Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď ju vychválila v Záhrebe, vo Vlhovej sa pohli emócie. Shiffrinovej ťah so sobom nie je urážka, ale uznanie

Neďaleko štartu ikonického slalomu v Záhrebe sa zišli všetky médiá a experti a dychtivo čakali, čo obe rivalky povedia.

16.11.2023 06:27
Petra Vlhová Mikaela Shiffrinová Foto:
Petra Vlhová po vypadnutí v druhom kole gratuluje k slalomovému víťazstvu v Levi Mikaele Shiffrinovej.
debata (4)

Spôsob, akým deklasovali konkurenciu, nemal v slalomoch obdobu. Iste, ten v chorvátskej metropole – ktorý kvôli globálnemu oteplovaniu zrejme už v elitnom seriáli nikdy neuvidíme – mal špecifické parametre.

Najdlhší, najnáročnejší, pretekárky boli na ňom najnáchylejnejšie k chybám. Lenže štvrtý deň roka 2020 nespravili Petra Vlhová ani Mikaela Shiffrinová žiadnu.

Slovenka vyhrala slalom o 1,31 sekundy pred Američankou, tretia Rakúšanka Liensbergerová stratila 3,49 sekundy. Posledná 30. Ruska Jekaterina Tkačenková mala manko vyše ôsmich sekúnd.

"Je neskutočné, čo Petra a jej tím predvádzajú. V seriáli nie je veľa tímov, ktoré sa dokážu priblížiť našej práci. Má menší tím, ale odvádza pekelne dobrú robotu. Obdivujem to.

Keď som videla jej druhú jazda, mala som otvorené ústa. Iste, vždy chcem vyhrať, ale rada sledujem aj dobré lyžovanie. A pri tom Petrinom som si užívala každý moment," vravela Shiffrinová na tlačovej konferencii.

Petra Vlhová Čítajte viac Keď vám Shiffrinová gratuluje, niečo to znamená. Vlhová jej darovala výhru, tlačila príliš

Vlhová, sediaca obďaleč, tieto slová zaregistrovala. Bolo vidieť, ako s ňou emočne pohli. Práve tam sa začali veľká vzájomná rivalita i prejavy obrovského rešpektu.

Pokračovali aj uplynulý víkend v Levi a je predpoklad, že sa ich dočkáme aj posledný novembrový víkend – v obrovskom a klasickom slalome v americkom Killingtone.

"Ak vás pochváli taká pretekárka ako Mikaela, asi robíte niečo správne. Ukázala mi hranice, ktoré som ani netušila, že mám. Dosiahla som nevídanú úroveň najmä vďaka tomu, že ma posúva dopredu. Užívam si to.

Nie sme kamarátkami, nechodíme spolu na kávy, nie je na to čas a ja to ani nevyhľadávam. Avšak, po kariére sa nimi možno staneme. Má moje uznanie," vrátila záhrebský kompliment Shiffrinovej späť slovenská hviezda.

Vlhová ako Manchester City

V sobotu v Levi Vlhová všetkých šokovala. Špecifická Čierna zjazdovka síce dáva pretekárkam možnosť nabrať na terénnych vlnách i prudkej strmine veľkú stratu, ale predsa – prvé kolo netrvá minútu, ako tomu býva v Záhrebe.

I tak však Slovenka vyhrala pred druhou Nemkou Lenou Dürrovou o 1,41 sekundy. Štvrtá Shiffrinová stratila ešte o tri desatiny sekundy viac.

„Keď som videla ten rozdiel, bola som prekvapená,“ vravela Vlhová pred mikrofónom JOJ Športu.

K piatim sobom – Igorovi, Borisovi, Pepimu, Michalovi, Lujze – pridala šiesteho. Atypickú víťaznú odmenu pomenovala Zuzana, po mame.

V nedeľu to znova bola slalomová Liga majstrov v podaní 28-ročnej Liptáčky. So súperkami sa hrala ako futbalisti Manchestru City.

Petra Vlhová Levi Čítajte viac Vlhová používa databázu, zbytočnou chybou darovala súperke výhru. Netancuje ako Shiffrinová, no i tak je lepšia

Víťazný náskok znova atakoval podobné kontúry, ako v sobotu či pred takmer štyrmi rokmi v Záhrebe. Následne však Vlhová spravila školácku chybu. Špicar ukončil jej preteky.

„Je to taká chyba na šľak trafenie. Ako tréneri ju hodnotíme, že je zbytočná. Ťažko sa jej však vyčíta, keď v Levi išla okrem toho v inej lige,“ povedal Športwebu expert Rastislav Mažgút.

