Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tyč v kolene, odretý bok, otázny štart. Začne Vlhová na kedysi zakliatom mieste?

Sezóna s nevýrazným vstupom, ale o to krajším záverom. Príprava nového materiálu na domácom snehu. Dlhšia letná pauza s exotickou dovolenkou. Dva náročné výjazdy do Ohňovej zeme a indície o vynikajúcej forme.

27.10.2023 05:39
vlhová Foto:
Petra Vlhová padá na trati.
debata (2)

Do začiatku októbra išlo Petre Vlhovej všetko ako po masle. Lenže v záverečnom bloku prišla choroba, stop od lyžovania a otázniky pred zajtrajším štartom sezóny Svetového pohára v alpskom lyžovaní.

Slovenskú hviezdu i jej rivalky čaká v rakúskom Söldene obrovský slalom. Prvé kolo sa začína o 10.00, druhé je na programe o tri hodiny neskôr. Prenos vysiela RTVS.

"Chcem stihnúť prvé preteky, ale musíme byť realisti. Naozaj pôjdeme deň za dňom a uvidíme, ako sa budem cítiť. Nelyžovala som od Argentíny, keďže sa nám, žiaľ, trochu pokazili plány.

Urobíme však všetko, aby som sa postavila na štart v Söldene a podala dobrý výkon," naznačila Vlhová minulý týždeň v rozhovore pre Sport Management Company.

Otázny štart

Hlasy z Jasnej i južnej pologule od trénerského tímu a tiež súperiek, ktoré mali s Vlhovou možnosť trénovať, boli v lete a na začiatku jesene veľmi pozitívne.

Slovenka ukazovala formu, s akou sa stala celkovou víťazkou hodnotenia SP v sezóne 2020/2021 alebo olympijskou víťazkou v slalome na vlaňajších Hrách v Pekingu.

koláž, duo Čítajte viac Plážovými kreáciami konkurujú Shiffrinovej, čo ich spája s Vlhovou? Živelné sestry sa v Söldene postarajú o moment, aký tu nebol štvrťstoročie

„Mala olympijskú formu, ale choroba nás pribrzdila. Tvrdo sme pracovali na tom, aby bolo jej telo opäť silné a nachystané na maximálnu záťaž po chorobe, ktorú prekonala,“ vysvetlil kouč Mauro Pini.

Záverečný blok prípravy absolvoval so svojou zverenkou na švajčiarskom ľadovci v Saas Fee. Od pondelka do štvrtka sa počas štyroch dní vrátili na svahy a simulovali súťažné podmienky v Söldene.

Tamojšia trať prešla vlani radikálnou zmenou, ktorá pobúrila aktivistov. Organizátori pomocou ťažkých stavebných strojov vyrovnali zjazdovky odstránením hrubej vrstvy ľadovca, čím dosiahli nielen zmenu trate a podmienok, ale zároveň si zaistili aj dostatok snehu na prípravu tradičnej ouvertúry.

Podobne ako v uplynulom ročníku sa jej nezúčastnia ruskí a bieloruskí lyžiari, ktorých vylúčili pre vojnu na Ukrajine. Otázny je naďalej aj štart Vlhovej.

5. Petra Vlhová Čítajte viac Veľké zmeny, nové miesta. Rázna FIS zrušila milovanú destináciu, elitu pozýva na Slovensko. Ako vyzerá Vlhovej kalendár?

"Ďalšie rozhodnutia budeme robiť vždy na základe aktuálnej situácie. Veľmi dôležitá správa však je, že Petra chce štartovať. Veľmi rada by totiž čo najskôr prelomila napätie, ktoré panuje pred začiatkom každej novej sezóny,“ vysvetlil Pini.

Po pádoch prišli pódiá

Sölden bol na začiatku Vlhovej kariéry v obrovskom slalome strašiakom. Príliš skorý začiatok sezóny, ktorý otvorene skritizovala nielen Vlhová, ale napríklad aj jej súperky Mikaela Shiffrinová či Lara Gutová-Behramiová, aj neľahká zjazdovka sa v kombinácii s nedostatkom skúseností končili neúspechmi.

