Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Láska k Slovákom? Lobotku zbožňuje, Škriniar mu zlomil očnicu. Maskovaný snajper vyrastal na smetisku

Neustály zápach, pred ktorým sa nedá uniknúť. Staré jedlo, plesnivé veci, na ktoré praží horúce africké slnko. Podmienky na život nehodné ľudskej existencie.

13.12.2023 16:01
lobotka osimhen Foto:
Kamaráti z Neapola, ktorí si na ihrisku rozumejú: Victor Osimhen a Stanislav Lobotka.
debata

Victor Osimhen si za 24 rokov, čo je na svete, prešiel kadečím.

Zažil trpké detstvo, v mladom veku stratil oboch rodičov, napriek tomu stále veril, že jeho osud má byť iný. Teraz, po prekonaní viacerých prekážok, zažíva pocit satisfakcie.

Nigérijského útočníka v pondelok vyhlásili za najlepšieho futbalistu čierneho kontinentu. Zdolal aj také hviezdy ako Mohamed Salah či Achraf Hakimi.

O 24 hodín neskôr si obul strelecké kopačky a spečatil výhru Neapola nad Bragou, ktorá znamenala postup SSC do osemfinále Ligy majstrov. Z prieniku do top šestnástky elitnej súťaže sa tešil aj so spoluhráčom Stanislavom Lobotkom.

Nepovie na neho krivého slova, ale na iného Slováka, reprezentačného kapitána, má nepekné spomienky…

Osemnásť skrutiek

Chatrč blízko skládky, kde vozia odpad z Lagosu, najväčšieho mesta Nigérie. Osimhen vyrastal v tristných podmienkach a zachránilo ho jediné – vedel kopať do lopty lepšie, ako jeho rovesníci.

Francúzsko SR Futbal EKL A Skupina 3. kolo Lille Slovan TK Čítajte viac Slovan mieri proti Ľubľane za európskym rekordom: Je to odmena za celý polrok, tvrdí Weiss

Futbalové štipendium a účasť v mládežníckych reprezentačných výberoch mu pomohli k tomu, aby ako tínedžer opustil chudobný región a zamieril do Európy.

Začal vo Wolfsburgu, po krátkej zástavke v Charleroi zakotvil v Lille. Nad jeho masívnym progresom žasli viacerí.

„Tvrdo na sebe pracoval a dostalo sa mu odmeny. Jeho kombinácia rýchlosti, šikovnosti a zabijackého inštinktu je pre obrany súperov smrteľná. Vieme, že nemáme šancu udržať ho v našom klube,“ priznal pred letom 2020 kouč Lille Christophe Galtier.

Keď prišli šéfovia Neapola a na stôl položili 70 miliónov eur, Francúzi kapitulovali. Nigérijská strela putovala do Serie A, kde si veľmi rýchlo vybudovala elitné renomé.

Rýchlonohého forvarda nezastavil ani bolestivý stret s Milanom Škriniarom. Pri zrážke s vtedajším stopérom Interu Miláno utrpel zlomeninu očnice a ďalšie menšie fraktúry. Lekári museli použiť 18 kovových skrutiek a šesť platničiek, aby mu spevnili tvárovú časť lebky.

Victor Osimhen v drese Neapola. Foto: Profimedia
osimhen Victor Osimhen v drese Neapola.

Po kolízii so slovenským buldozérom ho ľahko spoznáte – doteraz nosí čiernu ochrannú masku na tvári. V minulej sezóne to už „Zorro spod Vezuvu“ rozbalil naplno.

V 32 zápasoch nastrieľal 26 gólov, viaceré po Lobotkových asistenciách, a mal výrazný podiel na tom, že Neapol sa po 33 rokoch tešil zo zisku Scudetta.

„Neapol je moje mesto. Milujem tento klub i jeho fanúšikov. Som hrdý, že môžem nosiť dres SSC, verím, že to bude navždy,“ vravel opojený majstrovskými oslavami.

Nevydarený vtip

Nechýbalo však veľa a takmer zmenil názor. Nepodarený kúsok marketingového oddelenia, ktoré v jednom z videí na sociálnej sieti vymenilo jeho hlavu za kokosový orech, vyvolal rozruch.

Šéfovia PR sekcie SSC si vypočuli sťažnosti množstva fanúšikov o hlúpom rasistickom vtipe voči vlastnému hráčovi. Zašlo to až tak ďaleko, že Osimhenov agent zvažoval žalobu za poškodenie dobrého mena svojho klienta.

Ladislav Borbély Čítajte viac Na absurdnú otázku absurdná odpoveď. Futbalový expert Borbély uvažuje, čo by sa muselo stať, aby Slovan nezískal titul

Ešte v septembri sa nahlas hovorilo, že hviezdny útočník sa hnevá na klub, ktorému sezónu predtým vystrieľal majstrovský titul.

Viacerí experti ho už-už videli v Saudskej Arábii, kde by zarobil kráľovsky a nasledoval by mená ako Cristiano Ronaldo, Neymar, Karim Benzema či Sadio Mané.

Všetko sa upokojilo až vtedy, keď do situácie vstúpil Aurelio De Laurentiis. Kontroverzný prezident Neapola vyčistil stôl so zástupcami nigérijského reprezentanta a ten nateraz zostáva v klube, s ktorým má zmluvu do leta 2025.

„Chceme, aby zostal, ale platí, že na tango treba dvoch tanečníkov. Ak nepredĺži zmluvu, predáme ho. Taký je futbalový biznis, žiadny hráč nie je väčší ako klub,“ vyhlásil nedávno De Laurentiis.

Victor Osimhen so spoluhráčmi z SSC Neapol. Foto: SITA/AP, Antonio Balasco
Victor Osimhen Victor Osimhen so spoluhráčmi z SSC Neapol.

Ak bude chcieť Osimhen po budúcej sezóne odísť, v Neapole, podobne ako pred rokmi v Lille, ho nikto neudrží.

Musí sa však posnažiť, aby záujem o jeho služby neklesol. Pre zranenie, ktoré utrpel počas reprezentačnej prestávky, pauzoval šesť týždňov. Gól proti Brage bol pre neho prvým od začiatku októbra. O svoju formu sa však nebojí.

„Keď som zdravý, je skoro nemožné ma zastaviť. Boh na mňa dohliada, vedie moje kroky. Byť najlepším na africkom kontinente je veľká česť, ale ja chcem ísť ešte vyššie,“ vraví sebavedomo.

Podarí sa mu to? Jedným z javísk, kde môže ukázať svoje kvality, bude aj februárové osemfinále Ligy majstrov.

Najvyťaženejší futbalisti v roku 2023 Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Rebríček je zostavený bez brankárov, len z...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #liga majstrov #SSC Neapol #Stanislav Lobotka #Milan Škriniar #Victor Osimhen