Pravda. V drvivej väčšine sektorov Vlhová zbierala na konkurentky po dve-tri desatiny sekundy. Po pretekoch s prázdnymi rukami a v obrovskom sklamaní splnil jej mediálne povinnosti tréner Mauro Pini.

„To, čo som v Levi videl, bolo niečo skvelé. Vyhrať prvé preteky s takým náskokom sa nestáva často. Mali sme smolu, ale taký je šport. Dôležité je, že sme na správnej ceste,“ komentoval vypadnutie v slalome Pini.

Špicar ju mrzí

Namiesto vyberania ďalšieho – zrejme slovenského – mena pre siedmeho Vlhovej soba, sa spustila Shiffrinovej anketa na sociálnych sieťach.

Okrem viacerých zaujímavých mien sa medzi nimi objavilo aj Petra. Fanúšikom slovenskej lyžiarky sa to nepáčilo. Považovali to za dehonestáciu rivalky, ktorá vypadla. Shiffrinová však neprajníkov veľmi rýchlo upratala.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Mohol sa volať Petra. Shiffrinová zvažovala, že soba pomenuje po Vlhovej, rozhodla sa však inak

„Páči sa mi myšlienka, že jej môžem takto vzdať hold. Za tie roky posunula svoje i moje výkony na inú úroveň,“ vysvetlila Shiffrinová. „Petra si zaslúžila vyhrať. Mala smolu,“ vravela Shiffrinová tesne po nedeľňajších pretekoch.

Vlhová zareagovala na dianie v Levi až v stredu. Postupne si utriedila myšlienky a priznala, že ju vlastná chyba mrzí.

"Levi hodnotíme veľmi dobre. Predviedla som skoro štyri naozaj excelentné jazdy. Som rada, že som ukázala to, čo na tréningu.

Stále to bolí, toto vypadnutie je jedno z tých horších. Stále ma to mrzí, ale taký je šport

"Špicar je bežná vec, ktorá sa stáva. Vždy s tým počítam, ale keď to príde, je to ťažké. Išla som na riziko a na víťazstvo, všetci to videli. Bohužiaľ, stalo sa, taký je šport.

Vždy, keď sa niečo takéto stane, snažím sa na to rýchlo zabudnúť, pretože to už nezmením.

Toto vypadnutie je však vo mne trocha dlhšie a mrzí ma viac, ako ostatné. Potrebujem čas a zmenu prostredia, aby som to vstrebala," povedala Vlhová pre Sport Management Company.

Dozrela najmä mentálne

Za trinásť sezón vo Svetovom pohári spravila ohromný progres. Prerod z talentovanej pretekárky na svetovú hviezdu vyžadoval posun vo všetkých sférach.

A hoci je badateľný okom najmä v nasadzovaných oblúkoch, Vlhová spravila najväčší posun v mentálnom nastavení.

Reakcia po Levi je dôkazom, že sa s neľahkým športovými tragédiami dokáže vysporiadať ako profíčka. Nebolo to tak vždy. Stávalo sa, že po zbabraných pretekoch končila v slzách či hľadala chybu niekde inde.

vlhová Čítajte viac Soba mala dostať Vlhová! Slovenka rozdávala lekcie, bola ako vysokorýchlostný vlak. Za čo jej hrozila mastná pokuta?

Dôvody sú minimálne dva. Vynikajúca forma, ktorú Vlhová označuje za ešte lepšiu, akú mala pri životnom úspechu a zisku zlatej medaily v Pekingu na zimných olympijských hrách 2022.

A otvorenejší prístup švajčiarskeho trénera Maura Piniho, ktorý skvele dohliada na Vlhovej pracovný harmonogram i osobné potreby.

"Myslím si, že som na tom ešte lepšie ako pred dvoma rokmi. Mám za sebou ťažkú sezónu, ktorá mi toho viac ukázala.

Som vyspelejšia, mám viac skúseností a väčší pokoj v duši. Moje sebavedomie je ešte o level vyššie ako pred dvoma rokmi. Preto si verím v každom kole a v každom oblúku.

Petra Vlhová Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Špicar a vypadnutie! Vlhová mala triumf na dosah, víťazka Shiffrinová ju ľutovala

Práve z toho pramení môj pokoj. Mám ho aj v osobnom živote i tíme. Veľmi dobre si rozumiem s Maurom, sme ako jeden celok. Som na lyžiach šťastná. Verím, že to vidieť," doplnila Vlhová.

Pred dvomi rokmi označili viaceré svetové médiá bitku Vlhovej a Shiffrinovej za najväčšiu ženskú rivalitu vo vrcholovom športe. Slovenka ocenila gesto Američanky po pretekoch v Levi

"Znamená to, že má rešpekt. Ak je človek empatický, nebolo by vhodné sa tešiť. Všetci videli, že som prvý aj druhý deň dominovala.

