Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Český samuraj ide do bitky o svetového kráľa. Keď vás trafí jeho obrovská päsť, je to ako úder kladivom

Fascinujúca cesta Jiřího Procházku medzi elitu miešaných bojových umení (MMA) pokračuje.

10.11.2023 14:03
procházka UFC MMA Foto:
Jiří Procházka počas vlaňajšieho titulového zápasu s Gloverom Teixeirom.
debata

Po vlaňajšej titulovej výhre nad brazílskou legendou Gloverom Teixeirom získal majstrovský opasok v najprestížnejšej lige sveta UFC a stal sa prvým Čechom, ktorému sa to podarilo.

Lenže potom utrpel zranenie ramena, titulu sa musel vzdať a čakala ho zdĺhavá rekonvalescencia. Teraz sa však vracia a majstrovský opasok v poloťažkej váhe chce späť.

Jeho súperom v hlavnom súboji na sobotnom galavečere UFC 295 v newyorskej Madison Square Garden bude Brazílčan Alex Pereira, bývalý šampión strednej váhy.

„Posledný rok bol náročný, ale som späť, aby som ukázal, kto je skutočný šampión. Cítim sa, akoby som o opasok nikdy neprišiel. Prišiel som sem, aby som ho získal späť,“ vravel Procházka na včerajšej tlačovej konferencii.

Liečba temnotou

Nebojím sa človeka, ktorý trénoval 10-tisíc kopov. Bojím sa človeka, ktorý trénoval jeden kop 10-tisíckrát. Filozofiu legendy bojových športov Bruca Leeho vyznáva aj Procházka.

Jiří Procházka. Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia
Jiři Procházka ufc mma Jiří Procházka.

Urastený Moravák je známy tým, že zlepšovaniu jediného úderu sa dokáže venovať hodiny. „Zdobí ho sebadisciplína, morálka a odhodlanie. Nepoznám nikoho, kto je v tom lepší,“ vraví jeho tréner Jaroslav Hovězák.

Lenže vždy to tak nebolo. Mladý Jiří sa v detstve dostal do pochybnej partie a nechoval sa najlepšie. Našťastie rýchlo pochopil, že dynamiku, silu a tvrdosť dokáže využiť lepšie, ako v pästných súbojoch na ulici.

„Hral som bitkárske videohry, pozeral filmy. Zapáčilo sa mi to. Tréner mi vysvetlil, že bojové športy nie sú o násilí. Najskôr som musel nájsť cestu k sebe samému,“ spomína rodák z dedinky Hostěradice.

Pomohla mu biblia bojovníkov – Kniha piatich kruhov. Publikáciu napísal v 17. storočí Mijamoto Musaši, ktorý opísal princípy boja a učenie japonských samurajov.

Procházkov život sa zmenil od základov. Začal vyznávať tvrdú sebadisciplínu, do tréningu zapojil meditácie a neobvyklé techniky.

Jednou z nich bola aj „liečba temnotou“. Nechal si špeciálne upraviť maringotku, v ktorej bola úplná tma a uprostred moravskej divočiny v nej strávil päť dní.

„Mal som tam len sprchu, tam bolo jediné svetlo. Jedlo mi nosili, ale inak som bol len sám so sebou. Vypol som myseľ a žil som prítomným okamžikom. Skvelá psychická očista, každému to môžem odporučiť,“ vraví 193 cm vysoký a 95 kg vážiaci kolos.

Jiří Procházka (vľavo) v zápase proti Gloverovi... Foto: Suhaimi Abdullah/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
699003956 Jiří Procházka (vľavo) v zápase proti Gloverovi Teixeirovi.

Dodáva, že morálny kódex „bušidó“ ho učí správať sa ku každému súperovi s úctou. V MMA či boxe sú v obľube silácke reči pred zápasom, urážky rivalov či pokusy o psychologické vojny. Procházku nič z toho nezaujíma.

„V klietke nejdem súpera zmlátiť, ponížiť ho. Mám k nemu úctu. Zaslúži si rešpekt, že proti mne nastúpil v boji,“ vysvetľuje.

Uškrtený Brazílčan

Jeho profesionálna kariéra v MMA sa postupne tiež presunula na východ. Úspešne pôsobil v japonskej organizácii Rizin, ktorá mu otvorila dvere medzi elitu do UFC.

S príchodom do USA si priniesol reputáciu trofejami ovenčeného bojovníka a preto sa nemusel predierať spodnými priečkami renkingu poloťažkých váh.

Trvalo mu len dva zápasy, aby sa ako prvý Čech dostal k titulovej šanci. Tvrdými lakťami knokautoval Volkana Oezdemira i Dominicka Reyesa a prišiel súboj o opasok.

„Má obrovské päste. Keď vás trafí, je to ako úder kladivom,“ povedal o súboje Oezdemir.

Keď vlani ako prvý Čech v histórii získal titul... Foto: Anna Vavríková / MFDNES + LN / Profimedia
procházka MMA UFC Keď vlani ako prvý Čech v histórii získal titul v UFC, na oslavách na Námestí slobody v Brne ho vítali tisícky fanúšikov.

Procházka získal titul vlani, keď zdolal Brazílčana Glovera Teixeiru, špecialistu na boj na zemi. Brazílčan dlho odolával atakom Procházku a dokonca mal v závere prevahu.

Čech ho ale udolal jeho vlastnou zbraňou. V poslednom kole mu nasadil škrtiacu techniku a utiahol mu ukážkový „rear naked choke“. Súperovi nezostali nič iné, ako sa vzdať.

„Najväčší úspech československej scény, legendárny moment. Jirka si to zaslúži, strašne som mu to prial. Nemal ľahkú robotu, ale dal to. Ukázal srdce bojovníka, klobúk dole,“ reagovala na výhru slovenská hviezda Attila Végh.

King King vs. Godzilla

Zajtra nastúpi v dlho očakávanom súboji proti Pereirovi. Ak Procházka vyznáva filozofiu samurajov, jeho súper vsádza na silu domorodých bojovníkov, brazílskych indiánov.

„Je dobrý v postoji, má dobrý timing a dobrú defenzívu. Ale môj štýl je odlišný. Poznám spôsob, ako ho zdolať,“ verí si 31-ročný český borec.

Brazílčan vie, že nie je favorit, ale svoju kožu rozhodne nepredá zadarmo.

„Jiří je náročný súper. Jeho pohyby sa ťažko predvídajú, ale chystám sa využiť všetky svoje skúsenosti, ktoré mám z kickboxu, z postoja, aby som bol v tejto bitke úspešný,“ 36-ročný Brazílčan.

Obaja borci sú silní v postoji, o čom svedčia aj štatistiky. Procházka víťazne ukončil posledných jedenásť zápasov, z toho desaťkrát doručil knokaut.

Pereira má z ôsmich triumfov v MMA šesť ukončení na KO, ďalších osem knokautov pridal v prestížnej kickboxerskej organizácii Glory, kde sa stal dvojnásobným šampiónom.

„Akoby sa mali v Madison Square Garden stretnúť King Kong a Godzilla,“ glosuje Robert Rampa z portálu iDnes.cz.

Slovenskí fanúšikovia si môžu pozrieť zápas v noci na nedeľu na stanici Premier Sport.

Česká hviezda MMA Karlos Vémola s manželkou Lelou Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Milovaný i nenávidený. Karlos Vémola patrí...
debata chyba
Viac na túto tému: #UFC #MMA #Jiří Procházka #Alex Pereira