„Akoby bol pre mňa zakliaty. Spomínam si, že ma raz pred pretekmi trafila tyč do kolena, potom som zasa spadla a udrela si bok,“ spomínala v minulosti Vlhová.

V roku 2014 nepostúpila z prvého kola, o rok neskôr ho ani nedokončila. Následne prišlo ôsme a šestnáste miesto a ďalšie vypadnutie, tentoraz v druhej jazde.

Až po 14. pozícii pred štyrmi rokmi prišli dve najlepšie umiestnenia na ľadovci Rettenbach – tretie miesta z rokov 2020 a 2021. Aj vďaka nim vlani pred pretekmi zmenila rétoriku. Nakoniec sa však kvôli hustému sneženiu preteky presunuli do Semmeringu.

Koláž lyžiarky veľký glóbus Čítajte viac Hra o glóbusy sa začína, Vlhovú čaká boj so Shiffrinovou či s Gutovou. Liptovská strela môže Slovákom poriadne prilepšiť

„Páči sa mi tu. Obľubujem náročné kopce, trať v Söldene mi vyhovuje. Mám na ňu silu aj techniku. Má zaujímavé pasáže. Začína sa na rovinke, následne príde veľký padák a potom znova rovina,“ opísala trať Vlhová.

Pretekárska trať je špecifická aj tým, že štart je vo vysokej nadmorskej výške – 3040 m n. m.

"Zjazdovka je ťažká, je to vysoko, takže sme trošku zadýchané, keď prídeme do cieľa,“ povedala.

Osem štvrtých miest

Obrovský slalom je tradične disciplína s najväčšou konkurenciou medzi ženami. Stredne dlhý oblúk obľubujú špecialistky na najtočivejší slalom, ale aj vyznávačky dlhšieho v superobrovskom slalome.

O malý glóbus sa môže okrem Vlhovej, Gutovej-Behramiovej či Shiffrinovej pobiť aj Marta Bassinová, Federica Brignoneová či Sara Hectorová.

Dvadsaťosemročná Vlhová v ňom otvára už svoj štrnásty ročník vo Svetovom pohári. V ôsmich po sebe dokázala aspoň raz triumfovať. V uplynulej sezóne sa však na dva slalomové triumfy poriadne načakala. Prvý prišiel na začiatku januára 2023 v rakúskom Flachau, druhý na konci sezóny v Soldeu.

Mauro Pini Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová vzala do kempu aj talentovanú Jančovú, borí sa s neviditeľným protivníkom. Nad jej štartom do sezóny visí otáznik

Hoci s prehľadom obsadila druhú priečku v celkovom hodnotení za suverénnou Mikaelou Shiffrinovou – v elitnom seriáli vyhrala už 88 pretekov, čo je absolútny rekord medzi mužmi i ženami – Vlhovej sezóna 2022/2023 bola smoliarska.

Okrem dvoch víťazstiev získala deväť pódiových umiestnení a až osemkrát sa na „bedňu“ dívala z nepopulárnej štvrtej priečky.

„Už ani neviem, čo mám na to povedať,“ hovorila po poslednej „zemiakovej“ medaile v obrovskom slalome v Aare.

Práve tam v druhom kole uzavrela nevídanú sériu, kedy nedokončila slalom po takmer troch rokoch.

„Táto séria bola neuveriteľná. Ukázala, ako veľmi Petra mentálne vyzrela. Niektorí hovoria aj napriek všetkému o neúspešnej sezóne… Nerozumiem tomu. Kto by nechcel byť druhý najlepší na svete? Som si istý, že o najvyššie priečky bude bojovať aj v tejto sezóne,“ vravel expert Rastislav Mažgút.

Favoritky na zisk veľkého glóbusu v sezóne 23/24 Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Presne o týždeň sa začne nová sezóna Svetového...