Mikaela si uvedomovala, že som bola počas víkendu lepšia. Pre mňa to bolo z jej strany pekné gesto," uzavrela Vlhová.

Víkend Petry Vlhovej v Levi Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová sa po sobotňajšej výhre chystala...

Petra Vlhová a jej program v sezóne 2023/24

Dátum podujatia Miesto a disciplína Štart / Umiestnenie Vlhovej
28. októbra Sölden – obrovský slalom 3. miesto
11. novembra Levi – slalom 1. miesto
12. novembra Levi – slalom nedokončila
18. novembra Zermatt/Cervinia – zjazd zrušený
19. novembra Zermatt/Cervinia – zjazd zrušený
25. novembra Killington – obrovský slalom 10. miesto
26. novembra Killington – slalom 2. miesto
2. decembra Tremblant – obrovský slalom 2. miesto
3. decembra Tremblant – obrovský slalom 5. miesto
8. decembra St. Moritz – super G neštartovala
9. decembra St. Moritz – zjazd neštartovala
10. decembra St. Moritz – super G zrušený
16. decembra Val d’Isère – zjazd neštartovala
17. decembra Val d’Isère – super G neštartovala
21. decembra Courchevel – slalom 1. miesto
28. decembra Lienz – obrovský slalom 7. miesto
29. decembra Lienz – slalom 5. miesto
6. januára Kranjska Gora – obrovský slalom 4. miesto
7. januára Kranjska Gora – slalom 1. miesto
13. januára Zauchensee – zjazd neštartovala
14. januára Zauchensee – super G neštartovala
16. januára Flachau – slalom 2. miesto
20. januára Jasná – obrovský slalom nedokončila
21. januára Jasná – slalom neštartovala
26. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
27. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
28. januára Cortina d'Ampezzo – super G neštartovala
30. januára Kronplatz – obrovský slalom neštartovala
3. februára Garmisch – Partenkirchen – zjazd neštartovala
4. februára Garmisch – Partenkirchen – super G neštartovala
10. februára Soldeu – obrovský slalom neštartovala
11. februára Soldeu – slalom 10.30/13.30
16. februára Crans Montana – tímová síťaž 14.00
17. februára Crans Montana – zjazd 10.30
18. februára Crans Montana – super G 10.30
24. februára Val di Fassa – super G 11.00
25. februára Val di Fassa – super G 11.00
2. marca Kvitfjell – zjazd 11.00
3. marca Kvitfjell – super G 11.00
9. marca Are – obrovský slalom 10.30/13.30
10. marca Are – slalom 10.30/13.30
16. marca Finále SP v Saalbachu – slalom 10.30/13.30
17. marca Finále SP v Saalbachu – obrovský slalom 9.00/12.00
22. marca Finále SP v Saalbachu – super G 10.00
23. marca Finále SP v Saalbachu – zjazd 11.15

celkové poradie SP (po 21 zo 43 súťaží): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1209, 2. Petra VLHOVÁ (SR) 802, 3. Lara Gutová-Behramiová (Švajč.) 789, 4. Federica Brignoneová (Tal.) 787, 5. Sara Hectorová (Švéd.) 647, 6. Sofia Goggiová (Tal.) 582

poradie v slalome (7 z 11): 1. Mikaela Shiffrinová 630, 2. Petra VLHOVÁ 505, 2. Lena Dürrová 402, 4. Michelle Gisinová 282, 5. Sara Hectorová 275, 6. Katharina Liensbergerová 216

poradie v obrovskom slalome (6 z 11): 1. Lara Gutová-Behramiová 485, 2. Federica Brignoneová 460, 3. Mikaela Shiffrinová 429, 4. Sara Hectorová 372, 5. Valerie Grenierová 327, 6. Petra VLHOVÁ 297

poradie v super G: 1. Cornelia Hütterová (Rak.) 310 b, 2. Lara Gutová-Behramiová (Švajč.) 220, 3. Federica Brignoneová (Tal.) 217, 4. Sofia Goggiová (Tal.) 192, 5. Kajsa Vickhoff Lie (Nór.) 191, 6. Mirjam Puchnerová (Rak.) 142

poradie v zjazde: 1. Sofia Goggiová (Tal.) 230, 2. Jasmine Fluryová (Švajč.) 137, 3. Mirjam Puchnerová (Rak.) 131, 4. Cornelia Hütterová (Rak.) 125, 5. Stephanie Venierová (Rak.) 116, 6. Federica Brignoneová (Tal.) 110

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2023/24