukrajinský klub Karpaty Ľvov na sieti X a pripojil fotografiu zničeného objektu.

„Vyzývame Slovan, aby neurobil chybu a zdržal sa zápasu s teroristami,“ dodal klub z Ľvova.

Zápas Slavia – Zlaté Moravce sa uskutoční 4. februára na štadióne v Edene. Pre český klub pôjde o generálku pred štartom jarnej časti českej Fortuna ligy.

Načítavajú sa športové výsledky...
906 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Slavia Praha #Dynamo Moskva