Petra Vlhová a jej program v sezóne 2023/24

Dátum podujatia Miesto a disciplína Štart / Umiestnenie Vlhovej
28. októbra Sölden – obrovský slalom 3. miesto
11. novembra Levi – slalom 1. miesto
12. novembra Levi – slalom nedokončila
18. novembra Zermatt/Cervinia – zjazd zrušený
19. novembra Zermatt/Cervinia – zjazd zrušený
25. novembra Killington – obrovský slalom 10. miesto
26. novembra Killington – slalom 2. miesto
2. decembra Tremblant – obrovský slalom 2. miesto
3. decembra Tremblant – obrovský slalom 5. miesto
8. decembra St. Moritz – super G neštartovala
9. decembra St. Moritz – zjazd neštartovala
10. decembra St. Moritz – super G zrušený
16. decembra Val d’Isère – zjazd neštartovala
17. decembra Val d’Isère – super G neštartovala
21. decembra Courchevel – slalom 1. miesto
28. decembra Lienz – obrovský slalom 7. miesto
29. decembra Lienz – slalom 5. miesto
6. januára Kranjska Gora – obrovský slalom 4. miesto
7. januára Kranjska Gora – slalom 1. miesto
13. januára Zauchensee – zjazd neštartovala
14. januára Zauchensee – super G neštartovala
16. januára Flachau – slalom 2. miesto
20. januára Jasná – obrovský slalom nedokončila
21. januára Jasná – slalom neštartovala
26. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
27. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
28. januára Cortina d'Ampezzo – super G neštartovala
30. januára Kronplatz – obrovský slalom neštartovala
3. februára Garmisch – Partenkirchen – zjazd neštartovala
4. februára Garmisch – Partenkirchen – super G neštartovala
10. februára Soldeu – obrovský slalom neštartovala
11. februára Soldeu – slalom 10.30/13.30
16. februára Crans Montana – tímová síťaž 14.00
17. februára Crans Montana – zjazd 10.30
18. februára Crans Montana – super G 10.30
24. februára Val di Fassa – super G 11.00
25. februára Val di Fassa – super G 11.00
2. marca Kvitfjell – zjazd 11.00
3. marca Kvitfjell – super G 11.00
9. marca Are – obrovský slalom 10.30/13.30
10. marca Are – slalom 10.30/13.30
16. marca Finále SP v Saalbachu – slalom 10.30/13.30
17. marca Finále SP v Saalbachu – obrovský slalom 9.00/12.00
22. marca Finále SP v Saalbachu – super G 10.00
23. marca Finále SP v Saalbachu – zjazd 11.15

celkové poradie SP (po 21 zo 43 súťaží): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1209, 2. Petra VLHOVÁ (SR) 802, 3. Lara Gutová-Behramiová (Švajč.) 789, 4. Federica Brignoneová (Tal.) 787, 5. Sara Hectorová (Švéd.) 647, 6. Sofia Goggiová (Tal.) 582

poradie v slalome (7 z 11): 1. Mikaela Shiffrinová 630, 2. Petra VLHOVÁ 505, 2. Lena Dürrová 402, 4. Michelle Gisinová 282, 5. Sara Hectorová 275, 6. Katharina Liensbergerová 216

poradie v obrovskom slalome (6 z 11): 1. Lara Gutová-Behramiová 485, 2. Federica Brignoneová 460, 3. Mikaela Shiffrinová 429, 4. Sara Hectorová 372, 5. Valerie Grenierová 327, 6. Petra VLHOVÁ 297

poradie v super G: 1. Cornelia Hütterová (Rak.) 310 b, 2. Lara Gutová-Behramiová (Švajč.) 220, 3. Federica Brignoneová (Tal.) 217, 4. Sofia Goggiová (Tal.) 192, 5. Kajsa Vickhoff Lie (Nór.) 191, 6. Mirjam Puchnerová (Rak.) 142

poradie v zjazde: 1. Sofia Goggiová (Tal.) 230, 2. Jasmine Fluryová (Švajč.) 137, 3. Mirjam Puchnerová (Rak.) 131, 4. Cornelia Hütterová (Rak.) 125, 5. Stephanie Venierová (Rak.) 116, 6. Federica Brignoneová (Tal.) 110

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2023/2024