Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová vzala do kempu aj talentovanú Jančovú, borí sa s neviditeľným protivníkom. Nad jej štartom do sezóny visí otáznik

O necelé dva týždne sa znova naplno rozkrúti kolotoč Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní 2023/24. Organizátori obrovského slalomu v Söldene i Petra Vlhová zatiaľ bojujú s nečakanými súpermi.

16.10.2023 14:45
Mauro Pini Petra Vlhová Foto:
Mauro Pini na tréningu v argentínskom stredisku Ushuaia s Petrou Vlhovou.
debata

Po minuloročných zrušených pretekoch na ľadovci Rettenbach pristúpili organizátori k radikálnej zmene zjazdovky, na ktorej sa posledný októbrový víkend otvorí nový ročník.

Pomocou ťažkých stavebných strojov vyrovnali „pistu“ a rázny zásah do prírody organizátorom priniesol o čosi viac manévrovacieho priestoru pri tvorbe tradičnej lyžiarskej ouvertúry.

Vďaka tomu si Rakúšania odložili dostatok snehu, ktorý sa im vo veľmi teplom počasí, ktoré v Európe panuje, bude hodiť.

Hoci sa s vysokými teplotami Sölden trápi opäť, vlani boli preteky zrušené a neskôr nahradené v Semmeringu kvôli obrovskej snehovej nádielke.

Laurence St. Germainová Čítajte viac Vlhovej rivalka má problémy. Majsterke sveta v slalome chýbajú peniaze, hľadá sponzorov

"To, čo sa stalo v Söldene, bol veľký zásah do prírody. Medzinárodná lyžiarska federácia chce proti tomu bojovať a my, pretekári, tak isto.

Som rád, že som sa stal jedným z hlasov zatiaľ nejednotnej skupiny, ktorá sa bude snažiť, aby sa zimy i Svetového pohára dočkali aj deti našich detí," povedal na dnešnej tlačovej konferencii slovenský reprezentant Andreas Žampa.

Unesená Jančová

Do súťažného kolotoča sa chystá naskočiť aj s bratom Adamom. Obaja veria, že sa časom k nim pripojí aj najmladší Teo, ktorý si však musí vylepšiť postavenie vo svetovom rebríčku.

Chýbať nebude ani mladá Rebeka Jančová, ktorá strávila sústredenie v Argentíne s Petrou Vlhovou.

„Sama sa ponúkla. Veľmi si vážim, že chce niečo odovzdať. Neuveriteľné, akými sú Petra i jej tréner Mauro Pini profesionáli. Bolo to skvelé,“ priznala pre Pravdu Rebeka Jančová.

Kým 20-ročný talent bude tuho bojovať o postup do druhého kola, Vlhová by sa rada pobila o najvyššie priečky. Aj keď…

Petra Vlhová Čítajte viac Skúšala argentínske špeciality aj formu francúzskych mužov. Vlhová drie pred blížiacim sa štartom sezóny

„V tejto chvíli však musíme, žiaľ, riešiť aj komplikácie v súvislosti so zhoršeným zdravotným stavom.

Všetci veľmi dobre vieme, že v októbri či v novembri sú ľudia náchylnejší na rôzne ochorenia. Nuž a Petra je momentálne jedna z tých, ktorú postihlo niečo podobné.

Hoci veríme, že nejde o nič vážne, musím konštatovať, že v posledných dňoch nie je stopercentne zdravá.

Pre silný zápal hrdla budeme potrebovať ešte niekoľko dní na to, aby sme sa spolu mohli vrátiť na lyžiarsky svah a do plného tréningového zaťaženia,“ uviedol Pini.

Lístky do Jasnej sa rýchlo míňajú

Švajčiarsky kouč sa naopak veľmi teší na domáce preteky v Jasnej (20. a 21. januára). S Vlhovou ju ako člen jej realizačného tímu zažije premiérovo.

„Všetci v našom tíme sú veľmi šťastní, že Jasná figuruje v programe pretekov pre nasledujúcu sezónu.

Je skvelé, že fanúšikovia už v predstihu kupujú lístky na toto podujatie. Je to pre nás obrovská motivácia a povzbudenie, všetci sa už do Jasnej veľmi tešíme,“ doplnil Pini.

Vlhová a Shiffrinová Čítajte viac Idú ako teplé rožky. Na súboj Vlhovej so Shiffrinovou sa predalo už 8-tisíc lístkov, hlási Jasná

Organizátori sa tešia veľkému záujmu. Riaditeľka pretekov Jana Palovičová priznala, že z dvanásťtisíc lístkov už veľa nezostalo.

"Polovica lístkov zmizla v prvý deň, dve tretiny celkovo v nasledujúcich dňoch. Aktuálne až do decembra po technickej stránke prebiehajú schvaľovacie procesy zo strany FIS na všetky výstupy z pretekov, ktoré budú diváci na celom svete vidieť cez prenosové kamery.

Presné reguly majú aj reklamné plochy, ich vizuály aj umiestnenie. Všetky dôležité stanovištia ako mobilné bunky pre meranie, kamerové veže, miesta pre komentátorov a ďalšie priestory musia byť pripravené, kým napadne prvý sneh.

Zároveň sa v plnom prúde objednávajú materiály, ktoré slúžia na prípravu trate, ako sú bezpečnostné siete, nafukovacie matrace v cieli," ozrejmila Palovičová.

Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2023/24 Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová vstúpi do novej sezóny Svetového...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Rebeka Jančová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2023/2024